11 Декември, 2016 20:57 1 381 0

Рекордни приходи в авиационния сектор

  • iata-
  • авиация-
  • печалба
Рекордни приходи в авиационния сектор - 1
Снимка: АР/БТА

Общата чиста печалба на световните авиокомпании за 2016 г. може да достигне 35.6 млрд. USD, съобщават от Международната асоциация по въздушен транспорт IATA. Това ще е с близо 300 млн. USD повече в сравнение с 2015 г., пише в свои материал Wall Street Journal. Резултатите обаче са по-слаби от прогнозираната от IATA 39.4 млрд. USD печалба.

Очакванията за 2017 г. са по-скромни. Тогава ще има спад в чистата печалба – до 29.8 млрд. USD, а нетният марж на печалбата може да спадне от 6.1% до 4.1% са изчислили от IATA.

Причината за спада са приходите на най-големите авиокомпании в сектора – тези в Северна Америка, които отчитат спад от 5.6%, до 20.3 млрд. USD за текущата година, а през 2017-а понижението ще е в рамките на 10.8%, до 18.1 млрд. USD, прогнозират от Международната асоциация.

Авиокомпаниите вече се подготвят за по-тежки времена. Президентът на най-големия авиопревозвач в света – Emirates Airlane, Тим Кларк, заяви че в близките няколко години се очаква забавяне в ръста на търсене на авиопревози. През това време превозвачът ще оптимизира дейността си по разширяване на мрежата.

Предизвикателство за авиационния сектор е и повишаването цената на петрола след постигнатата договореност на страните членки на ОПЕК по намаляване добивът на суровината, доколкото разходите за гориво са едно от най-съществените пера при авиокомпаниите. През тази година авиопревозвачите трябваше да се борят и с последствията от терористичните актове на летищата в Брюксел и Истанбул.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА