Last news in Fakti

3 Февруари, 2017 15:51 2 915 4

Цените на медта се устремиха нагоре

  • цени-
  • мед-
  • устремиха-
  • нагоре

Цените на един от най-употребяваните метали – медта, в началото на февруари скочиха на борсите в Лондон (LME) и Ню Йорк до най-високата си стойност от юни 2015 г., се посочва в анализ на „Капман Холдинг“. Причината е стачката в най-голямата мина в света за добив на мед - Ескондида в Чили. До проблеми с доставките доведе и спорът в Индонезия между собствениците на втората по големина мина и правителството. Държавата иска да забрани износа на меден концентрат от Индонезия, за да се изнася само преработен продукт, който е по-скъп.

Тези събития, съчетани с обявените от президента Доналд Тръмп намерения да се увеличат средствата влагани за развитие на инфраструктурата на САЩ, доведоха до осезаемо нарастване напоследък на инвестиционното търсене на метали, в т.ч. и на мед.

Ще припомним, ще през миналата година цената на медта на големите борси в света общо взето растеше плавно до ноември, когато скочи рязко нагоре, подтиквана и от търсенето в Китай. През декември 2016 г. обаче около половината от „скока“ се „стопи“, но през януари 2017 г. поради споменатите събития (стачки и др.), фючърсите на медта на големите борси отново започнаха за поскъпват.

Според анализатори от Citibank, ако се изпълнят заплахите за стачки през тази година, те могат да съкратят производството на мед в световен мащаб с около 1 млн. т, т.е. с около 5% от общия обем. Което е сериозна предпоставка за вдигане на цената на метала.

Фючърсите на висококачествената мед се очертава - ако тенденцията на покачване продължи - да пробият нивото от 2,95 долара за фунт. Медта на LME вчера достигна 6000 долара за т. При това положение инвестиционните фондове, които държат рекордно количество фючърсни контракти, едва ли биха се обезпокоили, докато цените на медта се запазват на ниво над 2,63-2,58 долара за фунт.

Към момента е трудно да се направи прогноза за цената на медта, тъй като има фактори, действащи и в двете посоки, смятат анализатори от „Капман Холдинг“. От една страна, напоследък запасите от мед, по данни на трите най-големи борси за този метал – в Ню Йорк, Лондон и Шанхай – устойчиво растат. От друга страна, заплахите от стачки в най-големите медни мини в света са съвсем реални, което би довело до съкращение на производството и съответно до вдигане на цените. Все пак, към момента „везните клонят“ по-скоро към продължаващо поскъпване на медта, като се има предвид и тенденцията към поевтиняване на долара.

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    14 2 Отговор
    А такаааа, в Индонезия си знаят интереса, пък ние изнасяме златна и медна руда от асарел медет щото сме по-умни и искаме да сме приятели със западняците, дето не ни броят за нищо!

    Коментиран от #3

  • 2 Дядо поп

    7 1 Отговор
    Като,навържеш горните факти с мераците на гробовите
    депутати за дългосрочни концесии,включително и тези за
    добив на медна руда у нас,ще се изясни цялата картинка.
    Ей ненаяли се гонят ги а те налитат на лапачката.
  • 3 antimediator

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    какво общо има медта с Европейския съюз ?!
    Ясно е ,че си неграмотен като всички останали руски тролове, но малко се опитай да влезеш в час!!!
    И дедо Поп, и ти , и дядо Х-й и един куп русофилчета само чакате някой да ви подаде знак и почвате да лаете!

    Коментиран от #4

  • 4 кроко

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "antimediator":

    Къде прочете ЕС, грамотнико?! Определини западни кръгове и сили подкрепят управляващите у нас. Без значение си затварят очите за кражбите им, или пък нашите нарушават интересите ни за да им угодят, все си е престъпление от страна на нашите боклуци. Нещо друго неясно има ли, троле грамотен?