20 Ноември, 2017 10:11 1 518 15

Трайков: АЕЦ „Белене” е нежизнеспособен проект

  • белене-
  • проект-
  • бан-
  • трайков

„Проектът АЕЦ „Белене” не е жизнеспособен”, коментира пред БНТ бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Коментарът е по повод докладът, който БАН представи през миналата седмица. В него е посочено, че втората атомна централа би била печеливша, ако инвестицията в нея е на стойност под 10.5 млрд. EUR, а делът на собствения капитал – 30%. Останалата част е необходимо да бъде финансирана със заем. Лихвата по него обаче не трябва да е над 4.5%.

„При други обстоятелства след едно от въвеждащите изречения, които направи проф. Тасев от името на БАН, като икономист аз бих спрял да го слушам по-нататък, защото той каза: в нашия анализ сме изследвали всички възможни варианти. Естествено, че не са, защото това не е възможно. Изследвали са определен обсег и това, което се знае от преди официалното представяне от 90-те няма нито един, при който проекта да е жизнеспособен", каза Трайков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бесен Язовец

    23 5 Отговор
    Е американските марици и Брикел са достатъчно печеливши що им е конкуренция ката АЕЦ Белене!

    Коментиран от #5

  • 3 Гост

    20 5 Отговор
    Трайси Трайчо.
  • 4 Гост

    13 2 Отговор
    Те за това Унгарците ще строят 2 нови Руски реактора.... ние площадка имаме реактори имаме и пак бил "нежизнеспособен".... На Трайков ей тази книга да да прочете ....
    https://youtu.be/LVaVxziILks

    Коментиран от #7

  • 5 законен

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Еми да , то Белене с тая цена над 160 лв/Мвч е такава конкуренция , направо не могат да спят "американските марици" !!! И то това по сегашните сметки , дето знаем , че при строежа ще станат ПОНЕ ПО ДВЕ !!!
  • 6 Радо

    3 9 Отговор
    Добре де, откъде пари, за да я довършим?....хубаво си чешем езиците и клавиатурите, но реалността е друга за съжаление....държавата е издънена отвсякъде, правителството едвам събира пари за пенсии, майчинства и заплати за държавните тюмбели, и нерде-нерде накрая един луд заем, за да се довърши една централа, на която после че се чудят къде да и продават ел.енергията.
  • 7 законен

    1 10 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    А на теб да ти препоръчаме да прочетеш това примерно ?
    http://www.segabg.com/article.php?id=857843
    И веднага казвам , че не съм фен на ТЕЦ , но АЕЦ изобщо не е алтернатива ! ТЕЦ-овете така или иначе ги има и ще работят още десетина години , а през това време с парите за Белене могат да се построят ВЕИ-та с пет пъти по-голяма инсталирана мощност и два-три пъти по-ниска цена !

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    9 2 Отговор
    Тоя па колко му платиха за да говори така? С това мислене дай и пътища да не правим щото после само дупки има , и бизнес да няма че много трудно и голяма корупция и т.н.Франция има над 50 централи ние тука се назландисваме.
  • 9 Различен

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "законен":

    Абе, Вие изобщо можете ли да мислите??
    До няколко години се затварят тецовете. Не отговарят на новите изисквания за опазване на околната среда. За да отговорят трябват инвестиции много по-големи от тези в АЕЦ! КОЙ ще замени тези няколко хиляди мегавата мощности? Или тогава ще почнем да строим Белене?? ВЕИ-тата са жизнеспособни само денем. Какво правим нощем, или слънчевите централи произвеждат и нощно време? За да има ефект от ВЕИ-та, то инсталираната мощност трябва да е седемкратно по-голяма от необходимата и реално подаваната ел. енергия!
    До едни 5-6 години ще имаме над 1 милион електро автомобила. Тях с какво ще се зареждат?
    Ние нови промишлени мощности няма ли да създаваме, или ще режем и сега съществуващите?
  • 10 Радо

    3 6 Отговор
    Сериозно ли мислите, че ТЕЦ-овете у нас ще бъдат затворени до няколко години?...според мен ще работят поне още 30-40г......а за 1 милион електромобили у нас до 5-6 години - е тва е вица на годината!!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Е вро Пей ЕЦ

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Радо":

    Европа ни налага изисквания за тецовете, на които нашите не отговарят.
    В същото време ни спря южен поток ( с това си отрязахме и възможността в бъдеще да си построим ТЕЦ на газ имайки достъп до транзита)
    АЕЦ белене, пък беше пълна пародия, защото в края на краищата платихме глоби и останахме със строежа, даже се хвалим с това,че правилно съхраняваме оборудването. (Под найлон)
    Да, приятелю, ще ни затварят тецовете. За това не се говори по медиите, но хората от бранша го знаят...
    България е единствената страна на балканите, която произвежда повече, отколкото потребява. И това ще "оправят".
  • 12 стоян георгиев

    1 6 Отговор
    траиков даже послъгва.няма как при 10 млрд.евро инвестиция с 4,5 %лихва да излезнем на печалба.7 млрд евро при 4,5 % е само 300 млн.евро на година само лихва.централата не би могла да избие само лихвите годишно,кво остава за главницата.освен това при една такава централа ще фалира всичко друго ,щото собствениците и ще поставят държавата под натиск,а именно няма как да фалира аец нали????при което ще искат специални цени и гарантиран пазар ,демек нек на колене и малките производители извън бизнеса.
  • 13 ПЕРО

    3 2 Отговор
    Две неща ви гарантирам. Първо АЕЦ Белене никога няма да има и второ гответе се пак да ни оберат с един или два млрд. Нали трябва да си платим колониалния данък към русия. Преди година платихме за реактори който никой не е виждал. После купихме 10 двигателя за МИГ 29 от които 8-те не стават, а от останалите 2-ва единия дефектира. Сега пак ще строим... и така всяка година по няколко млрд. заминават към империята. После се чудим, що нямало за армия за полиция за пенсионери, а младите бягат на запад.
  • 14 Гост

    1 0 Отговор
    До коментар #7 от "законен":

    То по тая логика в България никога няма да има изгодни дълго срочни стратегически обекти защото докато ги постороят от толкова крадене и протакане вече ще са неизгодни. Но това не е магистрала... дето и без и с нея все тая... тук говорим за енергийната стабилност на страната, която така или иначе вече е на косъм и постоянно точим ВЕЦ-вете за да покрием товара. Затворим ли някой от големите тецове почва режим на тока и от там само на долу. Очевидно не знаеш какво е товар график и идея си нямаш как се управлява и поддържа една енергийна система. Цената на тока от тук на сетне само ще расте... да сте видели на нещо търсенето да се увеличава, а цената да пада !? ;)
  • 15 Радо

    1 0 Отговор
    Който има един-два бита мозък в главата си все още, може да прецени какво предприятие е построила държавата ни за последните 27-8г....и да прецени сам за себе си дали тази същата държава е способна/дали е по силите и, да доведе докрай този проект Белене....а тия с една/две мозъчни гънки могат да си фантазират и 16 атомни централи на Дунава - няма да им пречим на фантазиите!!