19 Февруари, 2017 16:10, обновена 19 Февруари, 2017 18:25 2 359 8

Ирак се хвали със 153 млрд. барела петрол

  • ирак-
  • петрол-
  • резерв-
  • запас-
  • нефт

Държавата е пета в света по наличие на нефт

Ирак се хвали със 153 млрд. барела петрол - 1
Снимка: БТА/АР

Доказаните запаси от петрол на Ирак са се увеличили с нови 10 милиарда барела до 153 милиарда барела. Това обяви министърът на нефта в Багдад Джабар Али ал Луяби, цитиран от специализираните издания.

Увеличаването на запасите от черно злато идва след разработването на нови седем полета, разположени в седем района в централен и южен Ирак.

Държавата разполага с петите най-големи запаси от петрол в света след Венецуела, Саудитска Арабия, Канада и Иран.

Министерството на петрола на Ирак ще поиска от Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК) да коригира данните си за страната. Това ще позволи на официален Багдад да получи по-голяма квота на добив и износ на черното злато в рамките на картела.

Обявяването на увеличаването на запаси от петрол идва на фона на връщането на регионалната карта на Иран като износител на нефт, коментират анализатори.

По темата работи Венци Михайлов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 doe

    6 1 Отговор
    Понеже не съм наясно да попитам,как се запасява държава с петрол?

    Коментиран от #5

  • 2 onq s konq

    3 7 Отговор
    Много е просто-държи се на склад.Така както и пшеницата и царевицата в силози,така както и златото в националния трезор.И се казва "държавен резерв".

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 3 ГОСТ

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    ТРАЙ СИ КОНЬО...когато нещо не ти е ясно , мълчи и не вземай отношение
    прочети още няколко пъти и тогава може и да разбереш
  • 4 на коня под опашката

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Е точно така,както си мислиш не е! Просто заглавието е сбъркано в частта си резерв. Но за потребители, като теб става. Явно не си посещавал нещо повече от селски вечеринки.
  • 5 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "doe":

    Доказани запаси в петролната индустрия се наричат запаси от петрол в конвенционални находища които доказано могат да бъдат извлечени и тъй като с развитието на технологиите и новите находища тези количества се увеличават , затова държавите си правят преоценки периодически . По-рано процента от едно находища е бил 30-40% , но напоследък стига до 70-80% и затова има и случаи на повторно отваряне на изоставени в миналото находища . Обаче има още едно уточнение , тук става въпрос за добив по конвенционални методи от конвенционални находища . Ако включим шистовите находища , най-големите доказани запаси стават на САЩ , за разочарование на някои хора
    http://clubz.bg/41866-sasht_sa_%E2%84%96_1_po_zapasi_na_petrol
  • 6 оня с коня е мека китка

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Говориш за различни неща, коньо! Не става дума за държавен резерв, а за нарастване потенциала на съществуващи находища или намиране на нови. Доказани запаси - това са запасите, чиито икономически ефективен добив е потвърден от детайлно проучване и технико-икономическа оценка или доклад за добив.

    Колкото до САЩ - те са най-големият вносител и потребител с 25% от световното производство, а разполагат и с големи запаси на шистов нефт, за които е относително да се твърди, че са най-големи, защото постоянно в света се откриват нови и нови находища. Коректно е да се каже, че към конкретна дата САЩ имат най-големи доказани запаси от шистов нефт, а не абсолютно.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня е мека китка":

    Пак стара и неточна информация . САЩ все още са най-големия потребител , но вече две години най-големия вносител е Китай , а скоро ще стане и най-големия потребител , в САЩ потреблението на петрол спада всяка година и съчетано с увеличаващия се местен добив до няколко години вноса съвсем ще умре . Те вече са нетен износител на газ , така че за петрола е въпрос на време и то малко .
  • 8 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня е мека китка":

    А относно шистовия добив , американските фирми държат над 90% от патентите и производството на машини за шистов добив , така че дори Русия трябва да купува от тях и не се очертава промяна в това