Last news in Fakti

14 Март, 2017 22:21 1 996 6

Все повече българи не си връщат дълговете

  • дълг-
  • кредит-
  • изплащане-
  • българия
Все повече българи не си връщат дълговете - 1
Снимка: Shutterstock

Средният размер на необслужваните задължения на българите нараства за поредна година, като този път покачването е с нови 22%. По данни на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) дългът у нас през 2016 г. е 912 лева при 747 лева през 2015 г. В предходната 2014-а този показател е едва 485 лева. Данните са според проучване, проведено от независимия институт за маркетингови изследвания Ипсос България по поръчка на асоциацията. Обхващат обработваните дългове от 16-те компании, членуващи в нея и заемащи дял от над 75% от пазара на необслужвани задължения.

„Ръстът в средния размер на индивидуалния дълг на българина на практика е почти двоен спрямо този, който отчетохме само преди две години. Това е ясен показател, че макар и по-рядко, потребителите задлъжняват за все по-значителни суми”, коментира Райна Миткова, председател на АКАБГ. По думите й, динамиката на този показател се дължи на растящия оптимизъм в българите през последните две години. Подобрението в икономическата обстановка върна интереса на гражданите към тегленето на кредити и така станахме свидетели на ръст както в банковото, така и в небанковото кредитиране. Това, от своя страна, неминуемо води и до просрочия, които обаче в подобрени условия се управляват по-лесно.

„Въпреки че българите задлъжняват за все по-значими суми, броят на хората, които не успяват да изплатят заемите си, видимо намалява през 2016 година, което се отразява и върху общия обем необслужени вземания за периода. При компаниите се запазват нивата на междуфирмена задлъжнялост, но възложените за събиране вземания нарастват с 66%. Това е показател за повишаващата се зрялост на пазара и за отговорността на компаниите да се справят с междуфирмената задлъжнялост”, казва Милена Виденова, зам.-председател на АКАБГ.

Общият обем възложени вземания през годината намалява при индивидуалните потребители, посочват още от асоциацията. През 2016 г. той е 1.67 млрд. лева при 1.96 млрд. лева година по-рано. Спадът се дължи преди всичко на активната продажба на портфейли от страна на банките – още в първата половина на годината бяха продадени портфейли на стойност 3 пъти по-голяма от същия период през предходната година. Тези дългове вече не са собственост на банките, съответно не влизат в статистиката за възложени за обработка на колекторски агенции дългове.

При разпределението на възложителите на дългове за събиране през 2016 г. няма съществени промени – близо половината дълг, обработван от колекторските агенции, идва от банките, а 30% - от телекомите. На трето място се нареждат небанковите кредитиращи институции, най-често отпускащи т.нар. „бързи“ кредити с 20% от възложения дълг.

„Възложителите в предходните две години бяха значително по-разнообразни в сравнение с 2016 г.”, казва Александер Грилихес, член на УС на АКАБГ. „Лизинговите и застрахователни компании, както и ютилити фирми вече не ползват толкова активно услугите на специализирани агенции за събиране на вземания”.

По думите му, оптимизмът, позволил на някои потребители непремерена смелост и задлъжняване за по-сериозни суми, е причина за други хора да си позволят не само по-големи, но и повече на брой и недотам необходими разходи. Това е и една от причините за сериозния ръст на „бързите” кредити.

„На практика ниската финансова култура и като следствие неумението да преценим дали можем да си позволим определена покупка е причината за трудностите впоследствие да изплатим този тип задължения. Факт, който проличава от разпределението на стоките и услугите, за които потребителите обичайно пристъпват към “бърз” кредит. В началото на класацията виждаме заеми за изплащане на мобилни телефони, компютри и таблети, телевизори”, допълва Грилихес.

За какво задлъжнява българинът?

Все повече българи не си връщат дълговете


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРОБаджийско тролче

    12 1 Отговор
    Как така, ве нали икономика ни цъфти, боко тиквата я увеличил с 3%, такова чудо никой не бил правил преди!!! Нали цяла България се изнасяме за Гърция по Великден, нали всички караме бентлита и поршета..... не мога да се сетя за още велики мисли на нашия вожд Виниту, но явно сме лош мат'рял щом не си плащаме кредитите. Излиза че сме стипци или тарикати на дребно!
  • 2 MAD

    7 1 Отговор
    Бойко Борисов пак ни е лъгал
  • 3 Пенчо Пенчев Петринков

    7 0 Отговор
    Ами как да ги плащаме като теглиш 70 000 лв.а трябва да върнеш 300 000 лв.
  • 4 Киро

    9 0 Отговор
    Българинът е финансово неграмотен, така де, над 50% от населението!

    Взима кредити от всякакви изроди, дето го доят с по 50% лихва, взима кредит да си купи айфон или 55 инча телевизор, но изкарва по 600 лева на месец, взима кредит на си купи дърто беемве, дето после не може да изхрани или обслужи и тн и тн.

    И това идва от огромната комплексарщина, водеща до показност.

    Вие сте си виновни (в голямата си част) бе, не ви е виновен Тиквун или Папата, ЕС или международния заговор!

    В - И - Е !

    Коментиран от #5

  • 5 гамена

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Браво Кире точно казано, българина е селяндур, неграмотен, наивен и лекомислещ, ей затова сме кенефа на Европа
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.