Last news in Fakti

8 Март, 2017 21:41 1 286 1

АмЧам: На България й трябва силна борса

  • амчам-
  • българия-
  • борса

Пред последните 7-8 години чуждестранните инвестиции бяха на изключително ниско ниво. Това до голяма степен беше компенсирано от еврофондовете, но те ще спрат.

Това предупреди Сергей Койнов, вицепрезидент на Американската търговска камара в България (АмЧам) и управител на Ей Джи Кепитъл при представянето на Бялата книга с приоритети и препоръки за политики през 2017 година. Затова от камарата настояват за засилване ролята на Българската агенция за инвестициите, за да се постигне ръст на чуждестранните инвестиции.

В сферата на данъчното облагане се препоръчва да се приеме дългострочна данъчна политика, която да е разработена в консултация с всички заинтересовани страни. От Камарата искат да се запази ставката от 10 процента за всички физически и юридически лица и да се спре с повишаването на максималния осигурителен праг, както и да се увеличи събираемостта на дължимите данъци.

„По отношение на обществените поръчки за нас е важно да има равен достъп на българските и чуждестранни участници", акцентира още Койнов. Той призова и за развитие на капиталовия пазар, който би могъл да подкрепи много нови предприемачески и инвестиционни проекти и ще допринесе за ръст на икономиката. За насърчаване на инвестициите са необходими предвидима и недискриминираща регулаторна среда и конкретни стимули, за да се открои страната като предпочитана дестинация сред останалите държави в региона, пише в Бялата книга.

Въвеждането на електронни обществени поръчки би следвало да се открои като главен приоритет за правителството и да се базира на на международно признати стандарти и най-добри практики. От Камарата препоръчват да се работи за преодоляване на съществения недостиг на цифрови умения в страната, като се реформира образователната система.

Сред другите препоръки са довършване на либерализацията на енергийния пазар, въвеждане на електронно здравеопазване и на нови модели на заетост. АмЧам счита, че промените в Конституцията и на Закона за съдебната власт през 2015 и 2016 година са начало на процес за постигане на пълноценна съдебна реформа, с цел преодоляване на една от основните пречки пред икономическия растеж. За да се доведе до край тази реформа, трябва да има пълна независимост на съдебната власт, прозрачност и отчетност на прокуратурата, специализация и квалификация на съдиите и въвеждане на електронно правосъдие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Драка

    4 1 Отговор
    Писна ми от учили та прости тикви опитващи се да ни
    баламосват със спец.термини.Всеки знае,че да има
    силна борса,т.е. пазар трябва много стока,а у нас освен
    дърва за огрев или бичене,коври и някой и друг тон
    жито,друго почти няма.