13 Февруари, 2017 11:33 4 098 20

„Газпром“ поглъща „Северен поток 2“

  • северен поток 2-
  • газпром-
  • газ-
  • доставки

Руският енергиен монополист увеличава до $1,425 млрд. капитала на проекта

„Газпром“ поглъща „Северен поток 2“ - 1

„Газпром“ е взел решение да увеличи уставния капитал на „Северен поток 2“ до $1,425 млрд. Това съобщава РИА Новости.

Инвестицията има за цел да помогне за реализацията на проекта. Това ще позволи на „Газпром“ да получи 100 % от „Северен поток -2“.

Строителството на „Северен поток -2“ среща съпротивата на Украйна и Полша. Целта на трасето е намали значението на транзитните страни при износа на руски газ.

Проектът Северен поток 2 предвижда да бъдат построени две подводни енергийни трасета с общ капацитет 55 млрд. куб метра годишно. Те трябва да свържат Русия и Германия по дъното на Балтийско море, а оттам да се подава газ до Великобритания, Холандия, Франция и Дания, заобикаляйки Украйна. Очаква се да бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 година.

Капиталовите разходи се оценяват на €8 млрд., а общата стойност скача до €10 млрд..

Според източници от Брюксел, зависимостта на Германия от руския газ може да скочи от 40 на сто до 50%. Също така, не е ясно дали новото трасе няма да прекъсне целия транзит през Украйна, откъдето сега минават доставките и за България.

В момента има 3 основни маршрута на руския газ до европейските потребители – старият газопровод "Северен поток", "Ямал" и Украинските газови коридори.

Еврокомисията очаква от всички енергийни проекти да отговарят на правилата за обществени поръчки, опазване околната среда и конкуренцията - по т.нар. Трети енергиен пакет. Те се превърнаха в повод за Русия да се откаже от проекта „Южен поток“ през българска територия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УАуууууууу

    17 5 Отговор
    А стига бееее..сега нашите соросоиди ще получат инсулти...
  • 2 Патето Яки

    19 2 Отговор
    За нас остава надеждата за поток от фасул за осигуряване на газ.
  • 3 кроко

    19 4 Отговор
    Споко, няма да останем без газ като врътнат кранчето на Украйна! Ще си купуваме по-скъпа газ от туски поток, а и американците ако докарат втечнен газ, вече ще бъде на конкурентни цени! Нали това ви беше целта, тролечта?!

    Ся остава да агитирате пак за тиквата, с надеждата да направи разните хъбчета, дето ги обещава от години, че ако някой друг се закачи за хъбчетата, най-сетне ще постигнете бленуваната диверсификация и газова независимост от Русия!
  • 4 Да го тура на Катъра

    11 1 Отговор
    Сега чакам коментари от Деси, Стоян и Крантата
  • 5 додо

    19 1 Отговор
    Двойният евро аршин в действие!

    Коментиран от #6

  • 6 Еееех

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "додо":

    Естествено, сега по плануваният "вертикален газопровод" ще се спусне газ от Германия до Гърция. Като газта ще дойде от допълнителните тръби на Северен Поток 2. Германците ще си сключат свои си договори с руснаците и ще подават(препродават) газа за цяла Европа, ще влачат страшни кинти,и силата ще е в тях. Иначе защо са им допълнително тръби ,при положение,че Сев. Поток 1 и сега работи с 50-60 процента от своя капацитет.
  • 7 Реалист

    3 12 Отговор
    Бъдещето е в кракинга и в "off-grid" системите, поне за България. А оня лилипут с тръбата да си я завре някъде.

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Що за реализъм

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Голямото потребление на газ не е от домакинствата а в промишлеността. Най- големи консуматори са торовите заводи просто защото газта е една от съставките за производството. Добави циментовата промишленост, топлофикации, фирми за производство на храни, фирми за пътно строителство и т.н.
    домакинствата са последната грижа.
  • 9 Пеньо

    3 5 Отговор
    Дадох си труда да пресметна колко струва километър тръба на Северен поток /1 224км по дъното на морето/и колко щеше да излезе на Южен поток на българска територия /541км през дунавската равнина/. Цифрите съответно са 7,2млн €/км и 10,2млн €/км. Твърдя, че проекта "Южен поток" бе с много надута цена, силно корупционен и България щеше само да загуби от него.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Ярослав Станчев

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пеньо":

    Е да,България със сигурност загуби от провала на Южен поток,а като гледам Германия направо се е набутала с тоя Северен поток.Сега швабите ще станат господарите на Европа.Всичкия газ ще минава през тях,ще дерат по три кожи от клиентите,бе жива набутвация си е,направо да ги оплачеш,горките.А ние пак ще лапаме на Путин ...,заради продажните ни управляващи.

    Коментиран от #13

  • 11 кроко

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пеньо":

    И това е вярно, у нас беше доста по скъпа цената за км. в сравнение с другите трасета от проекта. Нашите управляващи казаха че много хълмчета имало в северна българия - все едно у другите страни е равно и гладко като тепсия!

    И все пак, нямаше да е на загуба, просто щеше да се изплати за повече време.
  • 12 кроко

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Бързо тичай да им ги обясниш тези неща на германците, англичаните франсетата и датчаните! Бързо, преди да са станали още по-зависимост ми от руския газ!
  • 13 Пеньо

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ярослав Станчев":

    Ярославе, това какво ще правиш с на Путин си е твоя лична работа. Аз никога не съм писал против газопровод от Русия и от където и да е. Аз просто смятам , че условията на сделката трябва да са честни и да има избор. Има хора, които лаят срещу електроенергийните монополисти, а приемат газовия монопол. Ще си доволен ли, ако те вържат да купуваш ток само от американските марици, които са друг пример за корупция?

    Коментиран от #16

  • 14 Ползвайте локална газ

    7 0 Отговор
    Германия и др. могат да ползват газ от Русия а пък ние НЕ? Не го разбирам! Хубава работа ама българска ! До България от Германи чрез Гърция или чрез Турция, пак живеем като жителите на "Умно село". Излиза че да си президент, депутат или Мин. Председател акъл се неиска. Затова вечер под юргана ползваме собствени газови източници - икономично, здравословно и с двоен ефект : облекчава и загрява.

    Коментиран от #18

  • 15 Локална газ - има недостатъци два

    4 0 Отговор
    Когато включите инсталацията, трябва да държите здраво завивката да се не отметне и първите няколко минути дръжте главите отвити!
  • 16 Ник

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пеньо":

    Същият проект Турски Поток струва 12-13 млрд. Трасето е аналогично, а дебитът е по- малък.
    По малък е и дебита на Южен Газов Коридор, кой то на това отгоре и много по- дълъг и ако не бъркам струва около 25 млрд.

    Доколкото помня по споразумението нашата част на трасето струва 3,5 млрд евро с изцяло финансиране от Руснаците. Понеже нашите казват ми нямаме пари. За това руснаците предлагат изплащане на проекта от транзитните такси в следващите 15-20 години.
    Трябва да се знае че ние не сме консуматор на газ. - Потреблението ни е максимум 3 млрд. куб.м. Тоест ние няма какво да загубим. Проекта е и стратегически!
    Минавайки Руска тръба през страната всеки един с апетити към страната ни ще се замисли. -Визирам основно Турция.
    Иначе каква диверсификация, като пак ще купуваш руската газ?
    Друг източник няма към момента. Разтоварището в Гърция е само временен вариант. За сега не виждам американците да са се засили да носят. Цената на другата алтернатива Южен Газов Коридор (Азерската газ) едва ли ще е толкова ниска. Това са 3000 към., шест страни на които ще плащаме такси и никаква далавера за нас от транзит. Да не говорим че ще загубим и настоящият транзит понеже вече няма да транзитираме и за Гърци и за Турци. Те ще получават доставки приз Турски Поток и ЮГК. -Няма да имат нужда от транзит през Украйна- България...
    Кое тогава е положителното?
  • 17 Магаре ! Бойко!

    8 0 Отговор
    Кой каквото ще да казва ала умна съм глава, май ушите са ми дълги но беда не е това!
  • 18 ААА

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ползвайте локална газ":

    И съответно можеш да провериш обичта на жената. Завиваш я през глава ,пускаш инсталацията , и казваш-Ако ме обичаш няма да се отвиваш.
  • 19 ААА - проверката не е за предпочитане

    2 0 Отговор
    Има вероятност от поражения върху кожата на лицето, защото пижамата като индивидуален защитен комплект не покрива всички части на тялото, поради което лицето на жена Ви можа да се спажури и ще изглежда като стари марули. Не слушай - учило а гледай - патило!
  • 20 Локална газ

    4 0 Отговор
    Преди всичко рентабилна, натурална, екологична чиста, ефтина, затопля бързо и от раз. Ползвайте локална газ!