Last news in Fakti

27 Ноември, 2016 23:30 6 524 9

Французи купуват АЕЦ „Белене”

  • аец белене-
  • французи-
  • компании

Френски компании искат да строят електроцентралата

Френските компании „Електрисити дьо Франс“ и „Веолия“ искат да строят АЕЦ „Белене”. Това научи „Труд” от свои източници. Че има западен инвеститор за атомната централа, разкри бившият енергиен министър Румен Овчаров, който е обвинен за безстопанственост по делото за АЕЦ “Белене”.

В момента има инвеститор, който е готов да построи точно по такъв начин, по който премиерът иска, заяви Овчаров пред Нова телевизия. Той обаче отказа да обяви името на компанията, защото това било работа на министър Теменужка Петкова. Според него нарочно никой във властта и министерството „не си мърда пръста“.

„Не идва от изток, идва от запад и никак не е лош инвеститорът, ако някой наистина не иска да харчи парите на държавата“, коментира още бившият енергиен министър.

Има проявен нов инвеститорски интерес към строежа на АЕЦ „Белене“, обявиха през юли енергийният министър Теменуж


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 frankofon

    0 0 Отговор
    ElectricitE de Franse. няма "ЕлектриситИ"
  • 2 ДА СИ У ДОМА СИ, НО БЕЗДОМЕН !

    11 0 Отговор
    Някога народа казваше, та дори и сега му казват, че да си Зет на къща е все едно да си като телевизор без говор. Образ има ама говор - глас НЕ! Е те това е ДЕРМОкрацията - прикрита нежна форма на етнически ГЕНОЦИД. Та нали мнението на НАРОДА е приоритета при вземане на държавни стратегически за България решения. А днес НАРОДА е зачитан само проформа за избирател на избрали се и тук завършва целият театър. Нас ни клатят в задна полусфера господа, без пукната в джоб пара а ни убеждават, че е любов! До кога ще сме безчувствени към гаврата? Защо чужди ще разполагат с нашата страна ? Къде е българският глас на Бори Мечката?
  • 3 мъка

    13 0 Отговор
    Много прости тея французи бе , да наливат пари в тая дупка .
    Ще стане като с Мариците , ще ни изпукат една цена на тока че свят ще ни се завие

    Коментиран от #4

  • 4 Говедара

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "мъка":

    Е да ама Овчарчето ще прибере 0,00000023 % от сделката - 30 хил евра с които да прати дъщерите си да учат във френски унивеситет, където вече им е гарантиран приема
  • 5 Бай хой

    10 1 Отговор
    Точно франсетата ни смачкаха и принудиха да спрем блоковете в козлодуй.

    Я кажи по точно колко получи кукунева и тия от деформаторите и тия от нпо за затриването на България.
    Понеже си като боко а от гейрбаджия не може да се очаква кой знае колко, да те отворя малко. Във френскит3 университети се влиза без изпити. Който иска да учи е приет. След това обаче дупе да им е яко. Няма шест пет. Не четеш ли и нямаш ли в главата нищо никой няма да те пусне независимо на кой си к....ле, колко пари ще предложиш или каква е политическата ти ориентираност.
  • 6 Трол

    12 1 Отговор
    И къде са сега краварските колеги? Едно третополово (Деса-Стоан-ТО)ми обясняваше как сме нямали нужда от АЕЦ Белене, а сега франсетата се емнаха от другия край на Европата да си правят далаверката!
  • 7 незнайко

    11 0 Отговор
    АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ е най чиста и евтина в момента. Инцидентите са по невнимание или природни бедствия. Французите искат да достроят Белене и да печелят на НАШ ГРЪБ. Правилно го е написал 3-ти пост.
  • 8 Знайко

    1 1 Отговор
    Построяването на атомна електроцентрала изисква огромна първоначална инвестиция и строителството продължава 5-8 години и в следващи модернизации във времето. АЕЦ също замърсява природата, но значително по-малко от ТЕЦ-овете. За да бъде евтин тока обаче тези централи трябва да работят на 100%, а другите видове централи от рода на ВЕЦ, ФЕЦ, ВяЕЦ, малки ТЕЦ да допълват консумацията. Това означава гарантиран денонощен пазар на електроенергия в продължение примерно на 60 години. Работа при намалена мощност или спиране на АЕЦ означава огромни загуби и оскъпяване на тока. За това е много важен момента за построяване на такава мощност - или трябва да имаме нарастваща консумация на ток или да има отпадане на други базови централи поради изчерпване на ресурса им. Ако френският инвеститор построи АЕЦ в Белене може или да му я платим и да си я експлоатираме, или той да я експлоатира при положение, че му гарантираме постоянен пазар и цена т.е. нещо като американските ТЕЦ Марица. Така, че построяването на една нова АЕЦ може да донесе както голяма изгода, така и голяма загуба на държавата и решението за това трябва да бъде както политическо, така и експертно.

    Коментиран от #9

  • 9 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Знайко":

    Според теб са нужни 60 години за да работи на пълни обороти, ама руснаците бяха сметнали че за 10 ще си я изплатят с печалба и след това могат да ни я отстъпят ако се съгласим те да инвестират и строят. Поне така се говореше: че имали подобно предложение.