16 Юни, 2017 17:49 2 960 2

Колко са спящите пари от масовата приватизация?

  • масова приватизация-
  • бонове-
  • левове-
  • приватизация
Колко са спящите пари от масовата приватизация? - 1

Два милиарда лева са “спящите пари“ от акции, придобити по време на масовата приватизация. Бонове имат над 2,5 млн. души.

Това съобщи пред БНР Васил Големански - шеф на Централния депозитар.

Нашата цел е в момента с една безплатна, пряка и бърза достъпна услуга да можем да възбудим техния интерес, да им осигурим възможност да получат информация кой, кога и какво е имал и съответно да ги насочим какви са възможностите и какво да правят с тези активи. След това - услугата ще бъде достъпна през инвестиционните посредници, обясни Големански.

Работим за облекчаване на процедурата, тъй като при посредниците е малко по-сложно, струва и повече пари. Услугата ще бъде максимално опростена и евтина, за да може хората бързо да стигат до нея, допълни той.

Необходимите документи за проверка са лична карта и евентуално удостоверение за наследници.

Масовата приватизация се проведе в два тура през 1995 и 1998 г. Тогава с бонови книжки хората можеха да си купят на търг акции от български държавни предприятия или от фондове, които тогава се наричаха холдинги.

Всички тези компании бяха задължени да бъдат публични дружества и да се търгуват на БФБ София. След няколко години обаче чрез различни процедури компаниите се отписаха от борсата и акциите им станаха нетъргуеми. Други пък изгубиха стойността си след като собствениците на холдингите вдигнаха капитала на дружествата си.

Голяма част от спящите акции са именно тези нетъргуеми активи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бАЙ хОЙ

    5 3 Отговор
    АХА И ПОСЛЕ ИВАН КОСТОВ Е БИЛ КРАЛ!!! ЛЪЖИ КОМУНЯШКИ!!!
  • 2 димо

    4 1 Отговор
    Огледайте се Кои са собсвениците на бившите приватизирани заводи А сега и хотелиери всички до един От червената крадлива олигархия ТАка направиха че с тези БОНОВИ книжки можем само да си избършем г.зъ