5 Февруари, 2017 20:59 4 227 7

В пет европейски страни бензинът е по-евтин от България

  • бензин-
  • дизел-
  • цена-
  • ес

Само в пет европейски страни масовият бензин е по-евтин в сравнение със средната цена в България. От балканските страни сред тях е единствено Босна и Херцеговина. При дизеловото гориво цените са по-ниски в 10 европейски държави. Това сочат данни на сайта GlobalPetrolPrices.com за миналата седмица, цитирани от в. "Сега'.

През миналата седмица средната цена на масовия бензин А95 у нас е била 1.13 долара, или 2.05 лева. Според fuelo.net. в последната неделя горивото се е продавало средно за 2.07 лева, като тази цена на практика не е променяна през седмицата.

Така страната ни се нарежда на 6-о място по евтин бензин сред 42 страни в Европа, но държи първенството в целия Европейски съюз. По-евтино е горивото в Беларус (1.11 лева за литър), Русия, Молдова, Украйна и Босна и Херцеговина. След България с незначителна разлика идват Македония, Румъния и Полша.

В Европа миналата седмица най-скъп е бил масовият бензин в Норвегия - средно 3.49 лева за литър. Скандинавската страна, макар и производител на петрол, провежда стриктна политика на ограничаване на използването на този вид горива и осигурява сериозни стимули при покупка на електромобили. Норвегия държи и световния рекорд по скъп бензин сред 170 наблюдавани страни.

В световната класация по-евтин бензин от България се продава в 102 страни, докато по-скъп е литърът в 68 държави.

Малко по-различно е съотношението при дизеловото гориво. По данните на GlobalPetrolPrices тук България е 11-а със средна цена от 1.14 долара, или 2.06 лева, за литър. Лидер с 1.11 лева е Русия. Равна на нашата е цената на дизела в Румъния, а с 2 и 3 стотинки на литър повече дават шофьорите в Латвия и Полша. О

От страните от ЕС по-евтино от България зареждат в Люксембург и в Литва. С цена от 3.28 лева за литър отново води Норвегия, където в последно време обявиха и планове за сериозно ограничаване на дизеловите автомобили. Данните на българския сайт fuelo.net. за цената на литър дизел в края на миналата седмица са за средно 2.07 лева, колкото и за масовия бензин.

На фона на българските доходи в сравнение с тези в повечето страни от ЕС обаче цените на горивата у нас изглеждат твърде високи. От голямо значение са и регионалните разлики. Трайна е тенденцията бензинът и дизелът да са по-евтини в източните и централите области, като се изключи Разград. С отдалечаването от морето цените растат, като най-високи, пак по традиция, са в София.

На фона на относително ниските крайни цени съвсем различно е положението при цените на горивата на едро. По данни на Европейския енергиен портал цената на едро на литър А95 у нас е 0.483 евро при средно 0.529 евро за целия ЕС. По-ниски от българските са цените на едро например в Австрия, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Великобритания. Разликата до продажните цени идва от акциза и ДДС. У нас акцизът за бензина е най-нисък - 0.363 евро на литър при средно 0.546 за ЕС. Дизелът на едро върви по 0.499 евро, докато акцизът за литър е 0.330 евро.

Така на практика по-големите приходи остават у производители, вносители и търговци, докато държавата се е отказала от част от възможните си доходи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    18 0 Отговор
    Най-бедната членка на ЕС с по-висоци цени от 5 други европейски държави. Няма картел, няма завишени цени.
    Нали с пазарната цена на горивата се оправдаваха.
  • 2 Бгбгбг

    17 2 Отговор
    И Простият Български Народ се радва, че е евтино горивото ,а не си погледне доходите ,защо като срявнявате горивата не сравните и дохдите и стандарта на живот да видим на кое място ще сме.....
  • 3 БгМафия

    12 0 Отговор
    Заплатите ни - най-ниски, а цената на златото - същата като в Германия? Бива ли такова безобразие?
  • 4 The real BMW

    4 1 Отговор
    Да бе, неможе да бъде!Ма това журналистическото откритие на 21 век!Ма аз откога съм говорил по темата още отдавна сигурно 10 пъти съм го повтарял както и други хора които са пътували извън Булгаристанът.Но браво все пак,че го споменавате.И сега какво следва от тази новина има ли картел или няма?
  • 5 алабала

    6 0 Отговор
    Тази статия доказва само,че за пари или повече пари може да се пишат всякакви ЛЪЖИ или глупости,от рода на това,че река Дунав извира от Черно море и се влива в Австралия.Друг въпрос е колко ХОРА вярват на такива писания.
  • 6 НикиД

    6 0 Отговор
    какви са тези глупави срванения по аабсолютна стойност. единственото ,което има значение е , колко литра бензин могат да се закупят с една средна заплата за съответната страна. тогава ще излезе, че в България бензинът е сред най скъпите в Европа. н
  • 7 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    Еййй аз колко време твърдях че от нашето по-евтино няма, сега ще стана за смях!