19 Декември, 2016 13:19 1 921 2

Три от четири гръцки фирми в България са фантоми

  • гърция-
  • компании-
  • данъци-
  • българия

Повечето от предприемачите по този начин са успели да избягат от влиянието на рецесията и проблемите с ликвидноста

Три от четири гръцки фирми в България са фантоми - 1

Три от четири гръцки фирми в България са фантоми. Едва 3000 от близо 14 000 гръцки компании, които са регистрирани в България, развиват дейност, разкрива в. „Катимерини“.

Изданието цитира проучване на университета в Бристол.

Изнасянето на гръцките фирми в България се засили в разгара на икономическата криза в Гърция. През последните години радикалното правителство на Сириза прие над 800 закона, свързани с данъчното облагане.

Анализатори посочват, че компаниите са създадени в България с цел да се избегнат данъците в Гърция, а не само да се облагодетелстват от по-ниския корпоративен данък в съседната държава. Освен това автомобил, който е регистриран като фирмен в София, може да се движи в Гърция, без да плаща пътен данък.

Ако в през 2006г. в България са били регистрирани около 1000 гръцки фирми, то днес техният брой достига 14 000, но едва 3000 от тях развиват дейност, отбелязва в. „Катимерини“.

Повечето от предприемачите по този начин са успели да избягат от влиянието на рецесията и проблемите с ликвидноста, така и налагането на контрол върху капитала през юни 2015 г. В действителност, много от тези предприемачи и днес избягват последствията от контрола върху паричните потоци, тъй като те имат право да се оттегли толкова пари, колкото искат от гръцки банкомати с помощта на българските им банкови карти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 (само главни букви

    0 0 Отговор
    интересно е,че тегли този който има какво да изтегли
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Ето това представляват гърците,от чиито протести и блокиране на границата с БГ се вдъхновявате и величаете русофили продажни-ЧЕ СА СИ ОТСТОЯВАЛИ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ,...А НЕ КАТО НАС!Какво правят в България ли?-АМИ БОГАТИТЕ ГЪРЦИ КРИЯТ ДАНЪЦИ И ПЕЧАЛБИ БЕЗ ДА ИМ ПУКА ЗА БЕДНИТЕ ГЪРЦИ!