6 Юли, 2017 04:32 1 459 0

"Росатом" иска сътрудничество с ЕС

  • росатом-
  • енергетика-
  • ядрена-
  • енергия-
  • гориво

Възможни са съвместни проекти между ЕС и Русия в областта на атомната енергетика

"Росатом" иска сътрудничество с ЕС - 1

Руският ядрен отрасъл е готов за разширяване на сътрудничеството си със страните от Европейския съюз в областта на ядрената енергетика, което стартира преди около петдесет години. Държавна корпорация „Росатом“ вижда пред себе си нови перспективни проекти, които може да изпълни със страните от Европа на тяхна територия. По тези теми и по отношение на проектите в бъдеще говори пред "РИА Новости" първият заместник генерален директор и директор на блока за международна дейност на „Росатом“ Кирил Комаров в кулоарите на конференцията за ядрена безопасност в Европа (Conference 2017 Nuclear safety in Europe), която се проведе в Белгия.

„Не виждам никакви проблеми в сътрудничеството между Русия и ЕС в областта на атомната енергетика. Имаме успешно дългогодишно сътрудничество, което стартира преди 47 години и до сега не е било прекъсвано и за ден. Имаме сериозен обем на взаимни търговски отношения, съвместни проекти в трети страни, които възлизат на милиарди евро ежегодно. Това е успешно и взаимноизгодно сътрудничество, което постоянно развиваме и допълваме с нови елементи“, сподели Комаров.

„В момента виждаме широк фронт за работа по back-end във Великобритания, свързана с извеждането от експлоатация и преработването на горивото. Има множество дискусии по темата как се строят хранилища за отработено ядрено гориво. Нашата твърда позиция е, че настоящето ниво на руските технологии позволява преди да погребем горивото, да го преработим сериозно. Тоест, да извлечем от горивото полезните материали и свойства, които могат да се използват още веднъж, а след това да решим въпроса със съхранението, с намаляването на обема и съкращаването на срока на разпад. Това също е широка сфера за партньорска работа както с Великобритания, така и със страните от Европейския съюз.

Ние сме отворени към различни форми на сътрудничество. Вече 20 години партнираме с Areva за изготвянето на гориво по френска технология на територията на Русия. Това е изгодно и за французите, и за нас, и разбира се – за потребителите. Стартирахме диалог с нашите френски колеги как да обединим усилията си, за да направим същото за горивото по руска технология. Това може да бъде гориво за нашите действащи блокове ВВЕР, а в перспектива може да бъде и горивото с квадратен дизайн на касетите. В този смисъл, ядрената енергетика е международен отрасъл, всичко при нея е взаимосвързано, няма националноизолирани зони“, обобщи Комаров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА