13 Септември, 2017 16:21 2 450 6

Младите трябва да имат адекватна оценка за себе си (ВИДЕО)

  • младежи-
  • образование-
  • кариера-
  • младенов
Младите трябва да имат адекватна оценка за себе си (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Проблемът на младите хора в България е как те търсят и имат достъп до информация. У нас има достатъчно много не само национални, но и европейски програми, които дават възможност на младите да трупат опит и стаж, така че след това да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда. „Тук проблемът е, че може би не сме намерили начина да покажем как младите хора да търсят тази информация. Институциите, също може би не намират най-правилния начин за комуникация с тях. Необходимо е двете страни да се съберат, за да могат младите хора да бъдат конкурентоспособни”. Това каза Петър Младенов, който спечели наградата за най-изявена млада личност в областта „Политики, правни и/или държавни въпроси” на "JCI България", която част от международната неправителствена организация на млади хора на възраст между 18 и 40 г. Junior Chamber International в интервю за Факти.бг.

Другото, което се наблюдава при българските младежи е, че повечето от тях имат грешна представа, че когато завършат, трябва да стават директори. „Идеята ни е да работим с и за младите хора, така че когато завършат да имат адекватна оценка за себе си и да знаят какво могат. И от друга страна работодателите не е коректно да изискват опит и стаж на човек, който сега завършва бакалавър”, допълва Младенов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Azazel

    10 0 Отговор
    Не бих казал, че младите хора имат погрешна представа, че като завършат, трябва да станат директори. Преподавател съм в един от големите софийски университети и смело мога да кажа, че завършващите поне тази специалност, по която преподавам, изобщо нямат свръхочаквания и се радват дори на неплатен стаж в някоя от големите и известни фирми в бранша. Единственото, което искат, е наистина да работят по специалността си, а не да се хващат на каквато и да е работа, или да прекарат години по стажове и носене на кафета.
  • 2 Петър Младенов

    5 2 Отговор
    Със сигурност не трябва да се поставят всички под общ знаменател. Незнам в кой университет преподавате, но когато аз учих бакалавър в УНСС, всеки ден ми казваха, че ни обучават за министри. Така се създава и грешна представа и очаквания.

    От друга стана, не може всички икономисти и прависти да работят Пи специалността си, защото са прекалено много!

    Коментиран от #3

  • 3 юрист

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Петър Младенов":

    “....Публикувано във факти.бг: не може всички икономисти и прависти да работят Пи специалността си, защото са прекалено много!...“ Ами завършете Вие юридическия факултет, положете успешно с оценка, различна от слаб 2, среден 3 и добър 4 всичките си 56 семестриални изпита, след това положете успешно и трите си държавни изпита, положете изпита и за юридическа правоспособност в МП и чак тогава пишете, че .правистите.- т.е. правоспособните юристи сме прекалено много, за да работим по специалността си! Вие какво искате да работим- обслужващ персонал във фирмата Ви, служители по чистотата, готвачи и продавачи в магазини, така ли? И защо да полагаме към 60 тина изпита, след като ни предопределяте такова бъдеще и изисквате от нас да го приемем за нормално? Да сте чувал за българската поговорка “ Който се учи, той ще сполучи“ или от много завист, наглост и цинизъм, проявени към чуждият труд, не Ви е останало време да се запознаете с културата и традициите на българския народ?

    Коментиран от #4

  • 4 САП

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Количеството изпити е почти еднакво за всички завършили висше образование. За оценките важи същото с двойка никъде не се завършва.

    За мен проблема при юристите е, че сте превърнали закона в триумфална арка (през която всеки би трябвало да минава)около, която има обиколен четири лентов път изграден от юристи по, който всеки може да я заобиколи.

    За мен юрист е човек, който е:
    - учил години как да изкривява истината в полза на този, който му плаща;
    - за него справедливостта е фикция и се стреми да остане такава.


    В твърде много закони в България още при написването им е заложена възможността за заобикалянето им от юристите.
  • 5 Патриот

    0 1 Отговор
    И с две висши и три перфектноговорими езика да иска да работи за повече от 800лв на месец, 6 дена седмично по 10 часа на ден.
    Така шефа ще може да бъде щастлив и всеки член на семейството ще бъде с минимум Х5. И усърдие от страна на служителя с тези знания и Майбах.
  • 6 маша

    2 0 Отговор
    Проблемът е, че в България има много експерти и разбирачи и корумпирани политици, които смятат, че младите хора нямат адекватна самооценка за себе си. Как в нормалните западни държави, където хората работят за 3000-5000 евро на месец има реална преценка, а в България, където хората се бъхтят над 12 часа на ден и взимат по 400-500лв. няма реална преценка. Това са пълни глупости.