3 Декември, 2016 08:29 1 151 0

Раздават стипендии на 81 талантливи деца в Пловдив

  • деца-
  • пловдив-
  • стипендии
Раздават стипендии на 81 талантливи деца в Пловдив - 1

Общество Nota Bene ще връчи картите на 81 свои стипендианти на официална церемония във Военен клуб-Пловдив. За стипендиантската програма бяха предложени 179 ученици от 30 пловдивски училища. Менторският съвет, сформиран към Nota Bene, в който членуват ученици от първите по рейтинг пловдивски гимназии, гласува стипендии на 81 младежи от 8 до 12 клас. Всеки месец те ще получават по 100 лева, за да развиват своя талант. Математици, литератори, певци, танцьори, фотографи и други творци вече са членове на Nota Bene.

Веднага след церемонията, стартира първата кауза на Менторския съвет – Ден на здравословното образование, организиран от ученици от ЕГ „Пловдив” и ЕГ „Иван Вазов”. Фестивалът „Яж, тренирай и дари!” ще бъде благотворителен, като желанието на учениците е да дарят средства и грижа на децата на Корнелия Петкова, които загубиха баща си в катастрофата на бул. „Руски”. Във фоайето на Военния клуб ще има специално място, където желаещите да помогнат на децата, могат да получат информация, да предложат участие в курс или спортен клуб или да дарят средства.

Преди седмица Общество Nota Bene отпусна три извънредни стипендии „Не сте сами” на 10-годишния Валентин, 9-годишната Александра и 7-годишния Константин.

Идеята на фестивала е в рамките на няколко часа, учениците да получат съвети от експерти как да се хранят здравословно, какъв е най-подходящият спорт за тях и същевременно всеки, който има възможност, да дари грижа.

В инициативата се включиха и 7 пловдивски ресторанта и техните готвачи, като всеки от тях ще представи щандове със здравословна храна. Форумът е подкрепен и от шеф готвачите Росен Чакъров, Николай Боруков (Сол и Пипер), Слави Колибаров (Буено), Анастас Георгиев (Филипополис), Георги Арменков (Виктория). Свои щандове ще имат ресторантите „Поркис” и snack & sanduich shop Магнолия. Те ще направят различни здравословни хапки, сандвичи и сладкиши, които организаторите ще продават благотворително.

Инструктори по аеробика, зумба, йога, да дао, хип – хоп, латино танци, капойера и други ще предоставят безплатни тренировки за начинаещи.

В 12 часа започват презентациите на различните спортове и демонстрационните тренировки. Учениците ще могат да се включат във всяка една тренировка от програмата безплатно, а и да разберат от експерти за балансираното хранене и интересни подробности за спортовете.

„Целта на инициативата е тийнейджърите да обърнат повече внимание на своето здраве, като здравословният начин на живот се превърне в тяхно ежедневие. Балансираното хранене, съчетано с активност и движение, са изключително важни, тъй като могат да променят качеството на живот на абсолютно всеки. За съжаление затлъстяването сред младежите е изключително сериозен проблем, а България е на пето място печалната европейска статистика на детското затлъстяване. Всички ние трябва да се опитаме да променим тези резултати” коментират организаторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА