11 Януари, 2017 16:56 2 606 9

Ръст на потенциалните клиенти на „Турски поток”

  • турски поток-
  • клиенти-
  • уеличение
Ръст на потенциалните клиенти на „Турски поток” - 1

Потенциалните клиенти на „Турски поток”, чието строителство предстои, се увеличават. През 2016 г. в югоизточна Европа се отчита ръст в потреблението на газ, съобщава компанията „Газпром”.

Сред държавите е и България, която е купила с 2.1% повече газ от руския гигант през 2016 г. спрямо 2015-а, или общо 3.18 млрд. куб.м. За Италия доставките са се увеличи с 1.1%, до 24.7 млрд. куб.м. За Сърбия ръстът е 4.3%, до 1.75 млрд. куб. м, Хърватия – 54.8%, до 0.76 млрд. куб.м, Македония – 56.5%, до 0.21 млрд. куб. м.

Рекордът по най-силен ръст на покупка на газ от руската компания държи Румъния. Увеличението на покупка на синьото гориво през 2016 г. спрямо предходната е 740%, до 1.48 млрд. куб.м. На второ място, със скромните 35% ръст, е Гърция. Тя е получила от „Газпром” 2.68 млрд. куб.м. газ.

„Повишеното потребление на газ от държавите от югоизточна Европа е ключово за проекта „Турски поток” доказва, че реализирането му е премислен и навременен ход. Той е важен за осигуряването на енергийното потребление на тези страни”, отчитат от газовия холдинг.

Проектът „Турски поток” се появи през декември 2014 г. на мястото на „Южен поток”, който трябваше да премине през българска територия към Сърбия. Плановете бяха морската част от новото съоръжение да се състои от четири тръби с мощност 15.75 млрд. куб. м. всяка. Поради криза в двустранните отношения между Русия и Турция проектът е спрян, но през август 2016 г. е възстановен след разговор между президентите на двете държави. Към момента е създадена работна група и пътна карта.

Пътят на тръбите минава под Черно море, през европейската част на Турция и към Гърция. Дължината на съоръжението под водата е около 910 км. и 180 км. на турска земя. Инвестициите в двете тръби са изчислени на 7 млрд. EUR. Общата стойност на проекта ще оценява на 11.4 млрд. EUR. Плановете са първата тръба да доставя газ само за турския пазар.

Ръст на потенциалните клиенти на „Турски поток”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д'Мин

    20 3 Отговор
    А такааа...! А, ама това са глупостите на Путин, един вид хибридна война. Кво съм се замислил и аз, като нормален човек? Нали трябва да съм зомбиран с евроатлантическите ценности.
  • 2 Хасан

    16 2 Отговор
    Горбачов си мислеше че ще продава газ и петрол и ще купуват Бмв та и кока кола.. Да ама не е така.. Запада иска да продава но не и да купува нещо..иска твоето да граби а неговото да купуваш.. Така почна западната цивилизация.. Продаваха мъниста на индианците и им грабеха земите
  • 3 kcaniba

    12 2 Отговор
    Украина е създадена и съществува
    като една тръба!!!
    Има турски поток, за брадчедите на Хасан - няма украинска тръба, т.е няма Украина!!!
  • 4 Хасан

    15 0 Отговор
    Не бе човек! Майка ми след 38 години работа взима пенсия 220 лв..7 лв на ден.. Или 3,5 евро... След 30 години колко ли ще вземем ние ако държавята няма такива енергийни проекти!?
  • 5 Дядо поп

    11 0 Отговор
    Пак ще купуваме руски газ,ама тоя път благодарение на
    Боко и Плевню ще плащаме комисионни за транзит на турци
    и гърци,да ни е честито!
  • 6 дедовия

    7 0 Отговор
    какво има да мислите,вземете им спретнете един съд на тия готованчовци от министерски съвет и президенство и народно събрание
  • 7 Тръмплин

    6 0 Отговор
    Абе де го оня коневъдец да ни обясни, колко далновидно гробарите погребаха Южния поток?
    Може би още не изхарчил доларчетата от предните простотии, дето ръси?
  • 8 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    поне някои от путинистите да бе прочел статията ама не.къде бил този къде онзи?видяхте ли бе симпатяги с колко много се е увеличило потреблението на руски газ за балканите в тази неестествено сурова зима?българия дето е наи-показателна щото нямаме друго място за доставки е вдигнала с цели два процента представяте ли си?румънци и гърци вдигнаха с повече ама знаете ли що?щото руснаците свалиха гащи до глезена за да спасят оборотите и свалиха цените си с повече от 50% и страни като румъния с различни опции предпочетоха евтин руски газ!сега за турския поток дето толкова ви е кеф и дето пишат тук платени статии за него.та от 70 и кусур млрд кубика в този му вид е намален на 34 от които за извън турция са само 17 млрд ,демек въпросния турски поток е повече от четири пъти намален и няма как да има стратегическо значение за пазара на газ.може и да видите цената ,тя за хора като вас едва ли е направила някакво значение но 11 млрд се връщат много трудно с такива обеми ,демек за нас е далавера че не сме в тази сделка щото парите дето щеше да вложим нямаше никога да си върнем.и накрая за ваше спокоиствие няма да има турски поток :)!
  • 9 Kcaniba

    0 0 Отговор
    Украина е образована благодарение на тръбата, и ще се затрие, защото няма да има нужда от тази тръба!!!
    Успех на либерастите!!!