Last news in Fakti

13 Февруари, 2017 09:22 1 204 1

„Газпром“ и Молдова не се разбраха за дълга

  • газпром-
  • молдова-
  • дълг
„Газпром“ и Молдова не се разбраха за дълга - 1

Руският енергиен монополист гигант „Газпром" не прие предложената от Молдова схема за погасяване на дълга за енергийни доставки. Това коментира в. „Комерсант“.
Газовият дълг на бившата съветска република е в размер на $ 6,5 млрд. .

Проблемът е, че по-голямата част от дълга е натрупана от непризнатата сепаратистка проруска република Приднестровие. Тя дължи около $5,8 млрд.

Молдова не иска да ги плаща с аргумента, че няма контрол над тази област. Кишинев предложи да погаси своята част от дълга за сметка на прехвърлянето на активи на „Молдовагаз". Дългът на Приднестровието пък трябва да бъде прехвърлен на „Тирасполтрансгаз", а след това - на администрацията на сепаратисткия регион.

„Газпром“ не приема схемата, а иска държавната „Молдовагаз“ като страна по договора да поеме цялата сума, а тя да си търси парите от своите клиенти.
Проблемът за газовите доставки е висящ от последните десетина години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    0 2 Отговор
    Ето какво очаква България ако Европа се разпадне. Продължавайте да гласувате за комунистите от БСП и ще видите къде с.ат гладните.