Last news in Fakti

1 Февруари, 2017 17:42 3 088 6

Британци ще правят новия турски изтребител

  • tfx-
  • изтребител-
  • изтребители-
  • турция-
  • великобритания
Британци ще правят новия турски изтребител - 1

BAE Systems и Турската авиационна индустрия (TAI) са подписали споразумение за сътрудничество за изработването на нов турски изтребител от пето поколение. Това разкриват специализирани издания.

Разработката носи кодовото название ‘TFX’. Очаква се тя да има два двигателя и да замени американските F-16, които са на въоръжение в турските ВВС.

Миналият декември Анкара даде сигнал, че предпочита BAE Systems като партньор в създаването на изтребител.

При последната визита на британския премиер Тереза Мей в Турция беше постигната договорка между двете държави да си сътрудничат в областта на военната индустрия. Споразумението е за на над 100 милиона паунда.

За първи път през 2015 г. Факти.бг писа, че водещата в света британска компания за производство на самолетни двигатели Rolls-Royce е предложила на Анкара да снабди първия турски изтребител със своя двигател EJ200.

Двигателят EJ200 е съвместна разработка на Rolls-Royce, MTU, Avio и ITP. От британската компания дори имат намерение да направят нова по-малка версия на модела, която ще харчи и по-малко гориво.

Първият полет на турския перспективен изтребител TFX е планиран за 2023 г. и при успешно развитие на програмата ще замени най-старите модификации на американския F-16.

Изтребителят ще се строи от местната държавна компания TAI.

Смята се, че Турция ще поръча поне 250 броя от новия изтребител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Втория Хасан

    3 10 Отговор
    до сс тюрбан бай хой киро :хахахахахахахахаха и още веднъж хахахахахахахахахаха
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Втория Хасан

    6 2 Отговор
    Момченце момченце от заниманията ти по интернет вкъщи нямаш си хал хабер от живота барем гадже имаш ли си
  • 4 jambazina

    12 0 Отговор
    Дано до тогава да ремонтират двигатела на мига ни.
  • 5 Немож бъде

    3 1 Отговор
    Не струва и пет пари , сигурно е с дизелов мотор, и ще пуши много.
  • 6 Димитър

    5 6 Отговор
    Ще полети, когато цъфнат налъмите. Иначе са много хубави картинките, но с тях ще си останат. Първо - Англия сама за себе си не може да произведе изтребител, но щяла да помага на Турция. Второ - Турция от 20 години се опитва да сглоби един танк и понеже са някъде до кривата круша с него, решиха направо с изтребител да се пробват. Този проект ще види бял свят, колкото проекта за самолетоносач на Ердоган. Не разбраха ли турските управници, че само глупаво перчене не стига. Дела трябват, не думи!