29 Септември, 2017 14:47 6 699 6

Узрели ли сме за криптовалутите? (Част II)

  • криптовалута-
  • пиб-
  • коментар
Узрели ли сме за криптовалутите? (Част II) - 1
Снимка: Shutterstock

Балон ли е биткойнът? В момента пазара на виртуални пари много прилича на 98-та година, когато всеки втори знаеше, че интернет е следващото „Голямо нещо”. Малко след това дойде моментът, в който проектите трябваше да покажат, че имат бизнес модел.

Узрели ли сме за криптовалутите? (Част II)

Тогава се спука т.нар. „Дот Ком балон“ и маса проекти фалираха, много хора загубиха парите си, но... интернет остана, а добрите проекти в момента са едни от най-печелившите световни компании. И всеки следващ проект ставаше по-печеливш от наученото и и все по глобален. Говоря за Yahoo, Google, YouTube, Facebook и т.н. Има ли някой на този свят, който да мисли, че създателите им сега съжаляват за своите „интернет проекти“?

Ще припомня и за луковиците от лалета, за които сме писали преди време – съвсем скоро след старта на търгуването им в далечната 1637 г., цените „хвръкнали” на горе, догонвайки едва ли не цената на златото. Трендът е подхванат от спекуланти, които искат да препродадат голям брой луковици, но скоро след това цените започнали да падат стремглаво в следствие от пренасищане на пазара, липса на мощности за складиране и загуба на доверие в тази инвестиция. Паниката била повсеместна, оставяйки много семейства в пълна финансова разруха. Смята се, че това е бил първия финансов балон в новата ни история. Защо ли мисля, че сега вълнението около Биткойните надминава манията по холандските луковици.

Бих казал, че технологиите от 1637 г. напреднаха много, но човешката психология е все още същата!

Узрели ли сме за криптовалутите? (Част II)

Само преди няколко години, един познат ми каза „Аз като разбрах за биткойн, той вече беше станал 200$ и беше късно да си взема. Как ще дам 200$ за едно виртуално нещо…“ Сега вероятно съжалява още повече, ако погледне колко пъти се е качил биткойн. Тази реакция и сега продължавам да я виждам – тя е такава, защото сме свикнали да си вземем нещо цяло и по-трудно схващаме, че ако нещо струва 200$, ние можем да си купим само част от него. С биткойна е точно така – ако искаш можеш да си купиш само част от биткойн за 1$ или за 10$, не е задължително да купуваме цял.
Реалното банкиране все пак едва ли някога ще умре.

Напротив, умните банки забелязваме, че сме във фаза, в която липсват някои удобства, свързани с виртуалните валути. И това е страхотна възможност за нас-банките да развием продукти и услуги, от които ще се нуждаем в бъдеще. Само преди това трябва да се направят основни регулаторни промени.
Кога да си купя биткоини?

Всъщност би било леко неразумно да дам подобен съвет. Защото криптовалутите са все още много волатилни. Мога да кажа обаче нещо по-важно – първо разберете как работят парите на бъдещето, а след това се посъветвайте с брокерите на Fibank.

Между другото, Китай вече направи първия регулаторен надзор над организациите занимаващи се с „копаене” на виртуални валути (ICO). В изявление на Народната република се казва, че властите забраняват на всички дружества и физически лица да набират средства, чрез дейности на ICO (да увеличават капитала си по този начин). На всичко от горе тези които вече са го направили, следва да предприемат мерки за връщане на средствата, за да защитят интереса на инвеститорите си, за да могат да се справят по-добре в случай на глобален риск. Същевременно с това Джош Браун, главен изпълнителен директор на Ritholtz Wealth Management и сътрудник в CNBC, написа в личния си блог, че продължава да използва международни платформи като Coinbase, за да купува част от биткойни с малки суми пари.

Регулаторите в САЩ, Русия, Сингапур и др. също подчертаха определени рискове свързани основно с измами, които инвеститорите срещат при покупко-продажбата на виртуални валути. Но експерти от цял свят предупредиха, че регулаторите трябва да опитат да разбират по-добре виртуалното пространство, за да не задушат иновациите.

С криптовалута вече може да си купиш почти всичко – от нещо малко в някой интернет магазин, до недвижим имот.

В покрепа обаче на това, че обществото все още е несигурно, ще ви кажа, че упреците на г-н Джейми Даймън (Генерален директор в най-голямата US банка JP Morgan Chase), който наскоро заяви, че манията по Bitcoin ще има лош край и безкомпромисно добави, че „Ако сте наркодилъри може да използвате биткойни”, всъщност не спряха собствените му топ-дилъри, да закупят много голям блок биткойни и то веднага след изказването му, когато стойността на биткойн падна с почти цели 3%. Информация за това беше публикувана и в Twitter. Да не забравяме все пак, че те са там за да правят пари. Това ми подсказва, че все по-малко от портфолио мениджърите вярват в предсказанията на мистър Даймън, въпреки че в последствие той ги нарече „тъпи”.

Кметство Киасо в Швейцария пък обяви, че от 2018г., всички данъци могат да се плащат в биткойни. И това е втория град, който прави това в родината на Жан-Жак Русо и джобните ножчета, след град Цуг.

Моето разбира се неангажиращо мнение е, че по-голяма част от обществото, все още не е готово да приеме безрезервно виртуалните валути и доверието в тях тепърва трябва да бъде изграждано. За това може да бъдат необходими още няколко години...десетилетие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вероника

    0 2 Отговор
    СУПЕР ИНТЕРЕСНО
  • 2 Ристе Монетаристе

    2 0 Отговор
    Малка корекция в заглавието - криптото е зелено, не ние....
  • 3 Милена

    2 1 Отговор
    Кога ще има още интервюта с Румен Стамов? Имам чувството, че този човек не само е много умен и чете много, но и знае как да предоставя каквато и да е информация забавно, разбираемо и интересно. Искайте да ви стане постоянен коментатор!

    Коментиран от #4

  • 4 Петко

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Милена":

    Абсолютно подкрепям Милена. Свържете се с него! Искаме още.
  • 5 Ристе Монетаристе

    1 0 Отговор
    И каква стана тя? - Всичко, което каза този човек стана истина! Наистина страхотна статия и още по-страхотно поднесено на нас. И да - искаме още.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.