28 Февруари, 2017 17:07 1 520 0

Най-големите данъкоплатци в Украйна

  • украйна-
  • милиардери-
  • бизнес-
  • данъци

Изследване на украинското издание „Бизнес” посочи най-големите частни данъкоплатци в Украйна. Класацията е съставена на база данни на Държавната фискална служба на Украйна – ТОП 100 на най-големите данъкоплатци. Една трета от бюджета на страната – 49.4 млрд. гривни, идва именно от частния сектор. А ТОП 10 на най-богатите бизнесмени формират 13% от бюджета. Его ги и най-големите частни донори на държавата:

5. Николай ЗлочевскийНай-големите данъкоплатци в Украйна

Активи: „Пивнич”, „КУБ-Газ”

Внесен данък: 1.62 млрд. гривни

Дял от общия обем на постъпления от частния сектор: 3.3%

Собственик е на компанията за добив на газ Burisma Holdings, основана през 2002 г. В началото на 2016 г. групата Burisma придобива „КУБ-Газ”.

4. Вячеслав Богуслаев

Активи: „Мотор Сич”Най-големите данъкоплатци в Украйна

Внесен данък: 1.99 млрд. гривни

Дял от общия обем на постъпления от частния сектор: 4.1%

Богуслаев влиза в ТОП 100 на най-богатите украинци. „Мотор Сич” е едно от най-големите строителни предприятия в Украйна. Специализирано е в производството на двигатели за самолети и хеликоптери, електростанции, аграрна техника, производство на малки лодки и катери. През 2011 г. компанията придобива 57% от акциите на белоруската Оршарския авиоремонтен завод. Богуслаев е собственик и на телевизионен канал, застрахователна и транспортна компании, кафенета и други.

3. Генади БуктевичНай-големите данъкоплатци в Украйна

Активи: „АТБ Маркет”, „АТБ Инвест”

Внесен данък: 2 млрд. гривни

Дял от общия обем на постъпления от частния сектор: 4.1%

Дейността на АТБ е в сфери като управление на активи, търговия на дребно, производство и продажба на хранителни продукти, услуги в сферата на спорта и отдиха.

2. Ринат Ахметов

Активи: СКМНай-големите данъкоплатци в Украйна

Внесен данък: 11.32 млрд. гривни

Дял от общия обем на постъпления от частния сектор: 22.9%

Състоянието на Ахметов е на стойност 2.3 млрд. USD (в класацията за 2016 г. той е на 777 място в света по богатство). През 2000 г. основава компанията „Систем Кепитъл Менеджмънт”, а през април 2009 г. е единственият неин акционер. СКМ държи контролния пакет акции на над 100 предприятия, които работят в сектори като металургия, енергетика, телекомуникации, банки, застраховане, медии, недвижими имоти и други сектори от икономиката.

1. Игор Коломонский

Активи: „Укрнафта”, „Укртатнафта”, „Приватбанк”Най-големите данъкоплатци в Украйна

Внесен данък: 12.76 млрд. гривни

Дял от общия обем на постъпления от частния сектор: 25.8%

Коломонский е основател на най-голямата в Украйна промишлено-финансова група „Приват”. Нейната дейност е в сферите на банковото дело, петрола, металургията, хранителната промишленост, аграрния сектор, авиационните превози, спорта и медиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА