6 Юни, 2017 22:56 1 420 0

Василева: Земеделието е с важен дял в БВП

  • василева-
  • земеделие
Василева: Земеделието е с важен дял в БВП - 1

„Земеделският отрасъл има важен дял в брутния вътрешен продукт на страната. За периода от 2007 г. насам се наблюдава 27 % ръст на Брутната добавена стойност на производителността на труда и 13% на инвестициите в сектора“. Това каза заместник -министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на конференция на тема: „Еврофондове, публични програми и интелигентен растеж“. Тя допълни, че инвестициите са насочени към модернизация на стопанствата, постигане на стандарти за безопасност на храни и фуражи, опазване на околната среда, хуманно отношение към животните, както и за въвеждане на нови технологии и модернизация в преработвателната индустрия.

Зам.-министър Василевa отбеляза, че след присъединяването на страната ни към ЕС се наблюдава силно изразена тенденция на увеличение на българския аграрен износ. По думите й от малко над 2 млрд. лева през 2006 г., в периода 2013 – 2016 г., стойността на експорта на селскостопански стоки се движи вече между 7 и 8 млрд. лева годишно.

По време на форума д-р Василева отбеляза, че Общата селскостопанска политика трябва да бъде силна и адекватно финансирана. „ Инструменти, които са доказали своята ефективност, като директните плащания и обвързаната с производството подкрепа, е необходимо да бъдат продължени като неотменна част от нея. Директните плащания са един от инструментите, които имат потенциален принос за изпълнението на всеки един от приоритетите. Те са съществен елемент от ОСП, който е доказал своята ефективност“, каза още тя.

Според нея трябва да бъдат насочени усилия към постигане на баланс във взаимоотношенията между всички участници в хранителната верига. „От една страна е нужно да бъде постигната добра възвръщаемост за произведената от фермерите продукция, а от друга страна да се противодейства на нелоялните търговските практики“, допълни заместник-министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА