Last news in Fakti

6 Декември, 2016 15:23 14 770 24

Търсят 5000 служители

  • служители-
  • индустриална зона-
  • тракия-
  • пловдив-
  • jobtiger

JobTiger, Тракия икономическа зона и община Пловдив започват стратегическа кампания за привличане на таланти

Търсят 5000 служители - 1
Снимки: М. Богданова ©

Стратегическа инициатива за наемане на работници за индустрията в „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) от населени места с висока безработица извън област Пловдив обявиха пет индустриални компании. Кампанията започва с Монтана, Ловеч, Сливен, Бяла Слатина и Стамболийски и ще продължи с други 15 града в страната и чужбина.

Над 5000 работници са необходими на предприятията в ТИЗ през 2017 г., съобщи инж. Пламен Панчев, председател на клъстер „Тракия икономическа зона“. В тази цифра се включват приблизително: 600 специалисти с висше образование и 1000 средни специалисти.

За да посрещнат растящата нужда от кадри, едни от най-големите инвеститори в страната като Сенсата Технолоджис България, АББ България, Белла България, Кауфланд България и Либхер Хаусгерете - Марица се обединиха около концепцията за търсене на кадри не само от цялата страна, но и от чужбина. Компаниите имат и подкрепата на община Пловдив и Клъстер Тракия икономическа зона.

Инициативата започва с информационна кампания, като свободните позиции в Пловдив се обновяват постоянно на уеб сайта на инициативата – http://plovdiv.careerdays.bg/, обясни Светлозар Петров, управител на JobTiger. Информационни дни на кариерата са следващата стъпка, като работодателите ще представят, както отворени позиции в предприятията си в региона на Пловдив, така и възможностите и условията за трудова миграция и ще могат да се срещнат с местните общности, за да инициират процеса по подбор на персонал.

Първият етап ще обхване следните градове: Монтана, Ловеч, Сливен, Бяла Слатина и Стамболийски. Градовете са избрани на база ниво на безработица, налични квалификации у безработните лица и потенциал за преместването им в Пловдив. Община Пловдив от своя страна има готовност да осигури достатъчно места в училищата и детските градини за записване на децата при преместване на цели семейства, допълни Стефан Стоянов, заместник-кмет “Образование и бизнес развитие”. „Пловдив се наложи като индустриален лидер в страната и продължава да привлича нови инвестиции от цял свят. Ние в Пловдив работим по различни програми, които подпомагат образователната система, включително програма за дуално обучение, чрез образователно-индустриален борд, инициатива на община Пловдив, Министерство на образованието и науката, Индъстри Уоч и Тракия икономическа зона. Целта ни е да помогнем на образователната система да се реформира по-бързо и да подготвим повече квалифицирани кадри. Тези процеси отнемат повече време, затова подкрепяме инициативата за привличане на таланти в региона и сме готови да работим за това.“

В Тракия икономическа зона е изготвен и проект за жилища за индустриални работници, допълни инж. Пламен Панчев.

Програмата цели да насочи вниманието към регион Пловдив и възможностите за работа и живот там. През последните години Пловдив се наложи като индустриален лидер в България, а Тракия икономическа зона се превърна в една големите индустриални зони в Югоизточна Европа. Постоянно навлизащите нови инвеститори имат нужда от допълнителен човешки капитал и от привличане на таланти. Заплащането в редица сектори вече е атрактивно не само за страната, но и за чужбина. Затова вторият етап на кампанията ще обхване Молдова, Украйна, Македония, Северна Гърция и др.

Чавдар Каменов, оперативен мениджър на Сенсата Технолоджис България, сподели, че компанията има 2800 служители в България в момента, като плановете са броят им да се увеличи до 4000 в следващите години. „Търсим дългосрочни решения – налага ни се да мислим 5, 10, 15 години напред“, заяви той.

Елза Маркова, изпълнителен директор на Белла България, изтъкна, че и сега всяка компания има целенасочена политика за кадрите, но ТИЗ ще продължава да се развива, за да привлече един от големите миграционни потоци на работници в страната.

Уве Чирнер, управител на клон Раковски на AББ България, потвърди, че с 1600 работници в производството на компанията в Пловдив, то е от изключително значение за групата в европейски мащаб. Employer Branding, или изграждане на работодателска марка е нещо, в което компанията влага усилия, за да привлече кадри.

Кауфланд България оперира чрез 56 обекта в цялата страна, като предстои да открият 10 нови през 2017. Емил Димитров, директор направление „Логистика“, изтъкна колко важен за бизнеса на Кауфланд е централният склад в Пловдив, който е оборудван с последна дума на техниката: „Нашата стратегия е насочена към растеж, и затова подкрепяме инициативата и смятаме, че за изпълнение на нашите стратегически задачи ще можем да успеем, ако работим заедно с всички в ТИЗ.“

Григор Ендрев от Либхер - Хаусгерете Марица сподели подкрепата си за проекта: „Вярваме в тази инициатива и сме уверени, че общите ни усилия ще доведат до видими резултати“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dabe

    19 1 Отговор
    Вие вярвате ли си, като ги пишете тези глупости още повече на джоб тайгър
  • 2 123456

    23 0 Отговор
    Ами няма да имат кадри, като дават смешни заплати. Да си оправят заплащането и кадрите ще дойдат от раз.
  • 3 Инженер

    32 0 Отговор
    Аз съм от Пловдвив и съм електроинженер. За съжаление, предлаганите позиции са за по 500-700лв заплата. Нека тези "работодатели" предложат едни наистина европейски заплати, каквито са в Германия и Франция. Гарантирам, че тогава няма да имат проблем с кадровото осигуряване. Трудно се ловят маймуни с трици. Жалко, че има хора, които са учили и се съгласяват да работят за толкова малко пари.
  • 4 Мит7

    5 1 Отговор
    Пояснете какви са точно дейностите на фирмите в тази индустриална зона на града и имали ги някъде публикувани и със каква точно дейност се занимават в техническото производство. Tъй като аз съм инженер в сферата на хидравликата и енергетиката и трябва да съм точно запознат с това дали отговарят на специалното ми направление.....Ако някой знае точен линк със тези обяви за това търсене да каже....
  • 5 Гого

    27 0 Отговор
    5000 служители за 400-450 лева не мерси за такива инвеститори. Във България идват такива инвеститори където от всякъде ги гонят.
  • 6 Ралица

    19 3 Отговор
    Имам 3 висши и знам 5 езика та въпроса ми е ще има ли работа за мен и колко горе долу ще е заплатата че сега ходя на интервюта и ме питат колко искам вместо те да ми предложат?.Забравих да кажа че съм стара мома,нямам деца и бих се отдала изцяло на работата.
  • 7 Аха аха

    11 4 Отговор
    Инж. в АББ взима между 900 -980 лв в зависимост от броя на нощните смени за месеца ..

    Коментиран от #8

  • 8 masacre

    20 0 Отговор

    До коментар #7 от "Аха аха":

    900лв за инж. та и нощни смени в забито село насред полето,жили ги тока на тези набедени фирми, че и се мислят за инвеститори,по скоро са експлоататори.
    Докато не почнат хората да се договарят-например:В договора да пише ,че е уреден в полза на двете страни,което ще рече че както работодателя може да те изгони всеки ден без предизвестие в срока на изпитване,така и работника да може да му каже Чао по всяко време,тогава няма да се чувстват хората като роби,а те като робовладелци.Може да не се справя с работата гони го ОК,обаче ако пък кадърния човек може да не му хареса.защо да не може да си тръгне от днес за утре.
    Плащане на час,а не само айде малко след работа овъртайм, но без да се плаща.Докато не се започне с тези две "дребни" неща няма оправяне.
  • 9 мъжкар

    21 0 Отговор
    За заплата от 500-650лв на месец нито кадри ще има нито хора ще има.За тия пари може да си наемете едни кафяви хора от Столипино.
  • 10 Ahnenerbe

    26 0 Отговор
    Някои здраво ги подведе тези инвеститори.Построиха фабриките като си мислеха че хората ще им бачкат по за 500/700 лв, исега се оказа че българина затея пари предпочита да си седи дома.Нещо ни объркаха с виетнамци или индиици...
  • 11 stefa

    16 0 Отговор
    Да вземат да си оправят пързо заплатите после изискванията за длъжноста не една секретарка да не и изискват умения на мениджър а да и дават жълти стотинки.
  • 12 ussr

    15 0 Отговор
    Като дават такива смешни заплати,450-500 няма да намерят никога!!!
  • 13 fidel

    14 1 Отговор
    С тези заплати които дават ,още дълго ще търсят...
  • 14 работещ

    17 1 Отговор
    Преди няколко месеца бях на интервю в една компания в икономическа зона Тракия ами как ще имате персонал бе за жълти стотинки кой да ви работи ? Говоря английски с 4 годишен опит в международна компания и ми предложиха много по-ниско заплащане отколкото изкарвам в много по-малка компания в провинцията ? Няма как с трици да ловиш маймуни !
  • 15 Инжелер

    17 0 Отговор
    Грешка !
    Не работници , търсим роби .
    Ядзаки Димитровград - две висши - предложиха ми 820 лв. Питах ще се увеличи ли заплатата - погледнаха ме сърдито , казаха ми колко съм некултурен , как смея да питам за пари? Може би , някой ден в бъдеще и ако много работя - може би .
    По случайност моя много близка приятелка полякиня работи в подобна фирма в Германия - същата работа и без да има висше образование заплатата и е 5000 евро !!! Без другите добавки на година взима минимум 14 заплати ! Така че майничките ще има да търсят работници ! Нека си припомнят един много сполучлив български виц:
    В САЩ работят ако плащат добре . В България работят , ако плащат - добре !
  • 16 мъжкар

    6 6 Отговор
    Хората бягат от България поради две причини първо заплати от 400-500лв и второ поради ниско квалифицираната и абсолютно безперспективна работа.Много ми е интересно нашите "управници" при какви условия допускат тези така наречени "инвеститори".Това не са никакви инвеститори. За мен инвестиция може да се нарече сделка целяща да подобри положението на народа а тези така наречени инвеститори целта им е да генерират печалби на гърба на българите като ги мачкат за тия мижави пари.То като ще е за такива пари то и сега си ги има местните фиодали комунисти в своите фирми плащат точно по толкова така че на всички инвеститори искам да им кажа Е............Е СИ МАЙ..............А.Махайте се от България единствената държава която може да направи реални инвестиции тука и която може да подобри положението е Русия.

    Коментиран от #18

  • 17 корса

    9 1 Отговор
    Пълен бойкот за тези смешници!
  • 18 Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "мъжкар":

    Накрая с тая Русия се о.ра, мой човек!
  • 19 и аз да попитам

    7 0 Отговор
    собствениците на фирми,като виждат как обещаното от местните мениджъри евтино,образовано и трудолюбиво население липсва дали изплащат месечни възнаграждения на подлъгалите?В сегашната ситуация те са пиари търсещи роби :Д
  • 20 Един от вас

    11 1 Отговор
    Беше време преди около 15 години.Бях още млад инженер с 3-4 години стаж в производството.Завода на Либхер тъкмо беше пред откриване и аз попаднах една работна среща в качеството си на преводач.Много ме харесаха и искаха да ме наемат и ми предложиха начална заплата цели....240 лева нето възнаграждение.По това време получавах около 540 нето...Поснайте дали им се обадих отново:)Сега 15 години по късно,нещата са пак същити -500 -700 лв нето за среден управленски персонал.Всеки търси, ама не всеки намира...Е..някой се кефят да работят за утвърдени фирми без пари,но те са малцинство:)
  • 21 Гогу

    10 0 Отговор
    Тея п....ли си мислят ,че като сме бедни и сме и одупени... Да ама не, не сключвайте договори за по малко от 1000лв. без значение от длъжността и работата...!
  • 22 ХА ХА

    4 0 Отговор
    МИ ВДИГНЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ И ШЕ ГИ НАМЕРИТЕ.
  • 23 vdv

    4 0 Отговор
    Никой няма да работи за тези пари!!!
  • 24 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Като гледам тук колко "вишисти" с по 2-3 висши образования спамят, я да ви питам от много учене кога ви остана време да натрупате малко практичен опит та и претенции за заплати имате. Никакви вишисти не сте ами сте безработни драскачи и въобще не заслужавате 3-те си висши образования и още по-малко заслужавате някой да ви наеме на работа.