21 Февруари, 2017 09:12 710 0

Пенсионните фондове няма да вдигат таксите

  • стотинки-
  • монети-
  • пенсии-
  • фондове
Пенсионните фондове няма да вдигат таксите - 1

Не се предвижда повторно провеждане на стрес тестове на пенсионните фондове. Активи, които веднъж вече са проверени, няма да бъдат проверявани повторно, обясни в интервю за "Преди всички" по БНР Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните дружества. Тя коментира появилата се информация, че Комисията за финансов надзор иска нови проверки на пенсионните фондове и застрахователите:

КФН в момента би искала да възложи на независим оценител да прегледа движението на проверените вече активи във втората половина на годината, защото ако трябва тези резултати от стрес тестовете, които просто бяха оповестени на обществеността, да бъдат наистина узаконени, то те трябва да се отразят в балансовите отчети за съответната година, а балансовата година е от 1-ви януари до 31-ви декември. В този смисъл трябва да се извърши един такъв преглед, за да е ясно какво съответните компании трябва да оповестят в балансовите си отчети за цялата 2016 година.

Таксите за потребителите на пенсионните фондове няма да се увеличават, въпреки че на дружествата им се налагат все по-големи плащания, заяви още Даниела Петкова. За проверката на балансите на дружествата обаче ще трябва те да си платят на външна одиторска фирма. Също така комисията иска да повиши таксите си към всички поднадзорни дружества, припомни Петкова.

Това увеличаване на разходите, било то чрез плащане на независими оценители или повишаване на таксите за надзорния орган, няма да се отрази добре на по-малките пенсионни фондове – печалбите им може и да не им позволят такива големи разходи, няма да могат да издържат.

Вчерашната срещата беше свързана с евентуално предстоящи промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа, но въпросът, който трябва в най-скоро време да се уреди, е свързан с промени в Кодекса за социално осигуряване, каза Петкова и допълни:

В понеделник не е ставало въпрос за промени в Кодекса за социално осигуряване, но този въпрос си стои и ние продължаваме да настояваме и съответно очакваме, че ще стартира работа, макар и на ниво създаване на проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, уреждаща фазата на изплащане на пенсии. Ние нямаме регламент в Кодекса за социално осигуряване как и при какви условия ще изплащаме тези пенсии – това е тежка промяна, която се налага с времето… то всъщност е допълнение към Кодекса за социално осигуряване. Този въпрос трябва да бъде уреден, за да посрещнем първите си пенсионери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА