15 Юни, 2017 12:57 1 181 1

Борсата с нова методика за индексите

  • бфб-
  • индекси-
  • акции
Борсата с нова методика за индексите - 1

Съветът на директорите на Българска фондова борса-София одобри промените в правилата за изчисляване на индексите, съобщиха от там.

Дотук се стигна след като в средата на март Комисията за финансов надзор започна проверка след сигнал, който съдържа съмнения за евентуална грешка, довела до неотговарящ на изискванията състав на компаниите, включени във водещия индекс SOFIX.

Промените бяха предложени в края на април, а после са минали на обществено обсъждане за около месец, съобщават днес от борсата. От съобщението на борсовия оператор се разбира, че проектът за промени е бил пратен на браншови асоциации и бизнес организации. В обявения срок за обсъждане до края на май официални становища са получени от Асоциация на банките в България, Асоциация на индустриалния капитал в България и Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници.

"Благодарим за конструктивните и професионални препоръки на организациите, които ни изпратиха своите официални позиции. Признателни сме и на всички, които се включиха с мнения и допринесоха да се получи сериозна дискусия по темата. Затова днес с убеденост можем да кажем, че с одобрените промени инвестиционната общност вече разполага с прозрачни, основани на безспорни източници и критерии, работещи правила за изчисляване на индексите", заявяват от ръководството на борсовия оператор.

Борсата е информирала Комисията за финансов надзор за одобрените нови правила за изчисляване на индексите. БФБ-София и Централен депозитар ще осигурят достъп до информация за критериите за включване на компании в индекса, която ще публикуват на ежедневна база.

Следващото преразглеждане на състава на индексите ще се извършва по новите правила. Всеки заинтересован може да се запознае с тях на интернет страницата на институцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 0 Отговор
    Стъкмистика