26 Октомври, 2017 20:56 38 057 27

Първият български милиардер е само на 29 години

  • милиардер-
  • тенев-
  • българин

През 2013 г. българинът Владимир Тенев завършва математика в университета Станфорд. Заедно със своя съквартирант Байджу Бат създават компанията „Робинхуд“. Четири години след нейната поява тя е оценена от банкери на Уолстрийт на сумата от 1.3 млрд. USD. Според специалисти това е само началото. В съвсем скоро време цената на компанията се очаква да се покачи два, дори три пъти.

Мобилното приложение Robinhood дава възможност за безплатна търговия на фондовите борси. Разбира се приложенията за подобна услуга са многобройни. Уникалното в случая е, че всеки обикновен човек може да търгува с въпросното приложение на борсата от смартфона си без да плаща комисионна за разлика от компании като Scottrade и E*Trade, които вземат такси.

Почти 3 милиона е броят на клиентите на Robinhood в САЩ към днешна дата. Изчисленията на „Робинхуд” показват, че до момента приложението е спестило на потребителите му близо 500 млн. USD от комисионни по транзакции на стойност 50 млрд. USD.

Следващата стъпка на развитие на компанията е да се установи на европейския пазар. За целта обаче й е необходимо финансиране. Преди месец идват и първите 110 млн. USD за тази цел от руския милиардер Юрий Милнер. Последният е известен с успешните си инвестиции в компании като Facebook, Airbnb, Spotify.

Приложението Robinhood прави пари по няколко формули. Компанията, която го е създала, е изградила платформа позволяваща на други разработчици да предлагат идентични услуги без такси. През 2016 г. е пусната в действие и абонаментната услуга Robinhood Gold. Това е особено ценно за потребителите, тъй като приложението дава възможност на ползвателите му да пропуснат 3-дневното изчакване за депозити. Това, от своя страна, им дава възможност веднага да реализират сделки, както и право на кредит в размер два пъти над сумата, която имат в сметката си.

Що се отнася до Тенев, то той е в САЩ от 4-годишна възраст. От дете има интерес към математиката и финансите, а първата си транзакция реализира на 12 години като купува акции на Palm, производителя на PalmPilot, и печели 1000 USD.

Приложението на Тенев и неговия съквартирант Бат ги превръщат в едни от най-разпознаваемите лица в Силициевата долина. През 2016 г. българинът е обявен за един от най-перспективните млади предприемачи в изданието на Forbes 30 Under 30 в сектор „Финанси“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МММ

    140 16 Отговор
    Браво! Ето че може и да се гордеем с българин за когото ще говори целия свят. Жалко, че заради ония хрантутници дето се водят държавници кадърните и талантливи хора отиват на терминал 2.
  • 2 Хасан

    116 48 Отговор
    "той е в САЩ от 4-годишна възраст: - Изцяло е продукт на америйанското общество и образование. Така че е правилното "американец с българско потекло", колкото и д не ви харесва истината, ганъо. И за Атанасов така наблягахте; толкова ли няма с какво свое на 100 % да се гордеете?

    Коментиран от #4, #7, #22

  • 3 Патриот

    77 9 Отговор
    Така става когато ядеш мишки - ставаш милиардер и инвестираш във приложения. А пък ние тук богатите - яж ГМО, плащай 300лв ток, бери ягоди във Великобритания и накрая само на дъното от глезотии.
  • 4 Хасан

    8 23 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Това не съм го писал аз

    Коментиран от #26

  • 5 Аритметика

    55 6 Отговор
    Ейй пък аз си мислех, че е друг българин - ББ например.
  • 6 Един друг

    73 1 Отговор
    Така популярно, де не кажа дилетантско, написано звучи съвсем различно от реалността.

    Фирмата не е оценена на 1,3 млрд. от "банкери на Уолстрийт", ами това е pre money valuation от кръг за набиране на средства "С" при което руснакът е взел 9% от фирмата. Преди него има още една сюрия инвеститори от серии А и В и още толкова от сийд фазата, т.е. дяловете на съоснователите са миноритарни към настоящия момент. Че са мултимилионери е ясно, но са много далече от милиардери.

    Горното е просто за илюстрация, че нещата не са толкова елементарни, колкото ги представят.
  • 7 гост

    66 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Е ако трябва да сме реалисти има 100% българи станали милиардери само от "бизнес" в България. Ама не са много за гордеене
  • 8 Андрей Николов

    74 7 Отговор
    А аз си мислех че е Домусчиев, Ахмед Доган, Пеевски или Тиквата :) Пък то излезе Терминал 2 и младо и умно момче! Браво!
  • 9 111

    25 53 Отговор
    Да стане милиардер в България пък тогава да спечели уважение. В Америка всеки може.

    Коментиран от #10

  • 10 Къртев

    43 4 Отговор

    До коментар #9 от "111":

    Па ходи, стани и се върни. Кой ти е крив?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 калеко

    18 9 Отговор
    е като е безплатно от де печелят?
    ке ве кажа,прибират комисионна от борсата от загубата на балъци дето са играли на борсата с безплатно приложение
    уж милиардери а им трябвал капитал за финансиране
  • 13 червен милионер

    56 9 Отговор
    Браво на момчето, за съжаление, никога няма да се върне в Бълхария, където само гнусните комуняги и техните мутри имат право да крадат и стават милиардери.
    Ако беше в България, досега да са му пратили рекетьорите да му вземат парите и да го пребият.
    Добре са направили родителите му едно време, че са го избавили от мъките да живее в Кенефа.
    Иначе тоя е толкова българин, колкото аз съм американец!
  • 14 хахаха

    31 6 Отговор
    "първият български.........." Не, дрогаре, по-правилно е да напишете в заглавието поредният американски милиардер, който е само на 29 години! Той е толкова българин, колкото и Кристо Явашев!
  • 15 опаа

    13 16 Отговор
    Пак руски парички, а? Каквото и дапише тук, явно става дума за пране на пари. Спестили комисионни на потребителите, А те откъде печелят? Това са внедреите в САЩ потомци на червената клика и са руски шпиони! Няма начин да не е така - просто логиката на поведението им е такава.
  • 16 Темида

    15 3 Отговор
    Доган е първия Български трилионер :)

    А иначе ще кажа само: Игнат Канев!
  • 17 Не български

    38 6 Отговор
    Не е български милиардер, а американски. Просто е българин по произход. То и Нина Добрев не е българска актриса. Ако някой стане милиардер по такъв начин в България, евала. Но тук милиардерите са обикновено крадци и не се афишират като такива. Най-често или са партийци в ГЕРБ, БСП и т.н. или са свързани с тях.
  • 18 PlimP

    24 10 Отговор
    голям прас, машина за пари, бих се гордял с хирурга, който е на 33 и е номиниран за Нобел, а тоя келеш освен пари, кво, нищо ценно за обществото, с него и без него
  • 19 Илия Илиев

    30 5 Отговор
    Съзнателния му живот е минал в Америка, вие говорите за първият български милиардер.... Несериозно
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бай Тошо

    8 0 Отговор
    По точно поредния
  • 22 Истината винаги боли

    28 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Важен е генетичният код,виждаш Хасане че не е анадолско отроче, защото там няма и няма да има,не е Ахмед Катър,а е Владимир Тенев.загря ли скъсен реотан...

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БОКО

    12 4 Отговор
    Не съществува такова понятие ,като БЕЗПЛАТНО !Спестило на хората милиони долари ,а той станал милиардер?Къде е уловката,че безплатен обет НЕМА!
  • 25 някой

    21 1 Отговор
    Браво на момчето, но както казаха хората не е баш Българин.

    Аз ще ви разкажа за един 100% български млад милионер от София който познавам.
    На 24 години е сега, през 2010 и 2011 бачка временни работи докато учи, във фаст фууд, прави сайтове,ползва англииския си, и спестява.
    Насочва се към инвестирането в акции и създава портфолио (в optionsxpress на името на родител) но в последствие продава акциите и инвестира всичко в биткойн през 2012г.
    В следващите няколко години продължава да бачка легални и нископлатени работи, да пести и да влага в биткойн.
    Тогава и родителите се включват като му гласуват доверие със спестяванията си.
    За 5 години - от 2012 до 2017 става мултимилионер. Не облича скъпи дрехи, не ходи по чалготеки, не кара скъпи коли и си живее под парите. Мисли дългосрочно. И малко са хората които знаят колко пари има, защото на пръв поглед не изглежда като милионер и не го афишира.

    Казва че всеки може да стане милионер стига да мисли дългосрочно, да пести, да инвестира и да си живее под парите.
  • 26 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Май страдам от раздвоение на личността, то и мога да мога когато някой ме почерпи поне бира, без аванта някакси мозъка ми не работи.
  • 27 Stefko 88

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Истината винаги боли":

    Даааааа Точно така?