Last news in Fakti

9 Февруари, 2017 14:36 864 0

С 5 млн. лв. подпомагат пчеларите

  • мед-
  • пчеларство

С близо 5 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани стопаните по Националната програма по пчеларство в периода 2017 – 2019. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков по време на откриването на 15-тото Международно изложение “Пчеларство Плевен 2017”, което се провежда от 9 до 12 февруари под патронажа на Министерство на земеделието и храните и Областния управител на Плевен.

Проф. Желязков заяви, че това е четвъртата по ред Национална програма по пчеларство, която е одобрена с Решение на ЕК и е с бюджет над 4,7 млн. лв. за всяка от трите години на изпълнението й. Като новост, проф. Желязков посочи, че Пчеларската програма ще финансира закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед. За първи път ще стартира и мярката, свързана с практикуване на подвижно пчеларство.„У нас се произвеждат близо 11 хил. тона мед годишно, близо 7 хил. тона се изнасят. Няма друг български продукт, който над 50% да бъде продаван извън страната ни,“ заяви още зам.-министър Желязков.

По думите му българският мед е много добре приет на всички външни пазари, а всеки готов продукт, който е произведен и е експортно ориентиран носи по-голяма добавена стойност, което води да устойчиво развитие на сектора. Като още една възможност за подпомагане на сектора, зам.-министър Желязков посочи направлението „Биологично пчеларство“ от Програмата за развитие на селските райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА