Last news in Fakti

11 Ноември, 2016 20:33 1 458 2

Съдбата на TTIP неясна

  • ttip-
  • неясна-
  • съдбата

Възможна е пауза по преговорите

Това можеше да се очаква. Европейският съюз е принуден да замрази преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) за неопределено време или поне до встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп. Европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом  говори за "пауза за известно време". 

„Заради новия президент на САЩ не знаем какво би могло да се случи“, казва Малстрьом и обрисува така настроението в Брюксел: "Имаме основателна причина да вярваме, че ще има забавяне на TTIP, че това може би няма да е най-големият приоритет за новата администрация“. В момента е напълно неясно какво Доналд Тръмп ще предприеме. Това което е сигурно е следното - заради смяната във Вашингтон подписването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции не може да бъде завършено от отиващата си администрация на Барак Обама. Да се проверят нагласите на САЩ ще бъде възможно едва след януари следващата година.

Такива са сигналите от Берлин. В Париж  и Виена направо поискаха преговорите да бъдат преустановени, а Берлин дипломатично се дистанцира, макар и официално все още да подкрепя споразумението. Има някои страни кат Швеция, които все още изразяват някаква надежда, че търговското споразумение не е мъртво, но за няколко години нещата се отлагат. Европейската комисия преговаря за търговското споразумение със САЩ от 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Картър

    1 0 Отговор
    Слава на Бога и на Спасителя Иисус! Както ни набутаха Сета, така щяха да ни нагньетат и Ттип, без изобщо да са го и прочели. Малоумни и продажни сорошоиди, пфу!
  • 2 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор
    Само така! Не на ГМО-то и корпорациите!