Last news in Fakti

16 Декември, 2016 13:29 1 623 2

Високотехнологичният бизнес против по-високи данъци

  • високотехнологичният-
  • бизнес-
  • по-високи-
  • данъци

Спекулирането с темата увеличаване на данъците води до силен отлив на инвестиции, от което губят и бизнес, и домакинства

Браншовите асоциации на високотехнологичния сектор у нас – Българската аутсорсинг асоциация, БАСКОМ, БАИТ, ИКТ Клъстер и Автомобилен клъстър изпратиха открито писмо до представители на изпълнителната, законодателната власт и лидери на водещи политически партии, в което изразяват категоричната си позиция срещу завърналата се в публичното пространство тема за промяна на данъчното облагане в България.

В становището се посочва, че е необходимо обединяването на усилията на всички ангажирани страни в подкрепа на установилата се дългосрочно предвидима и устойчива нормативна и данъчна среда у нас.

Компаниите подчертават, че финансовата и социална стабилност са възможни само при устойчива бизнес среда, осигуряваща основните икономически показатели: трудова заетост, размер на доходите, събираемост на данъци и социални осигуровки, стандарти и стабилност на платежния баланс чрез стимулиране на износа.

Данните показват, че тези индустрии се превръщат в структуроопределящи за българската икономика, благодарение на все по-голямото засилване на внедряването и работата с високи технологии. Доказателство за тенденциите са броят на заетите служители, които са над 5-6% от работната ръка в страната, както и високият темп на растеж на размера на заплатите и възнагражденията.

Днес високотехнологичните фирми у нас формират значителна част от БВП на страната - за 2015 г. този принос бе в размер на над 8% за аутсорсинг, разработка на софтуер, информационни технологии и 4% на автомобилната индустрия.

Продължителното присъствие на темата за увеличаване на данъците в България ще доведе до силен отлив на инвестиции, от което ще загубят всички и пряко потърпевши ще бъдат гражданите и домакинствата, се казва в становището. Допълнителен риск е други държави от Централна и Източна Европа да се наложат като по-атрактивни дестинации за инвестиции и бизнес.

В заключение, водещите компании от високотехнологичния сектор изразяват готовността си за дългосрочно партньорство с държавата за надграждането за установяване на благоприятна бизнес и данъчна среда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободен

    1 0 Отговор
    Дадено. Плоският данък става 5 % процента (та от хората на минимална заплата и от болшинството работещи бедни все пак да влизат некакви пари) и автомоболчетата от най-висок клас ще скочат поне двойно по софийските улици на благоденстваща и просперираща България!
  • 2 Коро

    2 0 Отговор
    У нас високи технологии НЯМА!