Last news in Fakti

17 Март, 2017 13:17 3 667 0

Емил Хърсев: Тенденцията в кредитирането ще се запази

  • банки-
  • левове-
  • активи
Емил Хърсев: Тенденцията в кредитирането ще се запази - 1

Състоянието на банковата ни система е добро и подобряващо се. Това заяви пред Факти.бг финансистът Емил Хърсев.

Няма дебат за членството на България в Еврозоната. Този дебат е минал отдавна. Ние сме го решили. Има договор, уточни Емил Хърсев. Има въпрос как една държава си отстоява позициите в Европейския съюз. Ние не сме длъжни за всеки проект или решение да чакаме разрешение или нечие съгласие. Ние сме се разбрали за членството в Европейския съюз.

Едва ли ще видим в скоро време промяна в политиката на банките по отношение на обема на кредитите. По-скоро ще имаме едно стационарно състояние на обема на кредитирането. Очевидно е, че банките се ориентират към печалба за сметка на пасивни способи като увеличаване на тарифите.

Според Хърсев „няма осезаем ръст на кредитирането”, въпреки че данните на БНБ към края на януари 2017 г. показват добри предпоставки раздвижването на кредитирането да продължи и през следващите месеци. Кредитите за нефинансови предприятия нарастват с 1.6% на годишна база през януари 2017 г. и в края на месеца достигат 30.609 млрд. лв. (32.1% от БВП). Кредитите за Домакинства са 18.610 млрд. лв. в края на януари 2017 година. Спрямо същия месец на 2016 г. те се увеличават с 4.1%. В края на отчетния месец жилищните кредити са 8.785 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 1.8%. Потребителските кредити пък възлизат на 7.299 млрд. лв. и се увеличават с 2.8% спрямо януари 2016 г.

Увеличаващото се кредитиране стимулира и банките в страната да бъдат, както по активни, така и да предлагат нови продукти и услуги за клиентите си. Конкуренцията в сектора видимо се е засилила след успешно преминалите през миналата година банкови стрестестове и проверка на качеството на активите.



Свързани новини