22 Януари, 2017 12:23 1 061 6

15% по-високо потребление на ток

  • по-високо-
  • потребление-
  • ток

Експертите се обединиха около необходимостта от повишаване на енергийната ефективност, подкрепа на енергийно бедните и възможност за плащане на равни месечни вноски

15% по-високо потребление на ток - 1

Потребителският съвет към ЧЕЗ България обсъди високата консумация на електроенергия, породена от ниските температури през декември и началото на януари и как тя се отразява върху сметките за електроенергия, които ще бъдат платени през януари и февруари. Фактурираните от „ЧЕЗ Електро България“ данни показват, че средното потребление на битовите клиенти в Западна България през декември 2016 г. е 313 киловатчаса, което е с 15% по-високо от средното потребление предишния декември. Нарасналата консумация е причина за очакван аналогичен ръст и в средната сметка по фактура - 58 лева през декември 2016 г. спрямо 50 лева през декември 2015 г.

„Посочените стойности са осреднени за целите на статистиката. Сметката на всеки клиент се формира на база индивидуалното потребление и отразява реалното количество консумирана електроенергия. Фактурите на някои клиенти може да бъдат с леки промени или без промени, докато на други клиенти увеличението да е значително в зависимост от начина на отопление, използваните електроуреди и други фактори“, заяви Димчо Станев, директор Обслужване на клиенти в ЧЕЗ България ЕАД.

Експертите от Потребителския съвет разгледаха причините за високите сметки за електроенергия през зимата, които се дължат главно на сезонността в консумацията на електроенергия и неефективното й използване. Експертите обсъдиха възможностите за оптимизиране на потреблението и разходите през зимата. Те откроиха конкретни поведенчески и инвестиционни мерки, като намаляване на температурата в помещенията, подгряване на пералнята и бойлера до по-ниски температури, изключване на електроуредите от мрежата, когато не се ползват, подмяна на дограмата, саниране на жилищата, използване на уредени от висок енергиен клас и други, които са в състояние да доведат да намаляване на месечната сметка за електроенергия с 15% до 30%.

Членовете на Потребителския съвет се обединиха около необходимостта от повишаване на познанията на потребителите в областта на енергийната ефективност, подкрепа на енергийно бедните и възможност за плащане на равни месечни вноски, каквито са успешните практики в редица европейски държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 1 Отговор
    На практика редовият българин е заинтересован да се насърчава кражбата на ток от енергодружествата,защото в противен случай въпросният ток го плаща ТОЙ чрез данъците си за енергопомощи
  • 2 Лупи

    2 0 Отговор
    Значи електроразпределителната мрежа е строена от държавата. ТЕЦ-овете са строени от държавата, АЕЦ-а е държавен и всички ние ще носим последиците от авария, обаче изведнъж някой решава да "подари" ТЕЦ-овете и стопанисването на електропреносната мрежа на частни фирми без грам да са допринесли за тази мрежа и да брулят по тяхно усмотрение крайния потребител слагайки му разни такси двойни на цената на тока и реално избягвайки най-тежкото за компания в тоя бранш- началната многомилионна инвестиция... е аз по-голяма далавера от това не виждам! Това е кражбата на века и не виждам да има някой протестирал или правителство или партия паднали или затрити заради това, та щом няма протести значи всички са доволни, щом са доволни всички не виждам проблем да ни дерат с цените на тока щото явно е ок за всички.
    Щом видите заглавия в медиите от типа "Рекордно потребление на ток..." гответе се за рекордни сметки.
    Всеки знае, че тока от м....лите се плаща от нас, редовните платци, чрез разхвърлянето му по нашите сметки, така че енерго дружеството дето инвестира основно в персонал и в краен случай в някой трансформатор да не е на по-малка печалба от предвиденото, защото това би се отразило много зле на неговите акционери, защото няма да могат да купят новия модел Ферари на синчетата или нова кола за курветата им. Затова сметките за тока са по-високи всяка зима, а не заради студа! АЗ ВСЯКА ЗИМА ПОЛЗВАМ ЕДНА И СЪЩА ПЕЧКА, ОБАЧЕ СМЕТКИТЕ МИ НЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ, А РАСТАТ ОТ Г

    Коментиран от #4

  • 3 Лупи

    1 1 Отговор
    Всички си помнят, когато падна първото правителство на Боко, как сметките бяха нереално високи и всеки скочи срещу него, въпреки че ЕРП-тата се управляват от фирми назначени от Москва... та мисълта ми е, че щом тогава си позволиха да ползват това, като инструмент за смяна на властта т.е. доказано могат да го правят, какво им пречи сега да си платят на няколко драскача да напишат за "рекордните потребления" на ток, понеже никога не сме виждали температури от -5 до -10 градуса, и да си надуят сметките? Защото драскачите ще вземат едни бързи хилядарки ама ЕРП-тата ще вземат милиони само от едно леко 10% ужилване. Така го пъхат лекинко сам с главичката на раята без да се усети много или и да се усети да не е крайно болезнено, защото на малка болка тя търпи.
  • 4 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лупи":

    Не че хората са доволни, но какво стана при последните протести - нищо! Всички възражения за надписване бяха опровергани, никакви доказателства нямаше, макар и хилядите молби срещу надписването. Десетки хиляди хора обиколиха повечето градове, протестираха, а накрая министрите излязоха и обясниха, че всичко си е редовно, но понеже били празници и хората потребили повече ток, трябва да си го платят. На мен сметката ми излизаше, че съм потребявал по 4кв на час при положение, че реланото бе не повече от 2кв. или почти двойна консумация. Но пенсионерите от блока викаха, мълчи си, че ще стане по-зле. Е, така са повечето хора, мълчат си от страх, вместо да застанат и да си отстояват правата. На Запад хората от 40 до кум 60-70г се занимават с права, молби, инстутуции и уреждане на проблеми, понеже са вече пенсионери и имат времето да обикалят, пишат молби и да събират информация. А у нас като станат пенсионери и дейността се приключва, а пенсионерите можеше да заведат много дела, да ходят по съдилища и да се развиват тези въпроси по съвсем различен и благоприятен за консуматорите начин.
  • 5 кроко

    0 0 Отговор
    Що не говорите че потреблените в студените дни нараства, спираме износа на ток и дори внасме от Румъния и Турция. Айде да заповядат дежурните тролове да обяснят как така нямаме нужда от два атомни реактора за 1 милиард, ама може да опукаме 2 милиарда за изолации!
  • 6 Странно

    0 0 Отговор
    На сайта на ЕСО , ясно пише , че потреблението сравнено с миналата година по това време е САМО 2% по-високо.Проверете,данните са обществено-достъпни и спрете да списвате неверни новини.Дано скоро приемат санкции за това !!!