Last news in Fakti

17 Юли, 2017 10:17 2 576 12

С 30% по-високи заплати при съседите

  • заплата-
  • съседи-
  • кнсб-
  • димитров
С 30% по-високи заплати при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

„Пазарът на труда в България е дефицитен, вече няма никакви кадри и диктува вдигане на доходите. През 2016 г. има 10% вдигане на заплатите, което показва, че част от работодателите вече разбират тази необходимост”, каза пред Би Ти Ви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В Румъния и Сърбия към днешна дата средната заплата е с около една трета по-висока от тази у нас, Македония е с над 15% напред и само Албания е зад нас по доходи на Балканите. В северната ни съседка шивачките получават с 40% повече от тези у нас – макар да работят за едни и същи брандове.

Димитров отбеляза, че миналата година фирмите са спечелили 15 млрд. лв. и ако инвестират 20% от тях в кадрите си, служителите биха получили средно по 100 лв. отгоре.

В отговор на довода, че не винаги тези с повече стаж са по-добри специалисти, той зададе въпроса: „Искате ли да Ви оперира млад студент, който сега е завършил или професор с 25-30 г. стаж? Няма как да знаеш всичко, когато си завършил вчера. За младите трябва да има други бонуси”.

В тази връзка президентът на КНСБ се обяви за минимална заплата от 700 лв. за висшистите, работещи по специалността си.

Той цитира данни според, които за 17 години 906 000 българи за заминали в чужбина без перспектива за връщане. Според него 1000 EUR заплата извън София би върнала у нас много от хората, които в Германия към момента получават приблизително двойно повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    31 8 Отговор
    От кога разправям, че сърбите са по-добре от нас, там е и по-евтино и взимат повече пари...да живее ЕС!

    Коментиран от #9

  • 2 Киро

    14 3 Отговор
    По-високи заплати? При нас това е отживелица.Така трябва
  • 3 пазарен ликвидатор

    2 8 Отговор
    Висока производителност-високи заплати-висок стандарт!Това е!При съседите липсват и кадри.
  • 4 Гоце

    10 31 Отговор
    Този отново дрънка глупости. Средната работна заплата в Германия е 1700 евро. Това е НЕТНАТА работна заплата. Това първо. Дори нашенец да получава такава заплата, той плаща поне 1000 евро ЗА НАЕМ!

    Второ: в България, слава Богу, никой не получава заплата в евро. Българският лев има поне два пъти по- голяма покупателна сила от еврото. Так че средната работна заплата в България, която вече е над 1000 лева е доста по- висока от немската.

    Докога ще се дава трибуна на този простак шарлатанин и мошеник?

    Коментиран от #7

  • 5 реалист

    11 2 Отговор
    Никой няма намерение да вдига заплати. Искат да внасят работници отвън.
  • 6 Светльо Чернев

    16 3 Отговор
    На българските политици и "бизнесмени" не им трябват знаещи и можещи хора.
  • 7 Така ли

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гоце":

    Няма много немци на БГ пазара на труда
  • 8 Антилиберал

    7 1 Отговор
    Заплатите в България са ниски, защото така домораслите капиталисти печелят повече за сметка на работниците. Просто е. В България стойността на работната заплата не е достаъчна за простото възпроизводство и около 40000 души всяка години емигрират поради тази причина и поради обстоятелството, че икономиката не генерира работни места с адекватно заплащане. Работодателските организиции вече направо обиждат публично българите, че били мързеливи, търтеи и т.н., но странно как тези мързеливци работят и се интегрират някак си в Западна европа и Северна америка при това ниско заплащане там...Наглостта на "новите българи" стигна до там да ни обясняват, че трябва да работим и без заплати, защото производителността ни била ниска, направо лъжейки и изопачанайки данните от Евростат. Не е виновен ЕС сами сме си виновни, че търпим и когато дойдат избори не ходим да гласуваме или пък гласуваме за престъпници и крадци...
  • 9 antimediator

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

    Статията е част от многото хибридни новини.Идеята е да нямаме самочувствие и да се чувстваме втора ръка хора!
    Не може българите да са в ЕС и да са добре !
    Преди години сърбите бяха добре и изкупуваха нашите магазини, сега е обратното.
    Мнозина от нас през уикендите са били там на хапване и пийване.
    Ясно е ,че стандарта им е мижав и по-нисък от нашия.
    У нас може да не вървят нещата , но откакто сме в ЕС малко по малко се оправят !
    Тези които ще ми противоречат да проверят преди 30-40 години колко е била минималната заплата, или заплататата на лекаря,учителя,инженера и какво е можло да се купи с нея.

    Коментиран от #11

  • 10 Антилиберал

    5 1 Отговор
    Тц и Тц. Нещата в родината никак, ама никак не са добре и който говори обратното - че "малко по малко се оправят" е просто лъжец! Хибриден, нагъл лъжец! Болниците ли? Икономиката ли? Правосъдието ли? Законодателството ни, дето като някой убие 20 души и си ПРИЗНАЕ се слиза до и под минимума на предвиденото наказание, като чели Господ Бог опрощава греховете му? Или пък безумието да се вади НЕОБЖАЛВАЕМ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ с фалшиви документи съвсем законно по ГПК, а? Е, ако получаваш 10000 лв. заплатка като водещ сутрешен блок, може и да се занимажаш постоянно с убиства и насилие, но с цяло гърло да викаш, че сме добре и все по добре ще ставаме! Ами детските градини, в страната дето не се раждат деца,а? Къде го има това, а?Е, ако крадеш средства от държават по обществени поръчки и продаваш един пирон за 5 лева може и да си добре с Бентлито из дупките и ямите в някой "елитен квартал", е ще отскочиш и до гърция, нали? Там е страшна криза, бедност, направо ад, а тука си е рай, нали? Аааа. Пропуснах как милите ни агентчета от ДС насъскват българи и цигани с насилие едни срещу друиг, за да отклоняват вниманието от кражбите. Това е най-големия проблем, нали? Не. Всичко си е наред в Българията, а след 50 години ще сме още по-добре! НАРОДЕ? (Кой съм аз да слагам повече удивителни...)
  • 11 Муха

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "antimediator":

    Пий си редовно хапчетата и не пропускай!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.