Last news in Fakti

17 Януари, 2017 07:45 6 796 11

Осем души притежават колкото половината човечество

  • богатство-
  • пари-
  • предприемачи-
  • оксфам

Осем души на планетата притежават толкова богатство, колкото е общата собственост на по-бедната половина от населението на света. Тази неприлична ситуация „изостря неравенството”, предупреждава британската неправителствена организация „Оксфам”.

По традиция в навечерието на Световния икономически форум в Давос тя излезе с доклад.

От „Оксфам” не пропускат да припомнят, че един на всеки 10 души в света живее с по-малко от 2 долара на ден. За целта британската организация призовава за реформа в икономиката, насочена към обикновения човек.

8 души в света разполагат с богатство колкото 3,6 млрд. от по-бедната половина от човечеството. Техните сметки възлизат на общо 426 млрд. долара.

През 2016 г. от „Оксфам” изчислиха, че най-богатите 62-ма души в света разполагат със средства колкото половината от най-бедната част на световното население. Броят им обаче е намалял до осем, тъй като са тази година са достъпни повече данни.

Докладът на „Оксфам” е на базата на данни от сп. „Форбс” и Годишния доклад за световното богатство.

Проучването използва стойността на частните активи, основно в имоти и земи, минус дълговете, за да установи какво „притежава” всеки от тях. В сумата не влизат заплати и доходи.

Осмината, чието богатство се равнява на това, което притежават половината от хората в света, са предимно американци. В групата има един мексиканец и един европеец. Мнозина от тях са заявили, че са готови да дават пари за благотворителност, пресмята сп. „Форбс”.

Класацията се оглавява от Бил Гейтс. Неговото състояние се оценява на 75 милиарда долара. Той е съосновател на Майкрософт (Microsoft).

Амансио Ортега притежава 67 милиарда долара. Той ги дължи на своята верига от 7000 магазина по цял свят под световно известна марка за облекло „Зара” (Сара от испански Zara).

Уорън Бъфет е известен с прякора Оракула от Оклахома. Той започва да инвестира като тийнейджър през 40-те години и постепенно изгражда фонда си Бъркшър Хатауей (Berkshire Hathaway). Неговото състояние е в размер на 60,8 милиарда долара.

Карлос Слим е спечелил своите 50 милиарда долара благодарение на телекомуникационния гигант „Америка мовил” (America Movil).

Джеф Безос е основател и шеф на сайта за онлайн търговия Амазон (Amazon.com). Това му осигурява състояние от 45,2 милиарда долара.

Марк Зукърбърг дължи своите 44,6 милиарда долара на „Фейсбук”.

Лари Елисън със състояние 43,6 милиарда долара е бил млад програмист през 70-те години на миналия ХХ в. Първият му голям клиент е ЦРУ. Името на проекта било „Оракъл” и през 1977 година Елисън и съдружниците му кръщават компанията си „Оракъл” (Oracle).

Майкъл Блумбърг - със състояние 44 милиарда долара - създава агенцията за финансова информация със същото име през 1981 година, след като напуска инвестиционната банка, в която е работил дотогава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Велко

    16 7 Отговор
    Ами умни са хората,пък и работливи,едно голямо браво.Колко пъти Гейтс даваше парите си за благотворителност и пак ги прави по-късно.

    Коментиран от #8

  • 2 Гуглю

    12 3 Отговор
    Създателите на Google даже не можаха да се включат тук.
    Малко мъчно ми стана за тях...
  • 3 Истината

    20 0 Отговор
    Всъщност реалността е малко по-различна:- 2% от населението на Земята,държат 94% от всичките пари!
  • 4 Джон Смит

    19 2 Отговор
    На тези се виждат, парите! Но всички ще си отидат, голи!
  • 5 жоро

    8 3 Отговор
    И какво? Никой няма да си ги занесе в гроба. За съжаление това го осъзнават когато са неприятно близо до същия и чак тогава се замислят да оставят нещо на света за да ги запомнят.

    Коментиран от #7

  • 6 jorko

    12 1 Отговор
    глупава калсация ама глупава,колко пък да е богат Бил Гейтс пред семейство Ротшилд,от семейство Джей Пи Морган и много други властелини,тва е класация на лицата на преуспели компании но в никакъв случай наи богатите хора на света :)
  • 7 До коментар 5

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "жоро":

    Няма да си ги занесът в гроба, но докато са живи ще си правят каквото поискат, ще харчат колкото искат и ще си живеят!
  • 8 Гейтс

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Велко":

    Гейтс парите си ги дава в една организация на име Евгеника и това не е дарение а прехварляне на ресурс защото Гейтс е в борда на директорите там
  • 9 Ррр

    5 1 Отговор
    Задръстеняци с много пари и много грозни жени могат да правят пари ама не знаят как да ги харчат.цайси карирана ризка половерче без ръкави кадифено панталонче Мерцедес чисто нов с охрана направо,, супер герой"
  • 10 Острието

    3 1 Отговор
    Странно, очаквах боко да е в топ 5...
  • 11 Бай хой

    0 0 Отговор
    На оня свят не пускат с пари. Ще ги занесат на майка си в ...

    Простотията и лакомията вървят ръкъ зъ ръка. Тия грабят само и само да се фръцкат колко са богати, а в същност се лишават от истинските човешки ценности и добродетели. Грабят и унищожават милиони човешки същества и после подхвърлят трохи и се правят на благодетели.

    А в същност колко му трябва на човек за да е щастлив. Алчният и всичкото злато и диаманти да притежава на света пак ще ламти за още - все ще си е беден по душа.