6 Февруари, 2017 15:48 755 0

0.66% доходност за ДФ „Компас Глобъл Трендс“ за януари

  • фонд-
  • борса-
  • акции-
  • компас глобъл трендс
0.66% доходност за ДФ „Компас Глобъл Трендс“ за януари - 1

Въпреки спадът от 2.68% на стойността на щатския долар (58% от активите на фонда са в щатски долари) цената на един дял от ДФ „Компас Глобъл Трендс“ достигна 1.0541 лв. към края на януари, нараствайки в 0.66% спрямо края на декември.

Това съобщиха от ДФ „Компас Глобъл Трендс“.

През януари стартира отчетния сезон за компаниите от портфолиото на ДФ „Компас Глобъл Трендс“. Първите компании от портфолиото на ДФ „Компас Глобъл Трендс“ публикуваха финансовите резултати за края на изминалата 2016 година. Сред компаниите с най-голям принос за поскъпването на дяловете на фонда, може да отличим следните компании: Apple Inc. (+4.8% в долари), Alphabet Inc. (+3.4% в долари), Electronic Arts Inc. (+5.9% в долари), Celgene Corp. (+0.35% в долари). В последния ден от месеца негативна изненада за инвеститорите бяха резултатите на производителя на спортни облекла и екипировка Under Armour, което забави поскъпването на дяловете на фонда до едва 0.66% през януари.

През последните месеци върху движението на капиталовите пазари в САЩ значително влияние оказват обсъжданите реформи от новата президентска администрация, свързани с данъчното облагане и увеличаване на инвестициите в инфраструктурни проекти, което би се отразило позитивно на корпоративните печалби и на растежа на икономиката. Засега обаче фокусът на политиците изглежда, насочен повече върху международни търговски споразумения и реформи в системата на здравеопазване, което създава впечатление, че данъчните и инфраструктурните въпроси остават на по-заден план. Под въпрос е и до каква степен са изпълними инвестиционните проекти, предложения от президента Тръмп, предвид прогнозите за увеличаване на държавният дълг на САЩ до 105% от БВП при реализиране на предвидените разходи (за сравнение през 2016г. държавният дълг на САЩ е 77% от БВП). Подобни изводи предполагат и всички краткосрочни и средносрочни показатели за инвеститорска активност и сентимент (корелация между широкия индекс S&P 500 и отделните компании, които го съставят; разпределение на инвестираните средства в акции в САЩ и извън САЩ; и т.н.), които сочат за значително повишен оптимизъм на капиталовите пазари.

Съответно мениджмънтът на фонда допуска възможност за пазарна корекция при евентуално разминаване между очакванията и реалните действия на политиците и администрацията в краткосрочен план. Подобен ход на събитията би създал благоприятна среда за реализиране на инвестиционния план за добавяне към съществуващите и иницииране на нови позиции в акции на компании във фаза растеж, отговарящи на критериите на фонда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА