Last news in Fakti

12 Юни, 2017 11:00 4 801 11

Ограничават плащанията в брой?

  • плащания-
  • брой-
  • левове
Ограничават плащанията в брой? - 1

Таванът на плащане в брой от 10 000 лева както е в момента да падне до 5000 лева от 1 август, от началото на следващата година - до 3000 лева, а след това - до 1500 лева. Това е записано в преходните и заключителни разпоредби на приетите от правителството промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс (ДОПК). Те бяха предложени от министъра на финансите Владислав Горанов, припомня вестник „24 часа".

Одобрените от правителството промени вече са внесени в Народното събрание.

Предложена е и промяна в Кодекса на труда, която задължава работодателите да плащат трудовите възнаграждения на служителите си само по безкасов път в банка, избрана от служителите.

В мотивите за поправките се изтъква, че така ще се ограничат „плащанията в плик" и сивата икономика. Според вносителите, банковата система вече има достатъчна клонова мрежа, за да не бъдат затруднени разплащанията.

Седемдневният предупределителен срок за уведомяване на Националната агенция за приходите за предстоящо прехвърляне на предприятие или преобразуване по Търговския закон да се удължи на 2 месеца, гласи друга поправка ДОПК. Нейната цел е да се даде възможност на данъчните да могат да наложат допълнителни обезпечителни мерки за събиране на задължения към бюджета. В момента, заради краткия срок, честа практика е прехвърляне на фирми с дългове на безимотни лица, от които не могат бъдат събирани неплатени суми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 другар

    26 6 Отговор
    Да живее банковата система на България! Да живеят всички банкери и банкерки!:)
  • 2 Гелов

    39 0 Отговор
    Да паднат и банковите такси...!!!
  • 3 ТРОПЧО

    43 2 Отговор
    Много си умен братле евала направи ги не до 1500 а до 20 лв. Да храним банките как го лажите тоиа глупав народец зимата иде гласете се народода му писва пазете се вижте се само простотии от вас само тежести за хората само се чудите как да тормозите хорицата
  • 4 незнайко

    40 1 Отговор
    Всичко се прави да бъде обран бедния народ. "ТАКСА ПЛАЩАНЕ" как Ви звучи ? Това с прехвърлянията е прах в очите на хората. Защо не кажат кога банките ще дават прилична лихва за това, че народа си държи парите там. Така без лихва, правят страхотна печалба на наш гръб.
  • 5 гост

    43 0 Отговор
    Няма лошо, но да е като на Запад: банките да нямат такси. Тук като имаш влог и искаш да си изтеглиш парите ти взимат повече за такса отколкото ти е годишната лихва върху няколко хиляди лева. Или ти плащаш на банката да ти оперира с парите.
  • 6 Михаил

    27 1 Отговор
    Горанов,ти хубаво правиш тия предложения,ама хората не са глупави.Искате с Краля слънце(тиквоча) още да пълните гушата на неговото гадже Цветелинка и нейната СИбанк и на всички обирджийски банки които дерибействат в България.Пък да не казвам,че отдавна трябваше да се направят някой промени в Кодекса по труда,които изцяло да защитават работника и е крайно време да се уточни,че когато един човек/работник започне работа в дадено предприятие да ми се плаща месец за месец,защото има още много фирми в България на които управителите им се правят на тарикати и като почнеш работа при тях ти казват,че ще взимаш заплата с 1 месец назад.Това никъде в Европа го няма.
  • 7 fui

    23 0 Отговор
    Как така някой ще ми казва как да си харча парите? Колко ще ми плаща банката, че я ползвам? Министъра трябва да преразгледа и таксите в банките. Ако ме задължава да ползвам банка, трябва и да ми осигури безплатни услуги от страна на банката.
  • 8 гост

    5 17 Отговор
    Това е мярка за проследяване на парични потоци. Ако парите си ги докарвате от сивия сектор, както е един голям процент у нас, то трябва да имате доказателство от къде ги имате. Или един безработен ако отиде и си купи жилище за 30х.евро НАП има пълното право да го разследва, ако той не може да докаже откъде ги има тези пари. Или полицай получава нетна заплата от 1000лв, а вноската по лизинг и ипотека са ви 1200лв, отделно си купува мерцедес за 20х.лв. Как става това? Така е в скандинавските страни, вярно е, че не сме ги стигнали, но е стъпка в правилната посока, стига да се проследяват плащанията и да се води следствие, а не да се ограничат до прибирането на таксата от банката и дотам.
  • 9 гъдьо

    24 0 Отговор
    Рекетьорската шайка пак подготвя некъв обир, ама първо ше гледа да вкара парите в банките и след това да ги думне , както я свършиха с КТБ. Само , че там изгоряха средния и по-едър бизнес , а сега са се насочили към дребните вложители!
  • 10 евреискирекет

    12 0 Отговор
    тези Законни рекетьори подминаха евреите само ало измамници ще останат в БЪЛГАРИЯ поощряват им бизнеса ако нямат пари в къщи какво ще им дадат страх от БАНКИ И ТАКСИ
  • 11 реалист

    4 0 Отговор
    Това е поредната стъпка към чипирането на хората. Накрая ще ви сложат чип в мозъка. Всичко се прави постепенно. Последните 2 коментара над мен донякъде са прави, ама ми се вижда, че единият не осъзнава, че именно се подготвя почвата към тотална зависимост, а 2рия говори, че са минали евреите, а то всъщност всичките банки са на евреи.....