Last news in Fakti

12 Декември, 2016 10:36 1 758 7

„Газпром“ получи 50% от „Северен поток“

  • северен поток-
  • газпром-
  • акции
„Газпром“ получи 50% от „Северен поток“ - 1

Руската компания „Газпром“ притежава 50% от акциите на „Северен поток – 2“, съобщава РИА Новости.

Агенцията се позовава на официално съобщение от енергийния концерн.

Строителството на „Северен поток -2“ среща съпротивата на Украйна и Полша. Целта на трасето е намали значението на транзитните страни при износа на руски газ.

Проектът Северен поток 2 предвижда да бъдат построени две подводни енергийни трасета с общ капацитет 55 млрд. куб метра годишно. Те трябва да свържат Русия и Германия по дъното на Балтийско море, а оттам да се подава газ до Великобритания, Холандия, Франция и Дания, заобикаляйки Украйна. Очаква се да бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 година.

Капиталовите разходи се оценяват на 8 милиарда евро, а общата стойност скача до 10 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    13 2 Отговор
    Вземете тази информация и с нея шибнете Борисов по кратуната.
    Лошият Южен поток се форматира в Турски и Серверен поток 2.
    Прави ми впечатление, че тук продължава да се мълчи, че едно от основанията на ЕС да спре проекта е нередностите при поръчките за строежа. Тоест Борисов и компания (Пеевски и Златев) са решили не само да топнат пръстче в кацата с меда.
    Искам да има наказани както за Южен Поток, така и за Белене и Бургас -Александруполис. Там има кражби от всички партии и следователно трябва да се лежи в затвора!
    Иначе някой ден този народ просто ще тръгне по улиците и ще избива наред когото хване. - Въобще няма да пита кой - кой е!

    Коментиран от #2, #3, #6

  • 2 Трезвен

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Варна":

    Дрън-дрън-ярината!

    Не е построен и няма да бъде -"Сирата на сибир", не е построен и нямя да бъде "Южен поток", не е построен и най-вероятно, няма да бъде "Турски поток" ....

    Не тиражирай пропагандните и глупави лъжи на мутрите от русия!?

    Коментиран от #4

  • 3 трололюбец

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Варна":

    И защо трябва да ни интересува за какви глупости си дават парите от Газпром ? И кой ти е казал , че ако изобщо има тръба , по нея задължително тече газ , особенно в страни където всичко е публично и цени "търговска тайна" не вървят ? А ако ще продават на най-ниска цена , за какъв чеп им са още десетина милиарда хвърлени на вятъра ? И най-вече откъде накъде трябваше ние да извадим горе долу толкова за любимия ти "Южен" , които щяхме да си върнем на кукуво лято от "транзита" за кефа на същите
  • 4 aaa

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Трезвен":

    Не си много трезвен. Чети какво пише човека, че е истина. Знам го, не съм го чъл на пазара...

    Коментиран от #5

  • 5 трололюбец

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "aaa":

    Кое е ИСТИНАТА , бе пазарния ? Че България щеше да се набута за десетилетия напред с "печелившите" проекти , както десетилетия плащаше най-скъпия газ в Европа на "братски" цени ? Турския ти паток от 65 милиарда куб. стана на 17,5 и от тях за транзит я останат , я не , ако изобщо някой освен Турция поиска да купува от него . Северния е на същото дередже , още не е почнат , а срещу него и срещу Газпром има 3-4 дела в Европейския съд и кой знае още колко ще има занапред . Газпром бил купил 50% от акциите , ми ша ги купи , щото друг няма кой ! До 5-6 години в Европа ще минат изцяло на борсови покупки на газ и измислени "договори" за по 15-20 г ще има на куково лято . В Украйна вече 60-70 % от капацитета на тръбите е заявен от чужди компании , които ще купуват направо на границата и няма да питат никой откъде да си прекарват газа . Докога ще ни пробутвате някакви малоумници в Москва за "богоизбрани" дето каквото искат , това ще стане ? Явно за тебе е така , ама това не важи за останалите
  • 6 трололюбец

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Варна":

    А сега аз да те "шибна" по кратуната с ТАЗИ информация : Украйна току що откри голямо находище на газ в териториалните си води и до 5 години възнамерява напълно да задоволява вътрешното потребление , също както и Румъния , а както скоро ще се изясни и България ! Защо ли това става сега , след като са платили по"братски" няколкостотин милиарда за "газчица" на "Москва" за последните 40-50 години :
    https://money.bg/economics/ukrayna-otkri-golyamo-gazovo-nahodishte-v-cherno-more.html
  • 7 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    Ей, "трололюбец", по-спокойно бе човек, ще получиш инфаркт от тази злоба. Ясно че не си българин,но недей да плюеш . Знаеш че всичко е истина и че Народа ще потърси сметка,но тогава ти сигурно ще си вече "родолюбец"!