31 Януари, 2017 16:29 992 3

Fibank отчита 255 млн. лв. печалба преди обезценка за 2016 г.

  • fibank-
  • печалба-
  • обезценка-
  • 2016 г.
Fibank отчита 255 млн. лв. печалба преди обезценка за 2016 г. - 1

Fibank (Първа инвестиционна банка) приключи 2016 г. с печалба от 255 млн. лв. преди обезценка на неконсолидирана база, запазвайки трета позиция по големина на активите в България след УниКредит Булбанк и Банка ДСК. Банката е най-голямата институция в страната с български капитал. Възвръщаемостта на капитала след обезценки и данъци е 11,17%.

Банката отчита ръст от 10,2% на приходите от банкови операции, които достигат 450 млн. лв. Най-голям дял в нарастването се дължи на нетния лихвен доход, който се увеличава с 22% спрямо края на 2015 г. През 2016-а година банката отчете ръст от 9% на годишна база и при нетния доход от такси и комисиони, който достигна 88,5 млн. лв.

Първа инвестиционна банка приключи 2016 година със силни финансови резултати и стабилна ликвидна позиция от 28,10%, спрямо 25,36% към края на 2015 г. В края на изминалата година банката отчете печалба от 255 млн. лв. преди обезценка.

Банката бележи ръст от 9,8% на привлечените депозити. По този начин депозитите на физическите лица нарастват до 6,4 млрд. лв., а ръстът при бизнес клиентите е 25,3%, като и в двата сегмента се наблюдава тенденция на устойчив интерес към депозитните продукти на банката. Добрите резултати постигнати през 2016 г. отразяват стабилното развитие на Fibank, съобразно пазарните условия и балансирания подход на управление в динамичната външна среда и са предпоставка за още по-добри резултати през 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BNB

    2 2 Отговор
    Ето от такива платени статии ми се повдига.Всички знаем колко са ликвидни "нашите" банки.БНБ да се заеме да им одитира и свързаните фирми с изкуствени капитали,като банката на каката.

    Коментиран от #2

  • 2 Прокопиев

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "BNB":

    Пич, и БНБ, и Европейската комисия от юни 2014 г. до май 2016 г., и външните консултанти от Mazars, които нямат представителство в България, ги одитираха и не отриха нарушения! Ако трябва да бъдем безпристрастни, а не само да си драскаме и да хейтим в нет-а, то няма друга толкова проверявана банка в България колкото ПИБ! Така че поздравления за добрите финансови резултати на банката! Винаги е добре да прочетеш, че за малкото останали български предприятия в страната - едно от тях реализира добри финансови резултати! Другото си е просто помия, а накрая ние, българите, ще се издавим в нея!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.