Last news in Fakti

22 Август, 2017 14:37 2 876 10

Чужди работници спасяват сезона в България

  • черноморие-
  • туристи-
  • българия-
  • чужденци
Чужди работници спасяват сезона в България - 1
Снимка: Shutterstock

Българските черноморски курорти все по-трудно си намират обслужващ персонал. Минималната работна заплата не е достатъчно атрактивна за българите, които предпочитат да работят в чужбина, пише Deutsche Welle, позовавайки се на репортаж на ARD от курорта Албена.
В жегата Артур е седнал с чиния гореща готова супа на пейка пред общежитието за сезонни работници. Тук условията са скромни, но е чисто. На балкона е простряно изпрано облекло на сервитьор. 18-годишният Артур е енергично момче, което не спира да говори. Разказва, че в родината си следва право, но тук работи като келнер. "Искам да събера опит в чужбина и да спечеля малко пари", казва той.

За около 250 евро на месец, включително храната и спането, младият украинец от Полтава работи на смени в един хотел в курорта Албена край Варна. Тук човек не може да забогатее. Това го знае и Артур. Но в Украйна се води война, а той намира прекрасно това, че има възможност да поработи през ваканцията. Всеки ден украинецът обслужва и руски туристи. Да, Украйна и Русия са военни противници, но "... войната се води другаде и няма защо да я пренасяме тук", казва той.

"Не успяваме да привлечем българи"

Артур е един от общо около 3 100 сезонни работници в България от страни извън ЕС. Украинците са най-голямата група - 2 600 души. Останалите са предимно молдовци или турци. Седемстотин от тези сезонни работници са наети в Албена АД. "При нас работят предимно украинци", обяснява директорката на комплекса Маргарита Тодорова. "Независимо от факта, че в много райони на България има висока безработица, не успяваме да привлечем достатъчно български работници и служители."

При това още в началото на годината работодателите са обявили 13 000 свободни сезонни работни места в службата по труда. Но и до днес не всички места са заети, казва Лиляна Георгиева от бюрото по труда в София. "Първо, защото това е сезонна работа, а българите търсят дългосрочна заетост. Но преди всичко се търсят сезонни работници, владеещи руски - заради многото почиващи руснаци на Черноморието. Младите българи днес вече не говорят добре руски - не е както преди. А от работодателите постоянно чуваме, че украинците са дисциплинирани, по-образовани от един безработен българин и се справят по-добре."

Затова туристическият бранш и селското стопанство приветстват новия закон, който позволява на граждани от страни извън ЕС да работят в България в продължение на три месеца. По-рано въпросът се уреждаше от двустранни спогодби. Хотелите, баровете и концесионерите на плажовете обаче плащат на тези сезонни работници минималната заплата - около 130 евро на месец. Затова много българи предпочитат да работят като келнери в Дания, Испания или Италия.

И в Албена сезонните работници не печелят много. Ако един мениджър изкарва около 600 евро на месец, то една помощничка в кухнята, като украинката Валентина, работи за 11 евро на ден. Откриваме я да си почива на една пейка след смяната заедно с колежката ѝ Аня. "По професия съм преподавателка, водя тук студенти, които работят през ваканциите. Но помагам също и в кухнята. Нали е само за три месеца", казва тя.

"В Украйна е страшно"

През летния сезон в Албена работят около 2 500 келнери, готвачи, аниматори и т.н., сред които и много българи. След това курортът потъва в зимен сън и няколокостотин души от обслужващия персонал си тръгват - до следващото лято. Също и Валентина, зам.-декан на Икономическия университет в Полтава, както и колежката ѝ от кухнята Аня, която пък е нейна студентка. Следването си ще продължи от есента и Артур, чийто родители, пък и не само те, биха желали той да се установи в България, или някъде другаде. "Украйна е дълбоко затънала", признава младежът. По думите му, възрастните се тревожат, че не могат да помагат вече на младите, защото средствата не им достигат. "Казано просто: положението е лошо. Направо е страшно."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DND

    33 3 Отговор
    Вместо да вдигнат заплатите, те внасят евтина работна ръка.
    Догодина пак ще реват, че нямало кой да работи и нямало кадри ...

    За това кой както може бяга ...

    Коментиран от #2

  • 2 Отвратен от БГ черноморието

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "DND":

    Причината не е само в заплащането - главното е, че БГ хотелиерите искат сервитьора да може да готви, за да помага в кухнята, да боядисва оградата, да прави масажи, да прекопава градинката, да чисти плажа, да разнася шезлонги, да има изкаран курс за спасител, а ако може и капитанско право, да чисти басейна, да бачка охрана, да има шоф. книжка и т.н. - идеята е с един човек да изкара сезона и да му даде 600лв. - тва РЕАЛНОСТТА В БГ!!! Наистина е жалко, че все още има хора, които работят в БГ, а не са си опитали късмета в чужбина... Дерзайте - работете и получавайте достойно възнаграждение за способностите и времето си , оставете мутрочалгарите гладни - не работете за тях и не почивайте в хотелите им!!!
  • 3 Гост

    18 0 Отговор
    Догодина същите ще отидат в Англия или в USA и няма да дойдат в БГ, тук ще дойдат следващите които не са успели на първите бригади за да изкарат морето.
    Но това някак си не вдига нивото на обслужване, чист вид неквалифициран персонал си е.
  • 4 Роман дизел

    21 0 Отговор
    Всички БГ работници са го яли вече, скоро чукчи ще ви обслужват господа скъперници.
  • 5 Профсъюзи

    21 0 Отговор
    И къде са профсъюзите? Как защитават правата на българските наемни работници?
  • 6 Kikir3

    6 16 Отговор
    За голямо съжаление българина се превърна в мързелив мрънкач,който знае само да се оплаква и да обвинява държавата,шефа или нещо друго за проблемите си.Да има заплати от 600 лв,но те са за поколо или за нискоквалифициран труд.Така,че всеки трябва да поеме отговорност,да се усъвършенства,да не се оплаква и плодовете от труда ще дойдат!

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Garrincha

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Kikir3":

    Този, да та питам, моето момче, ти къде работиш ?
  • 8 гощо

    14 0 Отговор
    Като искаш персонал бъркаш по дълбоко в джоба и наемаш!!!
  • 9 ганьо балкански

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Kikir3":

    600 лв БРУТО, като махнеш данъците и остава една минимална заплата!?
    Това пари ли са според теб? Те и 600 лв не са пари, дори и чисто да ги взимат! На тия печалби да плащаш 200-300 евро на месец е гавра с работниците, като не ти стиска да плащаш затваряш бараката и отиваш на плажа.
    Хотелиерите са пълни гьонсурати, само реват, че няма персонал пък плащат смешни заплати.
    За съжаление хотелиерите са мрънкачите, нямало персонал, ами няма да има, защото парите са малко, това е пазарна икономика, не ти е плод зеленчук, смешник.
  • 10 сасед

    5 0 Отговор
    В АЛБЕНА има много хотелиери които са от софия и повечето са наркомани е как да заделят пари за БГ персонал