Last news in Fakti

17 Февруари, 2017 14:28 2 055 17

Задава се скок на цената на тока

  • цена-
  • ток-
  • скок

Световната банка препоръча по-висока такса Задължение към обществото

Задава се скок на цената на тока - 1

Световната банка препоръчва таксата "Задължение към обществото", която е част от крайната цена на тока, да бъде увеличавана през следващите няколко години. Това е записано в доклада на банка, който набелязва мерки за стабилизиране на българската енергетика. Документът, който е публикуван за обществено обсъждане, предлага поскъпване на таксата с около 5% за повечето потребители, а за битовите, които ще останат на регулирания пазар, с около 2%.

Повечето българи се отопляват с ток, като средно 14 на сто от общите разходи на домакинствата са за покриване на сметките за електроенергия. Най-бедните семейства обаче отделят доста повече от бюджета си за енергия в сравнение с тези, които имат добри доходи. Според доклада на Световната банка като енергийно уязвими се определят тези домакинства, които харчат над 10% от доходите си за ток. За да бъдат защитени тези потребители от увеличението на цените, се предлага да бъдат въведени мерки, чрез които електроенергията да стане достъпна за хората с ниски доходи. Едно от тези предложения е да бъде въведена "социална тарифа".

Тя трябва да покрие до 70 на сто от компонента "електроенергия" в крайната цена за уязвимите домакинства с потребление под 100-150 киловатчаса на месец. От тази мярка ще могат да се възползват хора над 70-годишна възраст, които живеят сами и са с доход под линията на бедността, лица с над 90 на сто нетрудоспособност, които се нуждаят от чужда помощ, без значение какви са доходите им, както и семейства, които гледат деца с увреждания и семейства, получаващи в момента целева помощ за отопление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айай

    10 4 Отговор
    Ето това е "КУМУНИЗМА" - скапан човешки строй, при който тарикатите ползуват, а ти дето не ползуваш плащаш. нарича се и експлоататорско общество.. Вече, когато чуя термина "социално, социален, социални" се сещам, че някой ми готви балтията, за да ме ограби. А тока пак се изнася? Интересно на каква цена? Дали не е по-евтин, отколкото се продава на нас тука и години наред субсидирахме разликата за купувачите навън? Плащахме им, за да купуват, а ние зъзнехме икономисвайки поради ниските си заплатки... Аве България? Страната на неограниченият човешки български геноцид! Вече и аз ще стана фен на БМВ като Оня с коня. напълно го разбирам човека - иска да взема 4 евро заплата в Дойчланд и да кара баварише Моторкрафтс Верке. Аз бих карал и Москвич 412 ако парите стигаха за повече от храна дреха и ток данъци и някоя друга мижава баничка и евтини ГМОта в магазините.
  • 2 Айай

    6 2 Отговор
    Извинявам, се, но защо се въвеждат различни тарифи за разните категории прослойки в обществото? Питам, защото въпреки, че съм от бедните - много зло ми стори системата досега и разни битови крадци и други, то е някак си несправедливо да се задължават едните да плащат сметките над ругите. Да, ако някой дядо не може да ходи или баба, логично е да им се помогне! Но не и законово да се диференцират разни категории на бедни и богати! Защото по този начин, се диференцира и тока на беден и богат... Цената на тока, трябва да се определя според себестойността плюз разходите по доставка и загубите по вина на самият клиент ако е създал такива, а не да се начисляват като задължение на цялото общество нито пък да се влияе от мнението на световната или друга банка! банките са финансов инструмент по кредитиране дебитиране, а го приемате като световно правителство? защо ли е така? да речем, че доста хора от гетата крият доходите си, те се водят бедни. Но в действителност разполагат с сиви доходи над редовно работещи хора. На тях пак ще им се плаща от ДЪРЖАВАТА, защото някой си искал да се прави на СОЦИАЛЕН и да трупа изборни дивиденти? А ние останалите, които не попадаме в категорията на нуждаещи се, но сме малко над границата и, да я духаме пак, нали? Ето така се започват ада, неправдите в обществото - чрез социални напъни. Уж за добро, а то служи на злото към доста невинни почтенни хора и за доброто често на непочтенни хорица. Съвсем малка част от наистина сакати инвал
  • 3 Реалист

    12 3 Отговор
    Истината и бъдещето е в "off-grid"-a. Строиш си къща, купуваш си колекторите, добавяш батерии от Елон Мъск и се молиш за слънце :)... Не плащаш за жици, поддръжка, "социална тарифа" и т.н. И авариен агрегат да си сложа за дните без слънце, пак ще е по-евтино. А удоволствието да си "над" системата е безплатно :):):)

    Коментиран от #6

  • 4 Реалист

    3 4 Отговор
    Освен това автоматично отпада "Белене"...
  • 5 Айай

    4 1 Отговор
    Хей, да не помислите, че симпатизирам на Хитлер? АБСУРД! - и той е неговите хора вършеха същите "социални" дейности, мачкайки огромна част от германският и други народи, за да облагодетелствуват определени прослойки. Останалите лозунги са само фарс. Някак си нередно е и да има промишленн и битов ток, защото тока не трябва да се дели на категории, а на себестойност разходи плюс доставка плюс печалба! Тук вече системата усложняма тези категории и започна едно разделяне, което съсипва правилната методика на ценообразуване- финансист съм, разбирам от материята, когато го твърдя... На практика една част от клиентите плащат употребата от друга част от клиентите. А това не е редно в едно наистинас праведливо общество! затова в български вариант нито соца, нито комунизъма, нито демокрацията имат нещо общо със справедливо общество. Все нещо и то не едно оплесква нещата ис лужи на групови интереси за сметка на останалите. логично ли е да изнасяме ток, а да плащаме по-висока цена за него? Все едно е да си подариш баничката, а да купиш по-скъпа от нея? местните министри финансови експерти май или не им дреме за нас от десетилетия насам или методиката им е някак си все в наш ущърб? А това не вдъхва надежди за живот тук и оправия. вече сънувам Терминалите за навън...
  • 6 Айай

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Не ти трябва и къща, приятелю...! Купуваш си една военна палатка, правиш ламаринен покрив на винкели над нея и една ламаринена тоалетна наблизо правиш си соларно осветление и отопление и забравяш за системата! Аз така бих направил днес. но моите глупавички социални дядовци баби мама и тати, цял живот са били социални овце - все държавата вярваха и все я духаха от ДЪРЖАВАТА. ДЪРЖАВАТ приватизира завода тук, мафиотите от бКП свили архивите и тя не можа да се пенсионира понеже и липсваха десетилетия стаж, а над 40 г. служи за тази ДЪРЖАВАТА... .Ето как лицата на власт в ДЪРЖАВАТ геноцидират този народ чрез ДЪРЖАВАТА. А после били виновни Ран и Ът, Россия, САЩ, Марко Поло, Гай Юлий Цезар....? Нищо подобно - виновни са само ЗАКОНОДАТЕЛИТЕ - ВЛАСТТА от столетия тук. А това не вдъхва надежди, за щастлив живот с такива хора на постовете. Ако тръгна да продавам ще е все на загуба. Ако го задържа пак плащам данъци и токове и пак на загуба. Каквото и да правя вече е все на загуба в тая държава. затова и ако искаш да си ЩАСТЛИВ, не ти трябва и Офф-Роуд! Вземи си, което описах и си гледай кефа! Карай си с тролея, с карта с намаление и няма да ти белеят косите...! За мен е късно. Обречен съм по дълг.

    Коментиран от #7

  • 7 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Айай":

    Не е комплимент, но докато има мислещи хора като теб в България има и надежда. Трудно е но българите сме кораво племе. Пак ще им строшим зъбите на тези дето са ни захапали. Комунисти, монополи, професионални политици - хиени хранещи се с народа ни. Мажоритарна система + принципа на мълчаливото съгласие за да трепем бюрократите по места. Ще им приседне.
  • 8 Госта

    3 1 Отговор
    100 150 kw
    Абе тия хора отоплявали са се некога на ток? При топла зима1.2mw
    Добре че сме на парно вече. 390лв. Миналия сезо. Сега може би двоино но пак е по ефтино!
    1200 по 0.20 равно на 240 и повече. Смешници.
  • 9 Госта

    3 1 Отговор
    100 150 kw
    Абе тия хора отоплявали са се некога на ток? При топла зима1.2mw на месец.
    Добре че сме на парно вече. 390лв. Миналия сезо. Сега може би двоино но пак е по ефтино!
    1200 по 0.20 равно на 240 и повече. Смешници.
  • 10 Maja

    6 2 Отговор
    Затова трябва да бъде построена АЕЦ Белене! Да си копуваме ел енергия евтина директно от централата
  • 11 666

    7 0 Отговор
    "Задължение към обществото" ама към кое общество става въпрос? Да не е едно по-тъмно зеленичко? И що сме им длъжни? Те като не си плащат сметките - аз да им ги плащам? Тая световна банка вместо да дава акъли, що не ми даде един хубав кредит, пък друг да ми го плаща?

    Коментиран от #14

  • 12 колю

    4 0 Отговор
    460 лв трудов договор . 348 лв чисто получени след данъци . Сметка за ток за януари -234 лв---- Какви 10 % в статията ,какви бедни и социални? Тези хора от не знам си коя банка въобще не им пука и не знаят нищо за положението тук. Не се чувствам " Беден" и не мога да рева като мангустите ,но все повече отиваме към " За Бога братя -циганизирайте се " . Но пък друго знам-който пипне тока,застраховките,данъците и цената на винетките си отива от власт за дълго, а тези още не са дошли. За това го правят в безвластие.
  • 13 кроко

    2 3 Отговор
    Къде са ревльовците които постоянно плачеха тук чк Боко бил лош ?
  • 14 кроко

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "666":

    Най-много ток крадат хотелите и предприятията! Те имат огромно потребление и манипулирането на електромерите им става с помощта на хора от ЕРП-тата! Сметката пак я плащаме ние, тези неочаквани скоци в цената на месечните ни сметки.
  • 15 гощо

    4 0 Отговор
    Вазелин ни треее,че докато си седим и спим ни ш... т в г.........!!!!!!!!!
  • 16 Гого

    3 0 Отговор
    Задават се и нови протести заедно с цената на тока вече събирам камъни
  • 17 димо

    0 1 Отговор
    тази статия кой ли я подхвърлил на Венцислав Сигурно е КУРНЕЛА нали се гласи за новата червена власт още от сега ни подгряват