30 Юни, 2017 07:46 2 610 4

Китай: Не сме основен износител на фалшиви стоки в ЕС

  • китай-
  • менте-
  • фалшиви стоки-
  • интерпол-
  • хонконг-
  • пекин-
  • ес

Пекин отхвърли доклад на Европол по въпроса

Китай: Не сме основен износител на фалшиви стоки в ЕС - 1
Снимки: Shutterstock

Пекин отхвърли доклад на Европол, според който Китай е най-големият източник на фалшиви стоки в ЕС, предаде Reuters.

Пекин определи документа като безотговорен и се зарече да води битка срещу нарушаването на правата за интелектуална собственост.

Китай остава засега основната страна, от която идват фалшиви продукти в ЕС, като Хонконг е транзитна точка за стоките, произведени в Китай, посочва Европол. Докладът е изготвен съвместно със службата за интелектуална собственост на ЕС.

Обвиненията в доклада са безотговорни, посочи говорителят на министерството на търговията Сун Цзивън пред репортери в Пекин. Автентичността и обективността на представената статистика в доклада трябва да бъде допълнително проучена, уточни той.

Докладът цитира статистика на Търговската камара на САЩ, според който през 2016 година 72 процента от стоките менте, които могат да се намерят на трите най-големи пазари в света - ЕС, Япония и САЩ - са износ от Китай.

Китай: Не сме основен износител на фалшиви стоки в ЕС

Фалшивите стоки са около 12,5% от общия износ на Китай, според оценки, и над 1,5 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

В доклада се изразява и загриженост от все по-масовото използване на товарни жп превози между Китай и Европа. Има 39 линии, свързващи Европа с 16 китайски града, като всички те предлагат товарни услуги.

Амбициозният проект на Китай "Един пояс - един път", който предвижда големи инвестиции в транспортна инфраструктура от Китай към чужбина през следващите години, също вероятно ще увеличи обема на стоките, които нарушават правата за интелектуална собственост и пристигат на източната външна граница на ЕС с влак, се отбелязва още в доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон Смит

    18 2 Отговор
    Могат произвеждат, а ние само ракия менте да се тровим правим!
  • 2 Ментето е хубаво нещо

    12 0 Отговор
    Консуматорското общество което станахме го изисква
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иванов

    1 1 Отговор
    Липсата на контролен орган ОТК за всяка чужда стока ни напълни с ментета. Вземете тенжерите,вместо алпака ги правят от Никелова сплав, която е вредна, дори кабърчетата на китайците са ментета, защото за да спестят материал не им слагат защитна капаче, ами направо ги защитават и при натискане отиват в пръста. Да не говорим за алектрониката, там всички известни японски марки ги имитират. Вместо Сони , китаеца пише Сомашни или Сънни.При спортните артикули е същото, имитират се големите марки. ВиК частите са велики ментета,вместо здрава стомана слагат никилирана пластмаса .Виновни за това са и нашите алчни търговци, които правят печалба 500 процента.