Last news in Fakti

1 Ноември, 2016 07:45 17 181 1

Добре ли е да инвестираме в минерални води

  • минерални води-
  • инвестираме
Добре ли е да инвестираме в минерални води - 1

В този кратък синтез ще посоча дали е добре да инвестирате в концесия за  някой минерален извор на вода, която да представите пред света. Това коментира пред Факти.бг Румен Стамов,,директор „Частно банкиране” в Първа инвестиционна банка.

Знаете ли, че в България всяка секунда излизат над 5 000 литра изворни води, но само по-малко от половината се използват за стопански нужди? А знаете ли, че България е една от трите най-богати територии на минерални води на планетата Земя? На всичко отгоре най-горещият минерален извор в страната е при Сапарева Баня (103.8 °С) – открит е чрез сондаж (1957 г.) и е най-горещият гейзер в Европа, като на всеки 6 сек. от отвора му излиза 8-метров фонтан от вряла вода и пара?

Минералните извори са били познати и използвани още от древните траки, 2000 г. пр.н.е. Археологическите находки доказват, че на много места в България е имало праисторически селища, където животът не е прекъсвал 6000 г. пр.н.е., през неолита, именно поради наличието на изворни води и кладенци, в които има вода и към днешна дата.

ФАКТ: България е една от най-богатите територии на минерална вода на планетата Земя.

Минералната вода всъщност е вода, която още при добиването си съдържа минерали и други разтворими вещества – серни съединения, соли и газове, които променят нейния вкус, мирис и й придават терапевтична стойност.

Само до преди няколко десетилетия имаше малък брой от възможности за избор на бутилирана вода, но потребителите днес намираме все повече и все по-нови марки на пазара. И тези марки не са само национални, а много от тях може да откриете на всички континенти. Защо обаче България няма силен износ на бутилирана вода? Защо имаме нулево световно присъствие и от маркетинг гледна точка?

Когато говорим за българските изворни води, съществуват интересни данни за използването на минералната вода като терапия още през средновековието, по времето на 1-вото и 2-рото българско царство. Докато тогавашните т.н. западни народи, въобще не са чували за балнеотерапия или тя търпи упадък при тях, по нашите земи това е много разпространено и предпочитано. На територията на България са известни над 210 находища с над 530 минерални извора. Иначе ние не сме си поставяли за цел да броим неизброимите малки изворчета и многобройните селски и градски чешми и кладенци, с утоляваща жаждата изворна вода.

Освен че според теорията на Дарвин, водата ни е дала живот, минералната вода е и здраве, чистота и духовно-морална благодат. В България казваме „Вода гази, жаден ходи”. Това съвсем не е случайно – макар че разполагаме с един безценен и незаменим природен ресурс, не го използваме пълноценно. Водата ни може да се продава от Русия до САЩ и то в много големи количества, но в действителност си я пием само ние и туристите, докато на нашия пазар стъпват световните брандове.

Вече няколко правителства се опитват да направят така, че експорта на наши минерални води да се отлепи от дъното. За целта обаче не стига работа само от страна на държавния апарат, а и някои от производителите ни вероятно трябва да се обединят, за да изнасят в големи количества. Известен факт е, че наши минерални води са желани в много азиатски държави (Япония, Китай и др.), а ние определено имаме капацитет и воден дебит да захраним тези жадни за добри стоки големи пазари.

Всъщност в България си имаме специален закон – „Закон за водите”, а една съществена поправка в него, може да позволи на едно находище да има повече от един бутилировач. Така вероятно природния ресурс вода, ще може да се използва много по-пълноценно, което ще даде път на нови по-малки инвеститори. Докато в другите страни си имат министерства на околната среда, за отбелязване е, че в България същото министерство е допълнено с „...и водите” (МОСВ).

По дебит на минерални води, се нареждаме веднага след Исландия.

МОСВ се занимава с всички видове водни източници в страната – повърхностни и подземни водни тела, вкл. минералните води, цялата ни северна граница (р. Дунав) и акваторията ни в Черно море. По данни на МОСВ, находищата на минерални води, които са изключителна държавна собственост, са точно 102. Останалите извори са без концесионер, а водата се изтича обратно в природата.

Първите опити за износ на българска минерална вода са по време на Студената война – и то забележете не за някоя страна от СИВ, а за Шести американски флот, който тогава патролира в Средиземно море и често военните им кораби са навлизали в Черно море. По идеологически причини обаче сделката се проваля. Много интересен факт от историята е, че през Втората световна война един от най-известните нацистки генерали – Ервин Ромел, пиел само горнобанска минерална вода по време на операциите си в Северна Африка.

Както посочих по-горе, пазарът на български минерални води става все по-богат, но реализацията остава основно в България. Трите най-популярни марки у нас държат над 90% от пазарния дял на бутилирана вода. Следващия път, когато сте жадни, защо не опитате да разнообразите с марка, която не сте опитвали скоро или до момента?

Многобройните находища на минерална вода още веднъж показват, че България разполага с уникални природни богатства. Продажбите на бутилирана вода непрекъснато се увеличават, така както и хората с туби в ръка пред чешми във всички точки на България. Има и все повече спа центрове, хотели и селски туризъм, в които се предлагат басейни и извори с минерална вода.

За любителите на мистификациите пък ще напомня, че международни екипи от учени по биофизика (Русия, САЩ, Япония, Китай), твърдят с доказателства, че водата всъщност има памет и носи енергията на мястото, откъдето идва или където се намира, вкл. че се влияе от музика, която звучи в близост до нея.

*Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба, или склоняване към вземане на инвестиционно решение.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веселин

    3 1 Отговор
    Изключително интересно!
    Браво на автора - представил е по възможно най-добрия начин описанията в подобна инвестиция.
    Ех сега ако имах възможност, веднага бих взел на концесия някой минерален извор. Отново - браво на автора за тази статия и допълнителната информация, която е представил.