28 Февруари, 2017 20:58 2 556 0

ЕВН замрази проекта за "Горна Арда"

  • горна арда-
  • проект-
  • строеж
ЕВН замрази проекта за "Горна Арда" - 1

Австрийската компания ЕВН замразява проекта за изграждането на каскада "Горна Арда". Това става ясно от кратко съобщение, разпространено в късния следобяд, със следния текст:

"Във връзка със законовите задължения на Концерна EVN AG като публична компания, листвана на Виенската борса, ръководството на EVN AG информира всички заинтересовани страни, че замразява реализацията на проекта за изграждане на Хидроенергийна каскада "Горна Арда". Това решение е отразено във финансовия отчет на EVN AG за първото тримесечие на текущата финансова година.

Акционерното споразумение между EVN и НЕК за създаване на компания, която да изгради и експлоатира Хидроенергийна каскада "Горна Арда" беше подписано на 19 юли 2010 г."

Докога ще бъде замразен проектът и има ли перспектива да бъде реализиран не се съобщава.

В България ЕВН притежава електроразпределителната мрежа в Югоизточна България и соларна централа. За продажбата на държавния дял от 33% в дружеството през 2011 г. в последните седмици прокуратурата повдигна обвинение на бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и на бизнесмена Иво Прокопиев.

Това е поредното замразяване на проекта, който датира от 1998 г. и първоначално бе част от междуправителствено споразумение с Турция за "износ на ток срещу инфраструктура", припомня Медиапул. То всъщност бе сключено още по времето на кабинета на Иван Костов. След като НЕК не успя да се разбере с турския холдинг "Джейлан" за реализацията на хидрокаскадата турската компания заведе арбитражен иск. Междувременно "Джейлан" фалира. Активите на компанията бяха поети от друг турски холдинг - CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm. Групата от своя страна продаде проекта на EVN и Alpine, като втората компания се оттегли малко по-късно заради световната криза и в последствие фалира. Сделката с ЕВН бе условие за отпадане на съдебния иск на "Джейлан" срещу НЕК за неизпълнение на проекта.

През 2010 ЕВН Сключи с НЕК акционерно споразумение, съгласно което стана собственик на 70% от Хидроенергийната компания "Горна Арда" , а НЕК намали дела си до 30%. Последваха повече от шест години преговори, преоценки и други действия от страна на австрийците за реализацията на проекта, но той не помръдна.

Първоначалните планове предвиждаха до 2006 г. да бъдат построени три язовира и три ВЕЦ-а. До реални строителни работи и досега не се е стигнало, макар неколкократно да се появяваха информации за размразяване на проекта. През 2012 г. каскадата дори беше обявена за обект от национално значение заради очакваното създаване на около 2 - 3 хил. работни места. Икономическата изгода от построяването на каскадата винаги е била поставяна под съмнение, подобно на "Цанков камък", макар през 2009 г. тогавашният финансов министър Симеон Дянков да определи при посещение в Кърджали проекта като "перфектен".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА