Last news in Fakti

24 Февруари, 2017 12:09 777 0

Бизнесът иска участие в председателството на ЕС 

  • бизнес-
  • председателство на ес-
  • българия
Бизнесът иска участие в председателството на ЕС  - 1

Работодателските организации, неправителственият сектор и академичните среди ще играят важна роля при изготвянето на Националната програма на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Това заяви Деница Златева - служебнен вицепремиер по подготовката на председателството на България в Съвета на ЕС, на среща с членове на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), съобщиха от Асоциацията.

Тя е очертала основните приоритетни теми за България в рамките на председателството - създаване на работни места; растеж и конкурентоспособност; миграция и сигурност; запазване на кохезионната политика на ЕС; засилване на Черноморското сътрудничество.

Активното участие на българския бизнес в изготвянето на приоритетите и програмата на българското председателство, както и в подготовката на международните форуми в този период, са сред приоритетите на АИКБ за настоящата година, посочват от работодателската организация.

"България трябва да извлече максимално ползи от шестте месеца, през които ще председателства ЕС, като прокара важни решения в партньорство с други държави, които имат сходни на нашите проблеми", отбелязал Никола Зикатанов, зам.-председател на АИКБ.

Според членовете на АИКБ, сред важните икономически въпроси, които трябва да бъдат поставени на вниманието на ЕС по време на българското председателство, са влизането на страната ни в "чакалнята" на еврозоната (ERM2) и в Шенген, както и промяна в дефиницията за малки и средни предприятия, която да осигури по-голям достъп на българските компании до финансиране от европейските фондове.

Пред вицепремиера Деница Златева е бил поставен и проблем номер едно за българския бизнес - липсата на кадри за икономиката ни. "Към всяко ресорно министерство има сформирани работни групи, които ще разработят приоритетните теми съвместно с бизнеса", заяви Златева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА