14 Ноември, 2016 03:15 5 797 6

Как да не чувстваме вина, когато напускаме?

  • работно място-
  • напускане-
  • шеф-
  • колеги-
  • тъга
Как да не чувстваме вина, когато напускаме? - 1
Снимка: shutterstock.com

Мнозина хора търсят и намират нова работа, поради усещането за неудовлетвореност от настоящата си. Откриването на непознато и вълнуващо работно място може да доведе до еуфория, както знаят преживелите тези емоции. Но докато им тече срокът за предизвестие за напускане на настоящата месторабота, не един и двама са преживели странни обрати в настроението. Радостта от новата кариерна възможност изведнъж безпричинно отстъпва място на тревожност и усещане за вина – дали не правим грешка, дали не предаваме екипа, в който сме така ценени, дали няма да се разочароваме? Всъщност, тези емоции са наистина вредни и до голяма степен неоправдани, пише специализираният сайт entrepreneur.com. Ако не сте уверени в това, помислете върху следните доводи:

Професионалистите трябва да се развиват и растат
Не мислете за колегите си. Те също искат да се развиват и изкачват по кариерната стълбица, да получават нови отговорности и предизвикателства. Това е част от човешката природа и е напълно очаквано. Ако те или шефът ви реагират раздразнено на заявлението ви за напускане, то е защото се притесняват от неудобствата, които ситуацията ще създаде за тях, а и вероятно, защото биха искали да са на мястото ви в момента. Но вашата задача е да мислите за добруването си и за професионалното си развитие. И ако вярвате, че ще получите тези неща на друго място, действайте.

Ако ситуацията бе друга, компанията не би се чувствала виновна
Помислете си – ако работодателят ви е затруднен и трябва да уволнява и съкращава служители, и вашата позиция е от засегнатите, дали HR мениджърът щеше да прекара дълги часове в притеснения за вас? Едва ли. Разбира се, на чисто човешко ниво е възможно той да се почувства некомфортно, но ръководен от принципа „всичко е бизнес“, скоро би забравил за случая. Затова, приложете този принцип и към собственото си решение. Работодателят ви знае, че не ви е лесно, но е наясно, че човек трябва да напредва кариерно и да развива най-значимия си собствен бизнес, този на личното си кариерно прогресиране.

Чувството за вина не помага на никого
Има хора, които отказват чудесни предложения за работа, с довода, че работодателят им „ще загине“ без тях. Първо, това не е вярно – никой групов бизнес не се крепи на един служител. Второ, обикновено човек започва да бъде разяждан от съмнения за правотата си и с течение на времето, работното му представяне се влошава чувствително. Това води до негативни реакции от страна на ръководството, което допълнително усложнява ситуацията за демотивирания от собственото си решение служител. И така – не изпитвайте вина, а ако го правите, нека поне не повече от няколко часа. Никой не печели от това.

Чувството за вина ще ви развали цялото напускане
Приятно ли ви бе да работите за настоящия си работодател? Запознахте ли се с добри колеги и клиенти? Ако е така, спрете да мрънкате и се опитайте да се насладите на последните си седмици в офиса. Не само е по-приятно, но и може да не ви споходи още дълго време, защото никой не знае как ще се развият нещата в новия офис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Различен

    1 7 Отговор
    Поредните простотии, поднесени ни с нравопоучителен тон.
    Вземаш един цървул от улицата, учиш го, понякога с месеци, и когато си вкарал в него една камара пари, защото докато се е учил е допринесъл съвсем малко за компанията или дори никак, но е получавал заплатка, и когато очакваш вече да почне да връща вложеното в него, то той вземе та напусне. И добричкият и глупав работодател трябва да вземе следващият цървул и да учи и него, Защо?? Работодателите не са училища и никой не им плаща за това! А и това, на което учат цървулите, не се преподава в училищата и няма къде да го научат! За това работодателите не желаят нови кадри, а искат нови и обучени, защото закона не позволява обвързването на взетия на работа, с обучението му и задължението му да върне инвестираното в него, като просто си го изработи за определен период от време.
    Е за това има и безработица, от една страна, а от друга една камара незаети работни места!

    Коментиран от #2

  • 2 Потресен

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Различен":

    Нищо не разбираш!!! Цървула от улицата го обучаваш да ти носи кафе, а за това няма сертификати, обучения в чужбина и т.н. Този т.нар. "цървул" е само приходящ през тази иначе така отговорна позиция носач на кафе и лизане на задни части.

    ПП. Има договори задължаващи служителя да работи за фирмата при дадено условие. Аз съм пример за това имам 6 месечен договор задължаващ ме да работя за сегашната фирма, но след като минах обучение в Германия.
  • 3 Поредния Царвул

    5 0 Отговор
    Царвулите са работодателите.Защо крадете заплатите на т.н. Царвули,Защо гледате да ги вържете с договори, декларациий и ги карате да работят при краино изгодни за работодателя и краино не изгодни за Царвула условия,Защо ви бягат,Защо слагате кадърните на по- гадната работа и ги експлоатирате,а на по-хубавата само царвулите лизачи,Защо не цените тези които ви вадят вноските за лизингите на лъскавите ви коли.къщи,прищевки и т.н.Моето мнение е че кадърните и тези които бързо учат и ще си върнат вложените пари стократно вие ги изпуснахте по ваша вина и опряхте до прословутите Царвули защото не знаете какво искате и забравихте че до вчера и вие бяхте Ц-----и.Очаквам Ясно Мотивирани и Аргументирани Отговори.Предварително се извинявам за причинени неудобства и некомфортности.
  • 4 ПАЗАЧ В КЪЩИ

    0 0 Отговор
    Дефиниция за Чорбаджия-Робовладелец без роби. Докато работил в голямата компания[робовладелница],нещеш ли си вземал заплатката па после взел,че избягал и аиде следващия.Глей кво нещо Ц-Ц-Ц?Как па им се откъна от сърцето да му дават и заплатка[заплатка,не заплата;димек трохи колкото да може да си купи ядене че да има сила да работи да не земе да падне да умре ил загине,че нема кой да го жели],и естествено ощетил голямата[робовладелница],разпилял им авоарите на холдинга да оцелее горкия,не по предназначение.Затова работодателите[достоини за съжаление Жертви] измислиха спасителен план[спасителен пояс],кандидатът за обучение[роб] в тяхната компания[лицензирана робовладелница] да си плаща докато им работи[че за обучение се заплаща-роба треба си плаща за оковите с които го оковават,разбираш ли защото по чужденедията било така].Или пък го карат да им подпише договор за няколко години+запис на заповед за няколко хиляди лева[пример-договор 3г. ако си тръгнеш по-рано цължиш 5000лв,на съд съдия изпълнител и т.н.,не се базикам ако искате да се убедите в това идете в PIMK,AIT,NsN,Eurospid и т.н.]Драги кандидати за работа продаваите си имотите и ги наливаите в компаниите за обучение и да им работите за измислени заплати и още по измислени удръжки и глоби и ще успеете да станете добри служители[роби],пък и гордоста на мама и тате щото те дават парите да сте като комшииското дете[гей].Е мама кога и ти ще станеш такъв гей да се гордеем и ний с теб.Мисля,че ми разбрахте ми
  • 5 ПАЗАЧ В КЪЩИ

    0 0 Отговор
    Плащам си по 1000 лв. да работя в голяма компания.Само одобрените по документи кандидат компании ще бъдат поканени на интервю.Предишен опит ще се счита за предимство.Ако ко отговаряте на критериите и проявявате интерес напишете тук мотивационно писмо,автобиография,актоална снимка и входящ номер на удостоверение от районния психодиспансер,че не се водите на отчет.Само одобрените по документи ще бъдат допуснати до интервю.Документите ще се разглеждат под строга конфединциалност и ще сае съхраняват според изискванията на ЗЗЛД.

    Коментиран от #6

  • 6 парен каша духа

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПАЗАЧ В КЪЩИ":

    Има толкова голяма безработица защото българите издъхнаха да работят на загуба и да гонят дивото пък и доста поузряха пък и доста кадърни поизбягаха в чужбина.С две думи българите започнаха да си правят сметката дали има смисъл от безсмислието-безвазвратна загуба на време пари и нерви.Е някои българи пък стартираха собствен бизнес и заболяха от шизофрения и получуха амнезия какво точно искат.Ама те работниците не са виновни, че немат свръх квалификация,тя акушерката е виновна, че като го е израждала бачкатора не му е писала в акта за раждане 15г.трудов стаж и необходимата квалификация за днешните изисквания и нужди на бизнеса,но това е защото не е имало кой да плати на акушерката изванредни.