Last news in Fakti

2 Октомври, 2017 10:47 3 978 7

Колко губи Испания от отцепването на Каталуния

  • каталуния-
  • испания-
  • отделяне-
  • икономика
Колко губи Испания от отцепването на Каталуния - 1
Снимка: АР/БТА

На референдума за отделянето на Каталуния от Испания, 90% от гласоподавателите казаха „Да” на отцепването. За политическите последици от подобно отделяне се пише много. Каква е ситуацията обаче от икономическа гледна точка? Каталуния представлява близо 25% от икономиката на Испания. На територията й се произвежда и 25% от продукцията, която се изнася. Внася много повече данък, отколкото получава обратно. Над 20% от налозите идват именно от Каталуния. В случай на отделяне дефицитът на Каталуния би се превърнал в излишък, коментират икономисти.

Близо 30% от чуждестранните инвестиции в Испания са съсредоточени в Каталуния. Сред най-знаковите са заводите на Nіѕѕаn и Vоlkѕwаgеn, край Барселона.

Остават открити няколко въпроса, които пряко биха засегнали икономиката на региона. Какво ще стане с членството в ЕС – дали при евентуално отделяне Каталуния ще трябва да кандидатства за такова. Ако пък излезе от Съюза, това ще доведе до повишаване на цените на стоките, определени за износ, както и до въвеждането на редица търговски прегради. Ще се повишат безработицата, цената на вноса и тази на заемите.

„Kaтaлeĸзит (подобно на Брекзит) щe вĸapa peгиoнa в дълъг пepиoд нa нecигypнocт и определено ще се отрази негативно на частния сектор” е мнението на икономист от ІNG.

Казването на „Да” за отделянето на Каталуния от Испания ще доведе до 5% обезценяване на еврото още в началото на седмицата, коментират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И таз добра

    8 1 Отговор
    Испания е създава индустрията в каталуня
  • 2 Марто

    16 6 Отговор
    Не може така. Ако всяка отделна област от която и да е държава един ден реши, че иска да е отделна държава, това до какво ще доведе? Шотландците били свикали референдум за независимост. Дотук добре. Но какво кара каталунските селянчета да си мислят, че гледайки примера на шотландците и те имат право на такъв. Все пак Шотландия винаги е била отделна и суверенна държава в рамките на крехкия съюз наречен Великобритания, а каталунците кога са имали собствена държава? Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. Има си официална редовно избрана власт в Испания, която има властта да разреши или забрани референдум. Утре ако турчалята и помаците в кърджалийско решат, че имат право на подобен референдум, какво правим тогава?

    Коментиран от #4

  • 3 Радо

    2 18 Отговор
    Браво на каталунците показаха как се отстояват национални интереси.За това и Стоичков е велик.

    Коментиран от #6

  • 4 Бахайа

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Марто":

    Къде беше ,като стана Косово?Македония?!Ся се сетил за помаците....
  • 5 гост

    1 0 Отговор
    Гласуваха 40% и от тях 90% да за .
    , а останалите имащи право на глас? И 19% , а не 25%. Много манипулативно написан материял.
  • 6 Банскалия

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Недейте така бе хора.Стоичков не е велик.Той не е достатъчно културен.Срамът не е за него,а за тези ,които го величаят.
  • 7 Банскалия

    2 0 Отговор
    Недейте така бе хора.Стоичков не е велик.Той не е достатъчно културен.Срамът не е за него,а за тези ,които го величаят.