Last news in Fakti

27 Февруари, 2017 15:19 1 029 0

Пропада сделката между Лондон и Дойче бьорсе?

  • борса-
  • лондон-
  • сливане-
  • дойче бьорсе

Планираното мегасливане на Deutsche Börse AG и London Stock Exchange Group PLC, което да доведе до създаването на най-голямата европейска фондова борса, е изложено на риск, след като в неделя вечерта от LSE заявиха, че няма да продадат своя мажоритарен дял от 60% в платформата за търговия на книжа с фиксиран доход в Италия, за да успокоят антитръстовите опасения относно голямата сделка, съобщават "Уолстрийт Джърнъл" и Ройтерс.

Точно преди около година двете водещи платформи за търговия обявиха, че планират да се слеят, което да доведе до създаването на най-големия оператор на пазарите на ценни книжа в Европа с пазарна капитализация от близо 29 млрд. евро и това би представлявало сериозно предизвикателство за големите им американски съперници, припомня БНР.

В неделя обаче LSE заяви, че е малко вероятно да има позитивно антитръстово решение от страна на Европейската комисия, след като Лондонската фондова борса отказва да продаде електронна си платформа за търговия в Италия. От Британската борса добавиха, че въпреки това ще продължават да работят за успешното сливане с немския си конкурент, но това би било невъзможно, освен ако ЕК, която на този етап отказва коментар, промени досегашната си позиция.

Планът за създаване на това, което ръководителите на Deutsche Boerse определят като "финансов мост" между континентална Европа и Великобритания, изглежда е поставен под въпрос след "Брекзит", тъй като редица германски политици вече настояват Франкфурт, а не Лондон, да бъде седалище на новата групировка с оглед на факта, че Обединеното кралство ще напусне единния европейски търговски блок.

От Deutsche Boerse заявиха, че решението да не бъде продадена италианската платформа за електронна търговия е било взето от LSE и добавиха, че очакват решението на Европейската комисия до края на настоящия месец.

Акциите на Deutsche Boerse се понижават с повече от 3% в началото на днешната търговия във Франкфурт, докато тези на London Stock Exchange Group губят цели 3,26% от стойността си при старта на търговията в Лондон.

След референдума за излизане от ЕС сделката обаче е под въпрос. След Brexit-а в Германия има възражения за това. Става въпрос за юридическото място на компанията-майка, което да бъде в Лондон.

През март ръководствата на Лондонската фондова борса и Дойче бьорсе се договориха за струващото милиарди сливане. Нейната бъдеще капитализация се оценява на около $30 млрд. Сега предстои надзорните власти да дадат съгласието си, както и одобрението на акционерите на Дойче бьорсе. Те имат време до 12 юли.

Акционерите на LSE ще притежават 45,6%, а останалите 54,4% ще се разпределят между акционерите на "Дойче бьорсе".

Изпълнителен директор на новия борсов конгломерат ще е генералният директор на "Дойче бьорсе" Карстен Кенгетер. В съвета на директори с равни квоти ще бъдат представени LSE и Deutsche Boerse. Новата борса ще бъде регистрирана на Острова, а щаб – квартирите ще бъдат в Лондон и Франкфурт, както предвижда предварителното споразуемние.

Двете борси на два пъти през 2000 г. и 2005 г. преговаряха за сливане.

След провеждането на британския референдум за членството в ЕС от двете борси джентълменски се договориха, че ще коментират неговите резултати след провеждането на двете събрания на акционерите.

Сливането между LSE и Deutsche Boerse е най-голямото от 2013 г., когато Intercontinental Exchange (ICE) купи NYSE Euronext. Капитализацията на новия гигант ще е в размер на $30 млрд. Така новият борсов конгломерат ще е трети в света след борсовите групи ICE и CME Group, които притежават борсите в Ню Йорк и Чикаго.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА