14 Март, 2017 18:56 1 832 7

Цената на петрола спада, у нас горивата поскъпват

  • горива-
  • цени-
  • петрол

За първи път от 2 месеца насам големите вериги вдигнаха цените на бензина с 2 ст., до 2,15 лв. за литър и то на фона на поевтиняване на петрола на международните пазари, чиято цена падна с над 8% през последната седмица. Същото движение нагоре направи и цената на дизела, който вече се продава за около 2,14 лв. в големите вериги бензиностанции, изчисли Нова телевизия.

И при двете горива това е първо поскъпване от януари насам. През последните 2 месеца се успокои възходящата тенденция при цените на дизела и бензина, започнала през декември. Обяснението за нея е поскъпването на петрола на международните пазари, след като Русия и Организацията на страните износителки на петрол обявиха във Виена на 30 ноември миналата година във Виена, че ще намалят заедно добива на нефт. Така за месец дизелът и бензинът в България поскъпнаха с 10 ст. връщайки се над психологическото ниво от 2 лв.

За последната година цената на дизела е скочила с 21%, а на бензина, с 16%. В същото време обаче има и сериозно поскъпване на петрола.

Последното покачване на цените обаче не следва движението на суровината на международните пазари. От 6 март насам цената на фючърсните контракти за петрола сорт „Брент” с доставка през май, е намаляла с 8,3%. В същото време еврото е поскъпнало с 0,7% срещу долара. Така сумарният спад на цената на петрола в лева е 9%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jambazina

    20 1 Отговор
    Айде бе Марешки, нямаше ли да отваряш в София, кво става
  • 2 Д'Мин

    15 2 Отговор
    Всички на терсене, ние наопаки!
  • 3 Киро

    20 1 Отговор
    Утре Марешки отваря в София!

    И под неговата цена да свалят веригите, пак от него ще купувам!

    Да се научат, паразитите мръсни, как се прави картел!

    Коментиран от #6

  • 4 ГЕРБ много харчи

    8 6 Отговор
    ГЕРБ много харчи да обикаля България и не достигат средства, та Картела трябва да се отчита.
  • 5 Бгбгбг

    10 3 Отговор
    Затова трябва да се гласува,за Марешки поне по-евтино гориво ще има,а горивото р като хляба
  • 6 Картел и контрабанда

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Картел и контрабанда се правят само с подкрепата на високо ниво от държавата. Като подкрепяш Марешки(контрабандата) ,подкрепяш новите гласове които ще се влеят в досегашните създатели на картелите. По народно му казано- Работата е ясна, члена широк членката тясна,макар и най-често да става обратното.

    Коментиран от #7

  • 7 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Картел и контрабанда":

    Така е, обаче виж че тиквата направи добър ход с марешки - оставя го да си разиграва коня и да събира популярност сред хората, а в замяна натова, като.минат избритв ще са коалиция (ако имат възможност). Може би цялото това начинание с горивата на Марешки е проект на тиквата и както виждаш, хората се вързват.