Last news in Fakti

30 Октомври, 2017 10:21 1 660 0

Опасност от блокиране на милиарди евро за 30 години

  • брекзит-
  • еиц-
  • пари-
  • връщане
Опасност от блокиране на милиарди евро за 30 години - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания притежава милиарди евро в редица европейски банки. Те могат да останат блокирани на Стария континент за близо 30 години в резултат на Брекзит. Така например, Кралството разполага с 3.5 млрд. EUR, или 3.1 млрд. паунда в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Това е 16% от капитала на ЕИБ. По този начин финансовата институция ще изплаща средствата на Великобритания до 2054 г.

Основната задача на ЕИБ е да използва парите, предоставени от държавите членки на ЕС, да даване на нисколихвени заеми. Повечето от тях са за изграждане на големи инфраструктурни проекти. Колко ще дава всяка държава зависи от нейния БВП. Най-голям дял имат най-силните икономики – Германия, Франция, Великобритания и Италия.

„И двете страни на масата за преговори са съгласни, че сумата от 3.5 млрд. EUR трябва да бъде изплатена обратно на Великобритания. Този процес ще отнеме много време – до 2054 г.”, казва вицепрезидентът на ЕИБ Александър Стъб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА