14 Ноември, 2017 09:21 2 676 13

Как западни фирми експлоатират източноевропейците

  • работа-
  • условия-
  • западна европа-
  • източна европа
Как западни фирми експлоатират източноевропейците - 1
Снимка: Shutterstock

Benetton, Esprit, Armani, Dolce & Gabbanа, H&M - познавате ги, нали? Но знаете ли, че произвеждат стоките си във фабрики в Източна Европа, където заплащането и условията на труд са често под човешкото достойнство? Разтърсващи разкрития от един сенчест свят: „Казах на началничката, че не мога да дишам край тази машина, пише Deutsche Welle. Температурите във фабриката и бездруго са около 30 градуса, а когато работим с тази машина, става още по-горещо", разказва една жена, която изкарва прехраната си в текстилна фабрика в Сърбия. Началничката изслушала оплакването ѝ, след което насочила вентилационната тръба на машината право в лицето ѝ и казала: „Това си е ваш проблем. На който не му изнася - да си тръгва. Навън има достатъчно хора, които чакат да заемат вашите места. Вратата е ей там!".

И още един потресаващ разказ: работничка описва как ръководството на фирмата ги накарало да съберат пари за апарат за мерене на кръвното налягане, за да могат сами да си помагат, когато някоя от жените изпадне в безсъзнание.

И двете работнички искат да останат анонимни. Същото важи и за всички останали жени, имали смелостта да споделят мъката си пред експертите от "Кампанията за чисто облекло" (CCC). Нищо чудно, че не желаят имената им да бъдат споменавани - всички те се опасяват да не загубят работното си място. Защото си е истински късмет да имаш работа в страна като Сърбия, където безработицата достига 16%, а сред младите хора - дори 30 на сто. Страна, в която добре платените служби в държавните институции се раздават само на хора с правилната партийна книжка.

"Като роби"

Особено работничките в текстилната промишленост, която е предимно в ръцете на чуждестранни инвеститори, са изложени на нечовешки условия на труд и всевъзможен произвол - постоянно ги заплашват с уволнение, не им отпускат целия годишен отпуск, а понякога дори им забраняват да ходят до тоалетна. „Работничките разказват, че ги третират като роботи, като роби, но не и като хора. Крещят им, унижават ги и ги подлагат на сексуален тормоз", свидетелства Бетина Музиолек, координаторка на CCC за Източна и Югоизточна Европа.

И всичко това заради едно работно място, което носи мизерни пари и безброй неплатени наднормени часове. Официалният екзистенц-минимум в Сърбия възлиза на 278 евро месечно, а едно четиричленно семейство се нуждае за оцеляването си от най-малко 652 евро. Работничките в текстилната промишленост получават средно по 202 евро на месец, а трудещите се в кожената и в обувната промишленост - по 227 евро. Този отрасъл дава хляб на близо 100 000 души в Сърбия, което представлява около 8 процента от всички трудещи се в страната.

"Рай на ниските заплати"

При това Сърбия не е някакво изключение. „За глобалните играчи на пазара на модата страните от Източна и Югоизточна Европа са истински рай на ниските заплати", констатират експертите от ССС в свой доклад по темата и споменават известни фирми като Benetton, Esprit, GEOX, Armani, Calzedonia, Dolce & Gabbana и H&M. Дори луксозни марки като Louis Vuitton, Prada и Versace произвеждат стоките си във фабрики с ниско заплащане.

Много от споменатите фирми използват етикета "Made in Europe" или "Made in EU", с което внушават на потребителите, че им предлагат стоки, произведени при съвсем нормални условия на труда. Реалността обаче е съвсем различна. „Много от 1,7-те милиона работници в региона, които произвеждат облекла, живеят в мизерия", се казва в доклада на CCC.

„Понякога дори нямаме с какво да се храним", признава една работничка от Украйна, а неин колега от Унгария казва: „Заплатите ни стигат само колкото да си платим тока, водата и парното".

Подобни несправедливости са възможни само там, където липсва синдикална защита на труда. „Никой не защитава ефективно интересите на работниците", казва Бетина Музиолек от ССС. Към това се добавя и фактът, че правителствата в региона пряко или косвено субсидират чуждестранните фирми. В Сърбия например чуждите концерни не само могат да разчитат на сериозно финансово подпомагане, но и получават парцели земя на нереално ниски цени или дори напълно безплатно. Освен това могат да разчитат и на данъчни облекчения.

Сръбският президент Вучич сам грабва лопатата, за да покаже, че чуждестранните инвестиции са добре дошли в страната му

"Раннокапиталистически условия"

„Това е нещо като надбягване в грешната посока", казва Стефан Алексич, един от авторите на доклада. „Сърбия не е единствената бедна страна в региона - и всички те се борят за едни и същи инвестиции. Така ставаме свидетели на една конкурентна битка, при която въпросните страни се надпреварват коя от тях ще предложи на чуждестранните инвеститори по-добри условия за евтино производство", казва още експертът и добавя: „Така държавата на практика сама финансира икономическата си изостаналост".

Въпреки това "Кампанията за чисто облекло" не призовава към бойкот на въпросните фирми. „Всички работнички, с които разговаряме, ни казват, че имат нужда от тези доходи. Но е пределно ясно, че нещо трябва да се промени: тези хора трябва да получават прилични заплати, а условията на труд трябва да бъдат пригодени към европейските стандарти", казва Бетина Музиолек, но добавя, че пътят дотам е дълъг и труден: „На първо място трябва да бъдат подсилени позициите на синдикатите. Тези раннокапиталистически условия са направо потресаващи".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един там

    46 4 Отговор
    Истинското лице на капитализма! Всъщност робството изобщо не е премахвано. Разликата е, че сега не те карат насила, а те принуждават с други методи. Всеки те дърпа за данъци, такси, застраховки, осигуровки и ти си принуден за работиш, за да не умреш. А ако имаш заеми, взел си кредит за нещо, имаш семейство и деца си с двата крака вътре. Сложили са ти примката просто и се най-удобният роб за господарите.

    Коментиран от #7

  • 2 Гост

    26 1 Отговор
    Позволяват си го, защото не синдикатите, а държавата, в лицето на контролните си институции не работи! И това важи най-вече за балканските държави! Защото на господина или на госпожата, чието задължение да защитава работниците не й пука, без да си дава сметка, че утре местата може да са разменени!
  • 3 Гост

    12 2 Отговор
    Съгласен съм с "един там". Но какво е решението? Да нямаме деца?! Да не се стремим към по-добър живот?! или да грабнем лопатите и да се борим да построим нашата собствена утопия?!

    Как мислите?
  • 4 Ядеитн

    11 0 Отговор
    Тъй и ще бъде докато народа е мишкарски и си трае. И аз съм се гаврил, ей тъй - за проба, со моите на къра - 30 срещу един ! Що ме не предялаха с мотиките а ? Щото са страхливи мишоци и само могат мрънкат - как да им имам уважение? Роби, измикяри, мишоци. Истинскио чиляк няма да трае - ша са бие, ша пали, ша трепе и ша умре ако требе, щом опре ножа у кокало. Е те такъв бих го уважавал и с пръст няма да го пипна, нека и да е по-малък или беден.
  • 5 Патриот

    8 2 Отговор
    Да напиша нещо ползотворно за всички русофили и американофили:


    4 причини за икономическа принуда на съвременните
    ============================================

    1. Икономическа принуда робите да работят постоянно.

    Съвременният роб е принуден да работи без спиране до смъртта си, защото средствата, заработени от роба за 1 месец са достатъчни за да плати сметките си (ток, вода, телефон, т.н) за 1 месец, храната за 1 месец и пътуването си до работата за 1 месец. Тъй като парите на съвременния роб винаги стигат само за един месец, модерния роб е принуден да работи през целия си живот до смърт. Пенсията е също една голяма фикция, защото робът-пенсионер дава цялата си пенсия за сметки и храна, и робът-пенсионер няма свободни пари.


    2. Вторият механизъм за скрита принуда на робите да работят:

    Cъздаване на изкуствено търсене на псевдонеобходими стоки, които се налагат на роба чрез TV реклама, PR, местоположение на стоките на определени места в магазините. Съвременният роб участва в една безкрайна надпревара за “нещо ново”, и за това трябва да работи постоянно.


    3. Третият скрит механизъм на икономическата принуда за съвременните роби да работят:

    Кредитната система, с “помощта” на която съвременните роби все повече се вкарват в кредитната кабала, чрез механизма на “лихвения процент за кредитиране”. Всеки ден робът задлъжнява все повече и повече, защото съвременният роб, за да изплати лихвите по заема, взима нов заем без да плаща стария, създав
  • 6 Патриот

    9 2 Отговор
    4. Четвъртият скрит механизъм за принуда на робите да работят:

    Механизмът на инфлацията или периодично устройваните изкуствени фалити, не позволяващи на гражданите да се развиват икономически, като се разоряват и отново започват от нулата.. Нарастването на цените при липса на растеж на заплатите на робите осигурява дискретен скрит обир на робите. Така робът обеднява все повече и повече.

    А вие към коя група спадате?

    Коментиран от #12

  • 7 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "един там":

    Отиди в едно планинско или дунавско селце, купи си къща за 1500лв и живей, без да имаш натиск. Няма да работиш, няма да плащаш данъци, няма да ти трябва кредит за жилище, децата ти ще тичат по двора. Нали, така го искаш? Ама кой го прави? Всичко опира до "създадените" потребности: да живееш в град, да имаш жилище, да караш кола, да ходиш на мол, да имаш смартфон. Това никой не те кара да го правиш, но ти го правиш, защо? Ти си избираш съдбата и ако сам се буташ да си роб, то нямаш право да се оплакваш.
  • 8 Гост

    3 1 Отговор
    Не се впрягайте кой роб и кой не. Зависи нагласата на всеки. Няма богати и бедни, роби и свободни, щастливи и нещастни. Всичко е в главата и в това какво вярваш. Каквото вярваш, това ще бъде!

    Коментиран от #11

  • 9 Sifoncho

    6 1 Отговор
    Капитализма, трябва да го сринем.Фалшиф строй, фалшиви пари, фалшиви хора и всичко свързано с капитализма, е фалшиво.Не навеждайте глави, а се борете с всички сили и средства за неговото унищожение.Ние сме много, те са малко.Така че, замислете се, желаете ли да сте все още роби или желаете нещо друго.
  • 10 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 0 Отговор
    Тва е съвременното робство а западните фирми дошли в бедния изток подгогвен от политиците и поднесени робите на тепсия щото именно политиците го направиха това и заради това искат яки комисионни за да допуснат колонизаторите в поробените територии
  • 11 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Пълни глупости ръсиш...като видиш просяк му кажи че си въобразява че е беден и гладен и му подаи некерман да се зарадва като го разгледа и да се нахрани и стопли
  • 12 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Патриот":

    Написал си куп глупости!
    Основния проблем е в манталитета на хората "да имат". Забравил си "моята" група - добре платени образовани хора които изкарват достатъчно и не ламтят. Все ми е едно на колко години ми е телефона, щом ми върши безпроблемно работа. Същото е и с колата и телевизора и т.н. Същото е и с жената ако искаш...:):):)
  • 13 Шивашки

    0 0 Отговор
    Познавам шивачки, в едно село, които шият долчето и габаната (знам защото по някой път краднат някоя парцалка и ми подарят), на феноменалната заплата от 350лв на месец. А какви норми им праскат и как работят и уикенда ... всичко незаплатено разбира се.
    Те самите са ми показвали снимки на етикетите които им слагат на парцалките после ... 35 евро, 50 евро, 120 евро.