Last news in Fakti

19 Юни, 2017 12:35 2 029 3

Концесията на Летище „София” била полезна за държавата

  • софия-
  • летище-
  • концесия-
  • ивайло московски
Концесията на Летище „София” била полезна за държавата - 1

„Концесията е полезна за държавата”, категоричен е пред „Тази сутрин” по бТВ министърът на транспорта Ивайло Московски. Той припомни, че именно благодарение на концесии летищата във Варна и Бургас в момента изглеждат по съвсем различен начин, за разлика от София.

„Ако имаме некоректно поведение на концесионери, концесиите се прекратяват за броени дни. Държавният интерес е максимално защитен”, поясни Ивайло Московски.

Факти.бг припомня, че първоначалните планове бяха летище „София” да бъде отдадено на концесия до края на 2015 г. В края на октомври същата година тя беше отложена за пролетта на 2016-а. В средата на месец май миналата година правителството реши концесията за бъде за срок от 35 години, а концесионерът да се определи чрез открита процедура. Тогава спечелилият кандидат трябваше да плати за правото да управлява столичния аеропорт 1.2 млрд. лв. на държавата.

Към средата на 2016-а интерес към столичното летище имаха почти всички големи европейски летища, сред които това във Франкфурт, Мюнхен, Дъблин и компания, която седи зад лондонското „Хийтроу”, както Цюрих, Лион и Ванси. През ноември миналата година концесионната процедура беше удължена до 31 януари 2017 г., а на 5 април прекратена от служебното правителство на проф. Огнян Герджиков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    10 1 Отговор
    Много е полезна!
    - Даваш под наем печелившото за да налееш парите в губещото ...
    По- малоумно, оправдание така и не намериха! - На всички е ясно, че става въпрос за раздаване на последните държавни активи измежду своите.
    Пример:
    - Пристанища Варна, Леспорт,Балчик, част от Русе и Лом на ТИМ
    - Енерго Про на ТИМ
    - Летище Варна на ТИМ
    - Пристанище НЕСЕБЪР - Пеевски
    - Част от пристанище Бургас на Домусчиев
    - Рибно пристанище Цветелина Бориславова, която дублира държавната фериботна линия Варна - Поти - Иличьовск
    - Росенец в Бургас отново на Фесовете от ДПС
    - Току що построеният интермоделен терминал в Пловдив на ПИМБ, където Борисов отново "няма нищо общо"
    - Всички кариери за инертни материали отново на ТИМ ...

    - А бе все полезни сделки за държавата!!!

    Ще се лее кръв и не знам Винету къде ще се крие заедно с този циганин Московски и още няколко души

    Коментиран от #2

  • 2 Съпротива

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Варна":

    Трябва да ги натъпчем в лагери тея крадци и национални предатели, там да бачкат за 300-400 кинта докато шават. Гробокопачи и убийци е това са ни политиците и те водят война срещу нас трябва да се събудим, че и правнуците ни ще отанат без бъдеще, че и без родина....
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Летище с милиони печалба на месец да се подари? Така практикуват от 1990г в свеки един печеливш бизнес. Концесията на злато носи 2% от печалбата, страхотна далавера.
    Който е използвал летището знае какви са другите летища и какво е нашето, та разходи за медернизация не са правени, смешно и плачевно изглежда на фона на другите летища.