13 Март, 2017 15:45 3 043 23

„Газпром“ обеща евтин руски газ за България

  • газпром-
  • газ-
  • българия

Москва няма да иска компенсации от София за проваления Южен поток

„Газпром“ обеща евтина руска газ за България. Москва няма да иска компенсации от София за проваления „Южен поток“.

Това са част от отстъпките, които руският монополист е решил да направи по заведеното от Европейската комисия дело срещу него.

Според договора за изграждането на "Южен поток" Русия има право на обезщетение от $70 млн., ако проектът не се реализира.

По отношение на "Южен поток", който беше спрян едностранно от Русия в края на 2012 г. "Газпром" се ангажира да не иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта, съобщи Брюксел. Това обаче не предпоставя, че този проект не може да се реализира в бъдеще, ако има търговски интерес към него, уточни комисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рус трол

    12 16 Отговор
    Я? Какво стана ?Радев Гоце и Кукурнелка сигурно ще са против!!!
  • 2 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    12 15 Отговор
    Е нали Путин ни имаше за братушки пък си ни е пре..вал както той си знае !

    А дали ЕС ще натисне и ЛУКОЙЛ?

    Коментиран от #3

  • 3 газопреносен

    14 12 Отговор

    До коментар #2 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Ако е скъпа защо е скъпа! Ако ни я дават по евтино...,защо е била скъпа досега! Козяшките тролчета угода нямат.
  • 4 Киро

    15 9 Отговор
    Хахааааа, обещали...евтино...

    Има си пазарна икономика бе, като не сте вие, от Азърбайджан ще дойде!

    Я литовците си направиха терминал за втечнен газ!

    Коментиран от #12

  • 5 Електричар

    17 16 Отговор
    Има хора прости и то е видно...
    Какво се случи? Руснаците спират газта през Украйна и ние губим таксите при транзит за Турция и Гърция. Грубо към 80 млн долара падат в канала на година. Като се направи Турски поток ние започваме да плащаме такси на Турците!
    Руснаците ни предложиха да направим тръбата за цяла южна Европа да минава от тук. Ние им казахме, че нямаме пари. Тогава руснаците казаха ми добре ще го направим с нашите, а после вие ще изплатите тръбата с транзитните такси, като се запазва условието за транзитните такси за газта към Турция и Гърция.
    Сега ние глудаме от страни, а има Турски Поток, Южен Газов Коридор, Източен Кръг и Северен Поток 2. Като изключим Южен Газов Коридор всички останали в своята съвкупност представляват алтернативата на Южен Поток ...
    Колко тъп трябва да си за да избягаш от такава сделка за 65 млрд. куб. м. газ.? Ако някой има съмнения за договореностите да вземат да ги прочетат преди да коментират. Същата работа е и с ТЕЦ-те, които ще трябва да затворим 2020год.

    Коментиран от #7

  • 6 тука е така

    14 5 Отговор
    Тъп е не Путин,а българския НАРОД е тъп,че си мисли че руснаците ще си дадат хляба за да може българина да живее добре,още се чудя на тоя прост народ моя който си мисли че "освобожението" на Б-я е бил с някакви хуманни цели,а е завземане на териториите и мечтаното толкова много от Русия място близо до свободните води,които е имала Г-я.Но такъв ни е народа,плиткоумен.
  • 7 тука е така

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Електричар":

    Като те слушам разбирам защо сме толкова бедни ние българите.
  • 8 кроко

    11 7 Отговор
    Лоша новина за русофилите, руските тролове беснииииии.....
  • 9 Bingo

    6 7 Отговор
    Електричарю, чел си чел си ама пак си недочел, рашаните решиха да заобиколят Украйна с тази тръба, но единствената полза която щяхме да имаме е работните места които щяха да се открият докато се строи, естествено, всичко щеше да се плати двойно както става обикновенно при всички български и руски проекти, и при намалената консумация и спада на цената на природния газ, щяхме да изплащаме тръбата векове. Номерата на рашаните може да минават при нашите корумпирани политици, но в Европа не можаха да минат. И проекта Белене е от подобен тип, харчат се едни милиарди, раздават се едни рушвети и накрая плащаме ние данъкоплатците. Облагодетелствани винаги са определени олигархични кръгове в България и Русия. Така се е работило така и ще се работи докато не се появи гражданско общество, което да излиза по улиците при всеки сигнал за злоупотреби, и докато не се появи прокурор който да подгони всеки дръзнал да краде от народа. Аз лично не виждам скоро такова нещо да се случи.

    Коментиран от #14

  • 10 iza6to

    8 2 Отговор
    Защо газът е руски? Нали Обама щеше да докарва американски газ. В грънци. Борисов нали заради Обама спря Южен поток. А къде отиде газовият хъб- гордостта на Борисов и компания?
  • 11 Тука е така защото са много кат теб

    6 2 Отговор
    Имала или е няма Русия интерес не важно за нас , драги ми! Важното е че техният и ТЕС съвпада с нашия мили ми Лавандулчо. А хъм тез дето клониж везните, като идеал и стремеж да бъдем близки с тях 500 години не ни забелязваха. Те затуй ти не си от тази част от народа която тачи Русия за жертвит отдадени за нашето освобождение. Западен не е помогнал и с един грош.Ти не си от народа, ти си предател на народа защото свободата не струва нищо за теб но за бедняка по игото струва много! Защо на теб туй Руското ти пречи? Защото си съжителствал, защото душици бедни прадядоти е душил и ръце извивал, данъци събирал и на падишаха се е докарвал . Това време на теб ти липсва и затуй и Русията като кост в гърло ти се е набила! Но ние Русията я любим , тачим и.желаем с нея в мир и дружба да живеем! Нам Русията ни е закрила, като майка мила от душмани като теб, дето няма нито чест, нито свян а си само един егоист и бурсук голям! От народа по- голям няма и на такива като теб ще каже той някой ден Ваща. .ама! Ти ще казваш че ТУКА Е ТАКА демек ти си умния а народа будала! Народа е най-верният компас против кой сме ние и кой е с нас! Да живее Русия че без нея народ български няма да има.
  • 12 Терминалчо

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Ще дойде ,то се знае, през Турция с пощенски гълъби. А и Полша си направи терминал , и защо им стоят и не работят, тези терминали за милиарди, а пак от лошата тръба търсят.
  • 13 нещо ново

    1 1 Отговор
    ще продава на цена ,на границата! после си плащайте транзита до вас?
  • 14 Електричар

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Bingo":

    Понеже мислиш че съм недочел, хайде дай да извадим цифрите, кой проект колко струва. Някак странно ще установеш, че проекта Южен Поток не се отличава, като цена от Турски Поток и Източен Кръг и Северен Поток 2. З асметка на Това пък Южен Газов Коридор е 3 пъти по- скъп, по- дълъг и 3 пъти по- малък капацитет. От този същия тъпото хюмне Борисов подписа ангажимент за 1млрд. м. укб. Тъпка сключи споразумение за потребление от възможно най- скъпият газопровод! -Можеш да го провериш проекта който тръгва от Шах Дениз 2.
    -Много мразя да ми говорят наизуст! -Разбираш ли?

    Коментиран от #15, #16

  • 15 трололюбец

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Електричар":

    Айде почети малко и тук и забележи , че това е бизнес доклад ,а не журналистически писанки :
    10 .Поради по-ниските цени на природния газ и промяна в методиката за тяхното определяне , Русия ще загуби значителна част от досегашните си приходи в търговията с природен газ . Това ще причини дълбоки финансови и икономически промени в страната . Русия ще загуби и позицията си на монополен доставчик на природен газ в Европа от източно направление
    http://eprints.nbu.bg/2740/1/%D0%94%D0%95%D0%9A%20%D0%98%D0%94%20%D0%93%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%20%D0%B3%D0%B0%D0%B7%202020.pdf
  • 16 трололюбец

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Електричар":

    http://eprints.nbu.bg/2740/1/%D0%94%D0%95%D0%9A%20%D0%98%D0%94%20%D0%93%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%20%D0%B3%D0%B0%D0%B7%202020.pdf

    Коментиран от #17

  • 17 Eлектричар

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "трололюбец":

    Не знам какво ми пращаш? - не се отваря страницата освен че излиза статия от Нов Български Университет... Което не е мерило - разбираш ли? Така или и иначе статията ти не се чете!
    Аз обаче съм ги проверявал всичките проекти - един по един!
    Русия е монополист в Източна Европа и това е факт! Само че не разбирам ти какво искаш да ми кажеш? - Трябва да се откажем от таксите и да купуваме газ през Турция и Гърция,вместо ние да им продаваме?
    Странно е!
    Това е същото което се случи с българските пристанища Варна и Бургас!
    -Сега контейнерите за България се разтоварват в Солун вместо посочените Български пристанища и Варна и Бургас духат супата! Загубиха работни места, товари и целият морски сектор бе затрит от София в полза на Гърците и Турците
    Така и с Енергетиката! От 2020 година ще купуваме газ от вън заради малоумието на онези които управляват от 2009г. до момента.
    Просто изхождаш от грешната теза! Не ми пука колко ще загуби Русия интересува ме колко печелим ние! Далаверата на Американци, Германци, Французи и т.н. просто не ме интересуват! Интересува ме България! Моя бизнес и моята страна!
    Обиколил съм почти всички ТЕЦ-ве в страната и съм работил в този сектор - ти от кой бранш си бе пич? Дай да видим да ли имаш познания в тази посока?

    Коментиран от #18

  • 18 трололюбец

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Eлектричар":

    eprints.nbu.bg/2740/1/ДЕК%20ИД%20Геополитическа%20прогноза-природния%20газ%202020.pdf

    Никой не е измислил и няма да измисли по-добър регулатор от конкуренцията , а твърдението ти , че трябва да приемем Русия за монополист е достатъчно за да преценим и знанията и позицията ти
  • 19 гост

    4 0 Отговор
    Евтин руски газ а? Може би в някоя не корумпирана държава съществува такава възможност.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    после ще ми обяснява ватата тук че санкциите срещу русия ни били на загуба.руски газ за 100 долара при цена от 500 и нагоре преди 3 години.петрол по 50 при цена над 100 .печелим по 2-3 млрд. на година от санкциите ,но господин радев иска да ги маха ,щото ще му ремонтират личното самолетче :)))!руснаците нямало дa ни търсят пари за обезщетение ,може да се запитате защо скъпи путинофилчета,макар че едва ли имате ум да стигнете до някакво прозрение по темата.
  • 22 Карли

    0 0 Отговор
    АБЕ МОМЧЕТА ИЗУЧЕНИ, МОЛЯ ДА МИ ОБЯСНИТЕ НА КУХАТА ТИКВА, ЧЕ НЕ РАЗБИРАМ- КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ГАЗТА, КОЯТО Е ПО ТРЪБАТА И ТАЗИ КОЯТО Е ВТЕЧНЕНА? МАЙ РАЗЛИКАТА В ЦЕНАТА Е ГОЛЯМА. ТОВА СА ТАНКЕРИ, ТЕРМИНАЛИ И ПРОЧЕЕ ПОДРОБНОСТИ..... ЗАЩО , КОГАТО ТИКВАТА БЕ НА ПОСЕЩЕНИЕ В САЩ -КАЗА ЧЕ НЯМА ДА ИМА ЮЖЕН ПОТОК И ПО ТОВА ВРЕМЕ ТУК ХАМЕРИКАНСКИЯТ СЕНАТОР МАККЕЙН, ЗА КОГОТО ТРЪМП КАЗВА , ЧЕ Е ВОЕННОПЛЕННИК ОТ ВИЕТНАМ- НАТИСНАХА ОРЕШАРСКИ ДА СПРЕ Ж.ПОТОК. МЕЖДУ ДРУГОТО СИНЪТ НА МАККЕЙН Е ПОЧТИ ИЗКУПИЛ ПРЕНОСНАТА МРЕЖА ЗА ГАЗ ОТ РУСИЯ В УКРАЙНА. КОГАТО СПРАТ РУСНАЦИТЕ ГАЗТА ПРЕЗ УКРАЙНА РЕСПЕКТИВНО И ДА БЪЛГАРИЯ, КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА БЕ БАТЮВЦИ- НЯМА ГАЗ , НЯМА ПРЕНОСНИ ТАКСИ ЗА ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ , МАКЕДОНИЯ, ПОСЛЕДСТВИЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЛИ ПРЕНОСНИ ТАКСИ НА ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ, ЩЕ ПЛАЩАМЕ КАТО ПОПОВЕ. ЗА КАКЪВ ХЪБ МИ ГОВОРИ ПОЖАРНИКАРА ТЪП, АКО ИМАШЕ МАЛКО АКЪЛ ДА СМЯТА ЩЕШЕ ДА Е ДРУГА СМЕТКАТА, НО КАТО ТЕ ДЪРЖАТ НА КАИШКА ПОЛОЖЕНИЕТО Е ДРУГО. С КАКВО ЩЕ ГО ПЪЛНИ ТОЗИ ХЪБ?????????
    зА ВАШЕ СВЕДЕНИЕ ГАЗТА, КОЯТО ЩЕ ИДВА ОТ БАКУ И ДРУГИТЕ СТРАНИ СЪЩО Е НА ГАЗПРОМ, ГЕРМАНЦИТЕ СИ ПЛАЩАТ ПРЕДВАРИТЕЛНО / Т.Е. ИНВЕСТИРАТ В ТРЪБОПРОВОДИТЕ, А НИЕ ИНВЕСТИРАМЕ В ФАЛИТА НА КТБ - ЕДИН ПЪТ В ОТРАДНАТИТЕ ПАРИ , ДРУГ ПЪТ ВЪВ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО - И КОЛКО ПРАВИ ВСИЧКО ТОВА 8 МИЛИАРДА ЛЕВА, МАЙ ПЛАТИХМЕ ЮЖЖЖЖЖЕН ПОТОК????????, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА МАГИСТРАЛИТЕ КОИТО НА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА СЕ ПРАВИ РЕМОНТ. КОЛКО Е ЕДИН КМ. В Б-Я И КОЛКО Е В ЕВРОПА.
    НЕ БЕРЕТЕ КАХЪР ЗА РУСНАЦИТЕ, ТЕ МОГАТ ДА СМЯТАТ, НЯМА
  • 23 Карли

    0 0 Отговор
    ДА СИ ОСТАВЯТ КАРУЦАТА В КАЛТА.
    КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ НИЕ- НИЩО ЗАЩОТО ПРЕЗ ТОЗИ ПРЕХОД НИ ИЗПИХА АКЪЛА, ВЪЗХИЩАВАМЕ СЕ НА ЧАЛГАРА СЛАВИ ТРИФОНОВ И СЕ КЕФИМ НА НЕГОВИТЕ ПРОСТОТИИ, ПЛЮЕМ СИДЕРОВ КОЙТО ГОВОРИ ИСТИНАТА ЗА СЪСТОЯТИЕТО НА Б-Я И НА СВЕТА. ВЕРВАМЕ НА ЛЪЖИТЕ И МАНИПУЛАЦИИТЕ НА ЕВРОПА.НИЕ ВИНАГИ ЩЕ СМЕ ПРЕЦАКАНИ, КАКТО СА НИ ПРЕЦАКВАЛИ ДОСЕГА. нИКОГА НЯМА ДА НИ ПРОСТЯТ ЗА ПОСИЧАНЕТО НА ЕЛИТА КОЙТО ГРАБЕШЕ И ИЗНАСИЛВАШЕ ПО ВРЕМЕ НА КРЪСТОНОСНИТЕ ПОХОДИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СВЕТИТЕ МЕСТА, ЗА ПОГРОМА НА АНГЛИЧАНИ И ФРАНЦУЗИ НА ДОЙРАН - ДОУБИВАЛИ СМЕ ГИ С ЩИКОВЕ ОКОЛО 50000 ДУШИ. ЗАЩО ТОЗИ БОКЛУК ЧЪРЧИЛ БОМБАРДИРА СОФИЯ- ТОЙ ГО КАЗА ОЩЕ СЛЕД КРАЯ НА ВОЙНАТА , ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СИ ПЛАТИМ. НИЕ СИ ПЛАТИХМЕ КАТО ИЗДИГНАХМЕ ПАМЕТНИК НА НА ТЕХНИТЕ ЛЕТЦИ,А НАШИТЕ ГИ ЗАБРАВИХМЕ.