21 Юни, 2017 13:33 1 566 8

Правим газопровод с Македония

  • газопровод-
  • македония-
  • българия

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с македонския премиер Зоран Заев

Правим газопровод с Македония - 1
Снимка: Министерство на икономиката

Да се създаде съвместна работна група, която да проучи възможностите за изграждане на междусистемна газова връзка между България и Македония. Това предложи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с македонския премиер Зоран Заев, който е на посещение в нашата страна.

Още през 2012 г. газовите оператори на двете държави са разговаряли по идеята за изграждане на интерконектор и тогава „Булгартрансгаз“ е дал подкрепа за проекта, припомни Петкова. По нейните думи, работата по бъдещия интерконектор трябва да продължи с информация за предпроектното проучване и за пазарния интерес към връзката.

Както е известно, през 2015 г. в Дубровник, Хърватия, 15 държави от ЕС и Енергийната общност, включително и Република Македония, подписаха Меморандум за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на газовите доставки. Страните се договориха да работят заедно за ускоряване изграждането на липсващите газови връзки, както и за разрешаване на проблемите, които възпрепятстват сигурността на доставките и развитието на интегриран и конкурентен енергиен пазар в региона. Един от проектите, заложени в плана за действие към Меморандума, е изграждането на интерконектор между двете страни.

Министър Петкова информира македонския премиер Заев за напредъка по изграждане на интерконекторите със Сърбия, Турция и Гърция.

Между нашите две страни съществува широко поле за развитие на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, каза енергийният министър.

Македонският премиер Зоран Заев потвърди, че един от основните приоритети на новото правителство е енергетиката. Той информира министър Петкова за осигуреното финансиране в размер на 2 млрд. евро за газифициране на страната. Засега само община Струмица е газифицирана, но ние искаме да покрием поне 63% от отоплението на детски градини и общински сгради с газ, каза Зоран Заев. По неговите думи, България може да осигури експертизата за реализиране на тази цел. Заев припомни също, че в повечето случаи Македония разчита на внос от България при недостиг на електроенергия.

Двете страни се съгласиха, че стабилното сътрудничество в областта на електроенергетиката трябва да продължи да се задълбочава. Изграденият електропровод Червена могила – Щип – първата директна 400-киловолтова връзка между енергосистемите на България и Македония - е част от инфраструктурата на Европейския коридор №8. Той е етап от реализиране на стратегията на електроенергийните компании от балканските страни за улесняване функционирането на регионалния енергиен пазар.

Обменът на ноу-хау в производството на ток и газовата сфера са конкретните области, в които можем да си сътрудничим, смята македонският премиер.

Македонската страна е запозната с концепцията на България за газоразпределителен център и възможностите, които той ще осигури за достъп до природен газ от различни източници, стана ясно още по време на срещата. В разговора Зоран Заев потвърди интереса на нашите съседи да получават синьо гориво от българската страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 все е юнак

    2 0 Отговор
    Па арни сте бре
  • 2 Андре

    5 3 Отговор
    Какво им се бутаме толко на тея не знам...
  • 3 Борко

    4 5 Отговор
    Ние да си направим едно теминалче за втечнена газ - средния пръст за монополите е гарантиран.

    Коментиран от #5

  • 4 onq s konq

    4 3 Отговор
    Бат Бойко направо издърпа Македония от зъбите на Путин.А колко е важна Македония като стратегическа територия можем да си правим извода от факта че Путин загърби цяла България заради нея!
  • 5 Трол

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Борко":

    Първо трябва да помолиш Турция да промени изискванията си за преминаване на кораби с такъв газ, за да съм по-точен забраната за преминаването им през Босфора. Тогава можеш и три терминала да си построиш! После като се осъзнаеш може и да разгледаш цените на тази газ и да ги сравниш с тези на газта от рашките!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 трололюбец

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    За твое изумление първия терминал е почти готов във Русе (фирма Булмаркет ) , като газа ще идва по Дунав-Рейн-Майн от Северно море и съответно цял свят , като същата фирма планира още два такива , а Румъния и Грузия строят терминали за газ от Азербайджан , Иран и цяла средна Азия , който спокойно може да идва и в България без да НАПУСКА Черно море . А относно цените , те са толкова "неконкурентни" , че самите "рашки" смятат в бъдеще да продават 50% от износа като втечнен газ !
  • 7 трололюбец

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    Понеже си много отворен , да беше погледнал поне каква е цената за втечняване , транспорт и регазификация , има я в поне три сайта за природен газ и за огромно съжаление на "рашките" тя е абсолютно равна на транспорт по 2000 км газопровод и то ако е наземен , без подводни участъци и без транзитни такси от други държави и не е зад полярния кръг ! Колко от това го имат "рашките" умнико ?

    Коментиран от #8

  • 8 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "трололюбец":

    А сега виж цените на самото гориво а не на доставката. Русия втечнява газ от северно арктика където добивът не толкова скъп като шистовия в говедаристан. Ако беше иначе отдавна хевропейците щяха да внасят от говедарите. Опорната ви козяшка точка издиша. Тиквата съсипа България и сега вкарва джахидисти от ирак, афганистан и пакистан. Другаря бойко борисов Българоубиеца.